Общество

Как съветските знаменитости си почиват на дачите си

В СССР не само обикновените хора, но и елитът на страната прекарва ваканциите си на вила (дача).

Художници, музиканти, писатели, политици се събират на скара, засаждат разсад и посрещат гости на верандите на селските си къщи.

Съветската дача не е извънградско имение, а най-често обикновена дървена къща с градина и дворни удобства. По принцип такива градински парцели се използват за отглеждане на зеленчуци и плодове, както и за почивка през уикендите.

Мая Плисецкая

Василий Малишев/Sputnik

Най-известната руска балерина със съпруга си, композиторът Родион Шчедрин, обичат да си почиват на дачата им в Литовската ССР, недалеч от град Тракай.

Василий Малишев/Sputnik

Плисецкая винаги отбелязва „прекрасната тишина“ на тези места.

Любов Орлова

Василий Малишев/Sputnik

Звездите на съветското кино, актрисата Любов Орлова и съпругът ѝ – режисьорът Григорий Александров, са сред малкото хора от онова време, които имат собствена луксозна дача близо до Москва.

Василий Малишев/Sputnik

Работата им се харесва на самия Сталин и той им дава цял хектар земя във Внуково в края на 1930-те години, където те си построяват дом. Интериорът удивлява всички гости, особено залата с камина, а американското списание Life дори пише за къщата.

Борис Пастернак

ТАСС

Може ли да си представите велик писател с лопата? Авторът на „Доктор Живаго“ получава земя с вила в „писателското село“ в края на 1930-те години, имотът се намира в Переделкино. Пастернак наистина харесва градинарство и земеделската работа.

Universal History Archive/UIG/Getty images

Ето как Лидия, дъщерята на писателя Корней Чуковски, го описва, пристигайки в селото: „Клекнал зад селската ограда: кафяв, гол до кръста, целият изгорял от слънцето; той плеви лехи на равна, празна, изгорена от слънцето площ“. 

Сергей Прокофиев

Sputnik

В дачата си близо до Москва в село Николина Гора известният композитор и пианист прекарва последните осем години от живота си. Това е обособена дачна кооперация за дейци на науката и изкуството, построена през 1926 година. Сергей Прокофиев купува къща тук през 1946 г. от солистката на Болшой театър Валерия Барсова.

Музей на музиката

Прокофиев посвещава живота си на музиката, композирайки тук операта „Война и мир“, сюитата „Зимен огън“ и балета „Каменното цвете“, които и до днес се поставят на сцените на театрите в Москва и Санкт Петербург.

Андрей Миронов

В.Пишчалников

Основният сърцеразбивач на съветското кино Андрей Миронов обича да прекарва време в дачата си в село Красная Пахра близо до Москва.

В.Пишчалников/Sputnik

Това е селище за съветската интелигенция. Съседи на актьора са режисьорите Андрей Тарковски и Елдар Рязанов, както и артисът Владимир Висоцки.

Валентина Терешкова

Александър Моклецов/Sputnik

Първата жена космонавт в света Валентина Терешкова е израснала на дача близо до Ярославъл.

Sputnik

Тук тя е с майка си и приятел от клуба по летене.

Георги Жуков

Е. Стоналов/Sputnik

Маршал Георги Жуков, изключителен пълководец от Великата отечествена война, след победата под Москва получава от Сталин голяма дача в Сосновка близо до столицата.

Борис Игнатович/Музей на Москва

Дъщеря му си спомня, че всичко – от мебелите до чиниите, има инвентарни номера. Дачата е с огромна гора и ябълкова градина. (разказваме повече за Жуков тук и тук)

Никита Хрушчов

Сергей Смирнов/Sputnik

Съветските лидери могат да използват държавни дачи както в района на Москва, така и в южните курорти на страната. Никита Хрушчов и семейството му живеят в правителствено имение на Ленинските (сега Воробьовие) хълмове и почиват на дачи в района на Подмосковието и Крим.

Sputnik

След пенсионирането си през 1964 г. той прекарва последните години от живота си в дача в западните покрайнини на Москва. Градината се превръща в негово хоби и някак успява да отгледа 200 корена домати наведнъж!

Леонид Брежнев

Владимир Мусаелян/ТАСС

Една от най-известните такива дачи се намира в Ялта (Крим), построена в средата на 1950-те години.

Владимир Мусаелян/ТАСС

Там почиват Никита Хрушчов, а след това и Леонид Брежнев. Брежнев много харесва тази дача и редовно организира срещи тук с първите лица на страните от социалистическия блок.

Михаил Горбачов

Архивни кадри

Последният съветски лидер също има дачи в курортите на страната, където приема правителствени делегации. Последните години от живота си Горбачов прекарва на вилата си в Подмосковието.

Sputnik

Той умира през 2022 година.

автор: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest