Общество

Как се калява съветският човек: 20 постера за здравна пропаганда

СССР истински се грижи за своите граждани – е, поне за тяхното здраве, защото ако те не са силни и здрави, няма да са продуктивни членове на пролетариата!

Съветските власти регулират всички сфери на човешкия живот като се започне от самото начело – раждането на детето. Има строги правила как да се храни бебето, как да се мие и да се полагат грижи за него. В един от най-известните плакати се казва „Нашите деца не бива да имат диария“ и се дават съвети как храните на бебетата и на малките деца трябва да се съхраняват чисти.

Г.К. Шубина

Съветите също много се грижат за здравето на жените, защото искат те да бъдат здрави и да не им се отнема времето за работа. „Жени! Мийте тиганите всеки ден!“ И всъщност тези плакати понякога са единственият източник на информация за младите жени. „Грижиш ли се за зърната си? Закалявай ги със студена вода всеки ден“.

П. Бухметиев

Всъщност закаляването – или изграждането на имунитет – е един от най-популярните методи за прилагане на съветската медицина. Приема се, че то помага за предотвратяване на много неразположения, особено настинки. Децата в съветските детски градини поспиват следобед дори на студа. „Ако искаш да си здрав – закалявай се!“

Koretski

„Не допускай разпространение на грипа!“ Хората са съветвани да се обадят на лекаря и да не ходят на работа, ако имат грип, за да предпазят другите от заразяване.

Архивна снимка

В ранния съветски период и по-специално по време на войната, съветската власт е трябвало да се бори с ниско образователно равнище и да предупреждава хората „Не пий необработена вода“.

Wellcome Collection (CC BY 4.0)

„Пази се от дизентерия“. Този плакат също съветва да пиеш само преварена вода, както и да почистваш зеленчуци. Много селяни са били свикнали да ядат продукти направо от градината.

Wellcome Collection (CC BY 4.0)

Друга болест, с която Съветите трябва да се борят, е холерата. Ограниченията са сходни – избягвай да пиеш необработена вода, не яж нищо от случайни пазари, тъй като те са мръсни, и гони мухите надалече от храната.

Архивна снимка

„С борбата за здравословен живот, ще победим туберкулозата“. В Съветския съюз болестта се приема сериозно и са създадени няколко научноизследователски института за борба с нея.

М. Гортинска

Един от най-често срещаните съвети към хората е да поддържат форма. „Яжте разнообразна храна, редовно и умерено. Напълняването означава стареене!“

Б. Решетников

Младите хора са принуждавани да спортуват, тъй като „Спортът е здраве и красота“.

Архивна снимка

Един от най-популярните съветски лозунги е вариант на латинския израз mens sana in corpore sano: „Здравият ум изисква здраво тяло“.

Архивна снимка

Тъй като руснаците винаги са били народ на тежки пиячи, Съветите активно агитират за трезвост. Този плакат показва как изглежда човек след посещение на неговите „стари приятели“ – водката и цигарите.

Архивна снимка

Мъжете са съветвани да се грижат за сърцето си. Не се стресирайте по време на работа, не пушете, хранете се и спите добре и излизайте на чист въздух.

Архивна снимка

Официално в Съветския съюз не е имало секс… Така че хората са имали лошо сексуално образование и никакви познания как да се предпазват. Затова съветските власти са принудени да предупреждават за опасностите от случайни връзки и как хората да се справят с венерическите болести възможно най-бързо.

Архивна снимка

„Да бъдеш донор е голяма чест за патриота“. Хората, които са дарявали кръв, са получавали допълнителен ден към отпуска, а учащите се са били освобождавани от часовете през този ден.

А. Кейл

Лекарите са били много почитани и са били много уважавани и считани за умни и добре образовани хора. „Лекарят е приятел на народа!“

Архивна снимка

Един от най-честите съвети след призивите да се спортува е да се мият зъбите. Повечето руснаци по онова време не са свикнали да го правят и особено селяните. Затова Съветите започват да рекламират прах за зъби и паста и да карат децата да почистват зъбите си.

Архивна снимка

Този плакат обяснява на възрастните колко опасни могат да бъдат болните зъби и как, ако не ходиш на зъболекар при болен зъб, можеш да имаш проблеми със сърцето.

В.В. Селиванов

Хората са съветвани и да ходят на очен лекар, ако имат проблем с очите и да не се опитват да се лекуват у дома. Зрението трябва да се проверява всяка година – и кривогледството трябва да се лекува възможно най-бързо с правилни очила.

Архивна снимка

И накрая един вечен съвет: „Мий ръцете си преди хранене!“

Семьон Семьонов-Менес

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest