Общество

Как съветското разузнаване спасява живота на Сталин, Рузвелт и Чърчил

Ако тези тримата бяха убити в Техеран през 1943 г., самият ход на историята и съдбата на целия свят щяха да бъдат различни.

Свободни източници

Към средата на 1943 г. военният късмет се усмихва на антихитлеристката коалиция. Немците претърпяват съкрушителни поражения край Сталинград и Курск, японците са разгромени при атола Мидуей и в битката за Гуадалканал. Германските стратези разбират, че инициативата на фронта сега е в противника им.

Без надежда да променят ситуацията там, нацистите решават да предприемат други мерки. Възнамеряват с един размах да обезглавят воюващите с тях страни. Взето е решение да се унищожи цялото висше ръководство на СССР, Великобритания и САЩ.

Немското разузнаване в Иран

Тази идея идва след като, разшифровайки американски военноморски код през септември 1943 г., немското разузнаване научава за плановете на Сталин, Рузвелт и Чърчил да проведат конференция в Техеран през идния месец (по други сведения изтичането на информация е от британското посолство в Турция). Немците не могат да изпуснат такава възможност.

Пред съветското посолство в Техеран, 1943 г.

Пред съветското посолство в Техеран, 1943 г.Национален музей на американския ВМФ

Значителното разстояние до Иран съвсем не ги смущава. Страната им е напълно известна. Още през 1930-те години Германия създава там ефективна разузнавателно-агентурна мрежа. Ръководството на близкоизточната държава се отнася дружелюбно към нацистите и те се чувстват там като у дома си чак до нападението на Германия над СССР. Още през август 1941 г. съветските и британските войски влизат на територията на Иран и безкръвно сменят ръководството на страната като подсигуряват присъединяването ѝ към антихитлеристката коалиция.

От вчерашен съюзник Техеран става враг на Берлин, поне официално. Малко или много немската агентура получава сериозен удар, макар да не е унищожена. Заставайки в скрито положение, тя излиза от него в навечерието на техеранската конференция, когато Хитлер одобрява разработката на операция „Дълъг скок“.

„Дълъг скок“

Ръководител на операцията по ликвидацията на тримата световни лидери е поръчана на главния диверсант на Третия райх, освободителят на Мусолини – щурмбанфюрер Ото Скорцени.

Ото Скорцени.

Ото Скорцени.Свободни източници

Според плана кацнали на територията на Иран група немски диверсанти трябва да проникнат в Техеран и, смесвайки се с тълпата, да дочакат възможност да устроят засада. Европейското лице в иранската столица в онези години не предизвиква особено внимание – градът е пълен с бежанци от обхванатата от война Европа.

„Сред пъстро облечената публика от коренно население се отличават хората, които видимо не знаят къде да се дянат. Добре облечени, те или се возят на лъскави лимузини, или просто се шляят по тротоарите. Това са заможните бежанци от воюваща Европа, успели навреме да прехвърлят в Техеран капиталите си и да заживеят там богато. Разбира се, сред тази тълпа се намират и фашистките агенти“, спомня си Борис Тихомолов, летецът, отвел Сталин в Иран.

На немците им е известно, че докато британската и съветската мисия са разположени една до друга, американската се намира отделно в покрайнините на града. Рузвелт, който трябва по няколко пъти на ден да преминава през тесните улички на Техеран, става първостепенна цел на ликвидацията, а, ако на немците им провърви, дори могат да го заловят жив.

Първата група диверсанти – шест души, включително двама радисти – са десантирани с парашути в района на гр. Кум, на 70 км от иранската столица. След проникването в Техеран задачата им е да установят радиовръзка с Берлин и да подготвят условия за посрещането на следващата група. В течение на две седмици диверсантите се докопват до сигурно убежище, подготвено от местната агентура, в което се установяват.

Провалът

Въпреки това и съветското разузнаване по онова време не стои без работа. По няколко канала до Сталин стига информация за подготовката на покушението над лидерите на съюзниците.

Николай Кузнецов в униформа на немски офицер

Николай Кузнецов в униформа на немски офицерSputnik

Главен негов източник е разузнавачът Николай Кузнецов. Прекрасно владеещ немски, той се представя за лейтенанта на Вермахта Паул Зиберт. Намирайки се в гр. Ровно в Западна Украйна, той се сприятелява със щурмбанфюрера на СС Улрих фон Ортел, който на по чашка му споделя секретната информация за подготвяната операция.

Сталин стига до Техеран добре осведомен за германските планове. Охраната на лидерите е сериозно усилена и започва прочистването на града от немските агенти. Освен това Франклин Рузвелт, според мерките за безопасност, получава покана да остане в съветската дипломатическа мисия заедно със залата за преговори. Президентът с радост се съгласява, тъй като заради парализата на крака си трудно понася дългите пътувания.

Скоро СМЕРШ открива първата група диверсанти и още преди откриването на конференцията те са обезвредени. Когато в Берлин разбират за провала, операцията е отменена. „Дългият скок“ е прекъснат в полет.

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest