Общество

Как се приготвя пикантен хайвер от цвекло, популярен по съветско време

Хайверът от цвекло представлява разядка, приготвена от цвекло, различни други зеленчуци, зехтин и няколко основни подправки.

Когато се смесят заедно, се получава пикантно постно предястие, идеално за тостове или риба.

В руската кухня понятието зеленчуков хайвер е доста разпространено. Този вид хайвер няма нищо общо с рибните хайвери, а по-скоро представлява настъргана маса от зеленчуци. Най-популярните зеленчукови хайвери се приготвят от тиквички и патладжан. Не всеки обаче знае, че цвеклото също може да се използва за приготвяне на пикантно, сочно и универсално хайверно ястие.

Хайверът от цвекло е хомогенна маса, приготвена предимно от цвекло, но с добавка на лук и печени моркови. Понякога се добавят корени от пащърнак или целина. В рецептата се включва и доматено пюре за по-кисел вкус и по-наситен цвят.

Обикновено цвеклото за това ястие първо се сварява и след това се запържва в масло, като се добавят и подправки. Аз го приготвям по различен начин и започвам да пържа суровото цвекло наведнъж. По този начин спестявам време и запазвам сочността на цвеклото.

В съветската епоха хайверът от цвекло се продава в кутии в хранителните магазини, но домакините го приготвят и вкъщи. В нашето семейство например това беше една от любимите рецепти на баба ми. По време на Великите пости това ястие често присъстваше на трапезата.

Хайверът от цвекло е много лесен и бърз за приготвяне, а и има голям потенциал. Може да се приготви и поднесе като предястие: най-често се сервира с мек, пресен пшеничен хляб. Също така е идеална гарнитура към риба или допълнение към картофено пюре. Може да се използва и като заготовка за борш. Ако го приготвите правилно, дори тези, които не са почитатели на цвеклото, ще го харесат.

Преди всичко запържването на лука и морковите прави ястието сочно. Колкото по-златисто са запържени лукът и олиото, толкова по-сладък и нежен ще бъде хайверът. Лукът трябва да се запържи отделно и едва след това да се добавят морковите. По този начин лукът ще бъде добре запържен, а не задушен. Винаги добавям дафинов лист – той намалява аромата на цвеклото. А цвеклото добива най-силен вкус, когато добавите само малко оцет и черен пипер.

Съставки за 4 порции:

Юлия Мулино

  • Цвекло – 2 големи глави
  • Морков – 1 бр.
  • Лук – 1 бр (или повече)
  • Доматено пюре – 1 с.л. (гореща вода за соса)
  • Трапезен оцет 4% – 1 с.л.
  • Сол и черен пипер – на вкус
  • Дафинов лист – 1 бр.
  • Растително масло за пържене
  • Пшеничен хляб за сервиране

Приготвяне:

Нарежете лука на тънки филийки и го запържете в растително масло. Колкото повече олио, толкова по-крехка ще бъде текстурата. Аз обаче не добавих много. Хайверът на баба ми винаги блестеше от обилното количество мазнина, което тя добавяше.

Юлия Мулино

Когато лукът стане прозрачен, добавете настърганите моркови.

Юлия Мулино

Запържете, докато омекнат, и добавете сол.

Юлия Мулино

В друг тиган запържете в олио настърганото цвекло.

Юлия Мулино

Добавете доматено пюре, черен пипер и дафинов лист.

Юлия Мулино

Добавете вряла вода, за да разредите доматеното пюре. Задушете цвеклото за около 10-15 минути.

Юлия Мулино

Смесете запържените зеленчуци и цвеклото.

Юлия Мулино

Запържете заедно за около 5 минути.

Юлия Мулино

Добавете оцета, разбъркайте и свалете от котлона.

Юлия Мулино

Вашето ястие може да се сервира веднага или на следващия ден с пшеничен хляб и зеленина, например магданоз или кориандър. Съхранявайте в хладилник.

Юлия Мулино

Сервирайте вашия хайвер от цвекло върху филийки прясно овкусен хляб. Насладете се!

Юлия Мулино

автор: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest