Общество

Как се играе „Руска пирамида“: най-голямото предизвикателство за играчите на билярд

С различна маса и размер на топките и различни правила, тази разновидност е най-трудна от всички игри на билярд, които съществуват.

„Руска пирамида“ е много популярна вариация на известната игра и е много трудна да я усвоиш до съвършенство.

Една различна игра

„Руска пирамида“ се появява като отделна разновидност на билярда приблизително през XVIII век в Русия. Печели сериозна популярност в Руската империя и си остава популярна игра в продължение на дълги години след това, най-вече в бившите съветски републики, Финландия, Полша, Монголия и Гърция, но и в други държави по света.

Руската версия има някои уникални елементи, които я отличават от останалите популярни вариации на играта, като американски билярд или снукър. Играта се играе на маси с размери 370 на 180 см. Топките при тази разновидност на играта са по-големи – диаметърът им е около 68 мм, за разлика от стандартните топки при американския билярд, които са с диаметър само 57 мм.

Тежестта на топките също е различна. В руската пирамида се използват топки с тегло 280-285 г, докато играчите на американски билярд използват топки с тегло 160-170 г. Има 15 номерирани топки и една неномерирана. Стандартните топки са бели, а топката-бияч е единствената с различен цвят в тази версия на играта.

Legion Media

„Билярден шах“

Онова, което наистина отличава „руската пирамида“ от останалите вариации на играта е размерът на джобовете, особено спрямо размера на топките.

Голямата маса е с шест джоба, които са само с няколко милиметра по-широки от топките. Затова играчите трябва да са по-добри и изключително точни.

Руската пирамида понякога е наричана „руски шах“ заради стратегическото мислене, което е нужно, за да играеш.

За да спечели играта, играчът трябва да натрупа общо 71 точки. В този вариант, обаче, точките се броят по номерата върху топките, а не по общия брой на топките, попаднали в джобовете. Освен това, бияч е само оцветената топка.

Руската пирамида е най-популярният вариант от всички руски игри на билярд, но не е единствената. По разпространение следват „московската пирамида“ и „американския“ билярд или „Американка“, както го наричат руснаците. Те са сравнително по-лесни заради различните правила.

В московската пирамида целта е играчът първи да вкара осем топки, независимо от номерата им, като използват само топката-бияч. В т.нар. американска версия на руския билярд играчът трябва да вкара осем топки, независимо от номера им, но има право да използва всяка топка като бияч.

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest