Общество

Как съветските войски участват в афганистанската гражданска война?

Общоприето е, че съветските войски за първи път влизат в Афганистан през 1979 година.

Всъщност това се случва 50 години по-рано!

През 1928 г. в Кралство Афганистан избухва народно въстание срещу крал Аманула Хан, водено от Хабибула Калакани. СССР трябва на всяка цена да подкрепи тази революция, но в действителност всичко се случва по съвсем различен начин.

Sputnik

Афганистанският монарх е голям приятел на Съветския съюз. При него двете държави поддържат добри отношения, развиват икономическо и военно сътрудничество.

Зад Хабибула, както смята Москва, стои Великобритания. Освен това той влиза във военен съюз с дългогодишни противници на съветската власт – членове на въоръженото национално-религиозно движение в Централна Азия, известно като басмачи.

Getty Images

В крайна сметка СССР решава да се намеси в гражданската война, но не го прави открито. На 15 април 1929 г. 2000 съветски войници навлизат на територията на Афганистан, облечени в униформи на кралската армия и формално се подчиняват на правителствения генерал Гулам Наби Хан. Командвани са от съветския командир Виталий Примаков, представящ се за офицер Рагиб бей.

Свободен източник

По-късно към отряда се присъединяват 400 съветски кавалеристи под командването на Залим Хан (Иван Петров). Обединената група успешно побеждава силите на бунтовниците и басмачите, превземайки няколко големи града и редица малки селища.

Войниците на червената армия се държат като афганистанци, но понякога по време на атака забравят и викат руското „Ура!“. Победата е все по-близо, но в края на май идва изненадваща новина – силите на Аманула Хан са победени, а самият той бяга от страната.

Sputnik

Тъй като няма смисъл да остават в Афганистан, съветските войски са изтеглени в родината си. Междувременно кървавата гражданска война продължава и приключва едва в края на 1929 г., когато Хабибула е победен и екзекутиран, а бившият военен министър Мохамед Надир Шах става нов крал.

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest