Общество

Как се промени руската армия за последните 15 години

От началото XXI в. руската армия измина пътя от технологично остаряла до една от най-силните армии на световната арена.

Какво се наложи да се промени, за да се постигнат тези резултати?

В края на 2000-те години основните направления в реформите на руската армия, която по-рано представляваше един вид умалена версия на Въоръжените сили на СССР, бяха окончателно определени. За тях бяха характерни не само масовите случаи на неуставни отношения между военнослужещите, но и залог на мобилизационното разгръщане на войските и привеждането на икономиката на „военни релси“ в очакване на началото на предполагаема война със САЩ и техните многочислени съюзници. Фактически, армията се готвеше за повторение на действията по време на Великата отечествена война (1941-1945), което вече не съответстваше на условията на новото време и методите на водене на бойни действия.

Как се налага да бъде реформирана армията

Виталий В. Кузмин/www.vitalykuzmin.net

Сериозните изменения обхванаха системите за комплектоване на Въоръжените сили на Руската федерация. Политическото ръководство на страната запази задължителната военна служба, но срокът ѝ бе съкратен на 1 година. Сериозно намаля и броят на младежите на наборна военна служба. Така, според Указ на президента на Руската федерация през есента на 2021 г. на военна служба бяха призовани 127 500 души, което означава, че годишно броят им е около 250 000 души. Ако изходим от факта, че общата численост на руските ВС е около 900 000 военнослужещи, то делът на призивния компонент в тях е около 28%.

Това позволява да се сформират воински части и съединения в постоянна готовност, способни да решават бойни задачи, без мобилизационно разгръщане. Основната разлика между частите в постоянна готовност и останалите части на руската армия е, че в тях служат само военни на договор. Това изключва необходимостта от постоянно обучение на нови наборници два пъти годишно.Есенен набор на военнослужещи

Есенен набор на военнослужещиСергей Малгавко/ТАСС

Разбира се, и в съветско време фактически в постоянна готовност бяха Ракетните войски със стратегическо предназначение, където делът на призивния компонент бе сравнително малък. Малко бяха войниците и сред тези, които носеха бойно дежурство в частите за противовъздушна и противоракетна отбраната. Но това никога по-рано не е важало за сухопътните войски, които в годините на СССР не се използваха без мобилизационно разгръщане. Освен това, съществуваха кадрирани (недоокомплектовани) воински части и съединения, които принципно не можеха да изпълняват бойни задачи в мирно време.

От какво ново военно оборудване се нуждае армията

Не по-малко важно е и техническото превъоръжаване на руската армия. Въоръжените конфликти в началото на 2000-те години показаха, че Въоръжените сили на Руската федерация все повече изостават по своето оборудване не само в сравнение с най-напредналите армии (на първо място САЩ), но и дори и спрямо партньорите им от постсъвесткото пространство в лицето на Грузия. Това се отнася както до бойните, така и до обезпечаващите системи (например, свързочните системи, разузнаването и целеуказването). Сериозен дял във войската продължават да имат съветските оръжия, чийто срок на експлоатация надхвърля 20 години.БТР-80 по време на учение

БТР-80 по време на учениеВиталий В. Кузмин/www.vitalykuzmin.net

Приетите от руското ръководство мерки позволиха през 2014-2015 г. вече да бъде създадена една принципно нова армия, способна да воюва в режим на реално време (по-рано това бе по силите единствено на САЩ). За това бяха създадени мощни по своята пропускателна способност канали за спътникова комуникация. Системите за наземно, морско, въздушно и космическо разузнаване започнаха веднага да предават информация по каналите за бойно управление. По-специално, това позволи в оперативен режим да се издават указания за целите към различните видове ударни системи.

Във войската най-накрая пристигнаха и съвременни артилерийски системи, бронетанкова техника и бойна авиация. Така, сухопътните войски започнаха масово да получават бойни танкове Т-80 с комплекси за активна защита, бойни машини на пехотата БМП-3 и бронетранспортьори БТР-80, бронеавтомобили ГАЗ-2330 „Тигър“, оперативно-тактическия ракетен комплекс „Искандер“, по-късния 152-мм междувидов артилерийски комплекс на базата на танка Т-90 2С35 „Коалиция-СВ“. Едновременно вървеше и процес по модернизация на съветското въоръжение, което не само удължи срока на службата му, но и придаде на въоръжението ново качество, включително способност да води въоръжена борба в реално време.Су-35С

Су-35СВиталий В. Кузмин/www.vitalykuzmin.net

В технологични пробиви се превърнаха разработката на системи за радиоелектронна борба с наземно и въздушно базиране, крилатите ракети с морско базиране „Калибър“, ракетните комплекси с хиперзвукови бойни глави (стратегическия „Авангард“, въздушно-базирания „Кинжал“, морскобазирания „Циркон“). На нивото на най-добрите световни аналози са руските многоцелеви изтребители Су-35 и изтребителите-бомбардировачи Су-34. Постепенно Русия си възвръща и водещите позиции в сферата на безпилотните летателни апарати.

Приетите по-рано решения в областта на комплектоването на Въоръжените сили на Русия и техническото им превъоръжаване доказаха своята ефективност в Сирия. От есента на 2015 г. Русия започна да отработва в реални условия най-новите образци на въоръжение, като в същото време упражни и взаимодействието между батальонните тактически групи на бойното поле. Не по-малкко важен беше и опитът в Сирия по използването на различни видове роботизирани комплекси, включително ударни.

Така, за последните 15 години Русия успя да създаде съвременна армия. И с това трябва да се съобразяват евентуалните ѝ противници.

Авторът е завеждащ отдела за евразийска интеграция и развитие на Шанхайската организация за сътрудничество в Института за страните на ОНД; кандидат на техническите науки.

автор: ВЛАДИМИР ЕВСЕЕВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest