Как се приготвя екзотичен далекоизточен борш с водорасли
С финия си вкус, този далекоизточен борш си заслужава да се опита дори от онези, които не си падат по водораслите.
Не се плашете! Той съвсем не е рибен, както може би си мислите.
Когато си мислим за традиционния борш, съзнанието ни често се връща към образите на засищащи супи на основата на цвекло, които се сервират със заквасена сметана и гарнитура от тъмен ръжен хляб. Огромният пейзаж и разнообразните региони на Русия обаче са дали началото на многобройни варианти на това любимо ястие. Една от тези версии, боршът от водорасли от Далечния изток, има интересна история.
Related
Борш от Южна Русия с боб и сушени сливи (РЕЦЕПТА)
Произходът на далекоизточния борш от водорасли може да се проследи до средата на XIX век, когато имигранти от европейската част на Русия започват да се заселват в Далечния изток. Началото на тази миграционна вълна е поставено от военните и казаците. Най-значимият катализатор обаче е премахването на крепостното право през 1861 г., което отваря Амурския и Приморския регион за заселване на „селяни, които нямат земя, и предприемчиви хора от всички класи, които искат да се преместят на собствени разноски“.
Тази вълна от заселници, които се преместват в региона, впоследствие води до създаването на множество казашки села и поселища в региона. Те донасят своите кулинарни традиции, които в крайна сметка се смесват с местните вкусове на Далечния изток.
Далекоизточният борш с водорасли се отличава с това, че в него основно място заемат местните съставки, особено водораслите. Това богато на хранителни вещества подводно растение процъфтява в крайбрежните води на Далечния изток.
По време на Втората световна война, когато има недостиг на храна, местното население трябва да търси алтернативни източници на храна и много хора осъзнават, че водораслите могат да бъдат добър заместител на храната, която расте на сушата. Полученият в резултат на това борш от морски водорасли, който е съчетание на местната култура и наличните ресурси, става характерен за региона.
Въпреки нетрадиционните си съставки, боршът от водорасли от Далечния изток изненадва мнозина с фините си и хармонични вкусове. Самата мисъл за вкуса на морските водорасли е дори отблъскваща за някои хора. В действителност обаче той е трудно различим сред богатството на другите съставки. Затова дори тези, които не се смятат за любители на водораслите, могат да се отпуснат и да се насладят на това ястие.
Съставки за 3-литрова тенджера:
Олга Бровкина
- Водорасли – 200 г
- Червено цвекло – 1 брой
- Морков – 1 бр.
- Лук – 1 бр.
- Картофи – 3 бр.
- Доматено пюре – 1 с.л.
- Доматен сок – 200 мл (или само 2 домата)
- Консервиран боб в доматен сос – 1 буркан
- Говеждо месо с кост – 300 г
- Оцет – 1 ч.л.
- Захар – 1 ч.л.
- Сол на вкус
- Вода – 3 литра
- Дафинов лист – 3 броя
Приготвяне:
Първо, нека да приготвим месния бульон. Измийте добре месото и го нарежете на малки парчета.
Олга Бровкина
Поставете месото в голяма тенджера и добавете 3 литра вода. Добавете няколко дафинови листа и щипка сол. Варете месото на слаб огън за около час, за да се смесят ароматите и месото да стане крехко. Отделете всички замърсявания, които изплуват на повърхността.
Олга Бровкина
Докато месото се вари, ще подготвим зеленчуците. Обелете и нарежете лука на малки кубчета. Нарежете моркова на тънки ивици. Нарежете цвеклото на малки кубчета. Обелете и нарежете на кубчета картофите на парчета с големина на хапка.
Олга Бровкина
Сега ще приготвим доматената основа. В отделен тиган загрейте малко количество олио на средна температура. Добавете нарязания на ситно лук и го задушете, докато стане прозрачен.
Добавете морковите и продължете да ги запържвате, докато омекнат.
Олга Бровкина
Накрая добавете нарязаното на кубчета червено цвекло. Залейте с доматения сок (или пасирайте пресните домати и добавете получената смес) и доматеното пюре.
Олга Бровкина
Оставете сместа да къкри, докато се сгъсти и зеленчуците са напълно готови. Подправете със сол на вкус, а след това добавете оцета и захарта, за да постигнете балансиран вкус. Разбъркайте добре.
Олга Бровкина
Сега ще комбинираме съставките. След като месото в бульона омекне, добавете приготвената смес от домати и зеленчуци към месния бульон. Разбъркайте добре, за да се съчетаят всички вкусове.
Добавете водораслите и консервирания боб в доматен сос към борша.
Олга Бровкина
Варете на слаб огън още 5 минути, за да може водораслите да поемат ароматите и да омекнат.
Сега е време да сервирате! Сложете борша в купички. Гарнирайте с лъжичка заквасена сметана, ако желаете.
Олга Бровкина
Насладете се на домашния борш!
автор: ОЛГА БРОВКИНА
източник: bg.rbth.com