Общество

Как се подбират летците-изпитатели на руското министерство на отбраната

За изпитатели се подбират най-квалифицираните и перспективни военни летци, като има и възрастова граница – трябва да са до 32-годишни.

За да попаднат във авиационния елит, им предстои не един изпит и много за учене. Но и, разбира се, много летене.

Центърът за подготовка на летци-изпитатели на министерството на отбраната на Русия навършва 50 години. В навечерието на юбилея началникът на центъра генерал-майор Радик Бариев разказа за „Красная звезда“ как подбират и подготвят елитните пилоти на военната авиация.

„В изпитателния център се приемат летци и щурмани от ВС на Русия, на служба по договор с висше професионално военно образование и пълна военно-специална подготовка. Разглежданите кандидати не трябва да сa по-възрастни от 32 години (с квалификация летец първи клас) или 30 години (втори клас), с нальот не по-малко от 500 часа, в годно здравослоно състояние, успешно преминали курса за повишаване на квалификацията в Държавния летателно-изпитателен център на МО и подходящи по още редица критерии“, разказа генералът, цитиран от „Российская газета“.

Кандидатите полагат изпити по едно от три направления: самолетно, вертолетно и щурманско. За оценка нивото на летателна подготовка се провеждат полети под ръководството на най-опитните летци и щурмани на центъра. Кандидатът трябва да извърши няколко полета на усвоен тип летателни апарати и полет на неусвоен – за проверка на адаптацията към нов въздухоплавателен съд.

„За да се отстрани субективният фактор, полетите се провеждат с различни инструктори“, отбеляза Бариев. Експертният метод като цяло е в основата на подготовката на пилотите: качеството на бъдещите изпитатели се оценяват всестранно от опитни специалисти на центъра.

Обучението продължава половин година – плюс двумесечен отпуск при завършване. За половинвековната история на съществуването на центъра, 44 негови випускници са станали Герои на Съветския съюз и Русия, над 70 са удостоени със званието „Заслужил летец и щурман-изпитател“, а девет души са участвали в космически програми.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest