Как съветските хора си правят барбекю партита на открито

Месо на шиш на скарата (наречено шашлик) продължава да бъде едно от най-обичаните ястия в Русия и хората го правят просто навсякъде: в провинцията, край брега на езерото и дори на балкона!

Шашликът е традиционно кавказко ястие, което става част от руската кухня в края на XIX век и по съветско време се превръща в синоним на пролетни и летни почивни дни.Приготвяне на шашлик в Самарканд, Руска империя

Приготвяне на шашлик в Самарканд, Руска империяСергей Прокудин-Горски

Барбекюта на открито са особено популярни по време на майските празници (Съветите празнуват 1 май – Деня на труда и 9 май – Деня на победата. Няколкото дни между тези са били официално неработни). Невъзможно е да си представим първите майски уикенди без да се прави шашлик на открито!Московчанката Вера Шчербакова похапва шашлик, 1985

Московчанката Вера Шчербакова похапва шашлик, 1985Валерий Христофоров/ТАСС

Съветските хора могат да организират пиршества с приятели и роднини буквално навсякъде: на дачата, в дворовете на жилищни блокове, по бреговете на реки и в планината.Клайпеда, Литовска ССР. Архитект Петрас Лапе със семейство на пикник, 1972

Клайпеда, Литовска ССР. Архитект Петрас Лапе със семейство на пикник, 1972Владимир Акимов/Sputnik

Приготвянето на шашлик е „мъжка работа“: всеки съветски човек има своя собствена рецепта за маринатата и любим вид месо. Маринатата обикновено се състои от сол, черен пипер, лимон и оцет или газирана вода „Баржоми“. Някои добавят и „тайни съставки“ като кефир, ориенталски подправки или мента.Главен готвач, който държи шишчета шашлик в Грузинска ССР, 1971

Главен готвач, който държи шишчета шашлик в Грузинска ССР, 1971Едуард Песов/Sputnik

Най-често в съветско време използват свински врат, агнешко месо или пилешки бутчета за шашлиците. Месото не трябва да е прекалено постно, защото в противен случай ястието би било сухо.Грозни. Френски, германски и съветски инженери пекат месо през почивния си ден, 1970

Грозни. Френски, германски и съветски инженери пекат месо през почивния си ден, 1970Рудолф Дик/ТАСС

Трябва да се отбележи, че по съветско време правенето на шашлик е един вид сплотяване на колектива: когато чужденци пристигат в СССР, те обикновено са канени на барбекю партита и то не само като гости, но и като готвачи.Първият германски космонавт Зигмунд Ян прави шашлик със съветски приятели в Звездния град извън Москва, 1978 година. Виж само колко професионално той раздухва огъня!

Първият германски космонавт Зигмунд Ян прави шашлик със съветски приятели в Звездния град извън Москва, 1978 година. Виж само колко професионално той раздухва огъня!Алберт Пушкарьов/ТАСС

Приготвянето на шашлик е занимание, което обединява хора от всички възрасти и националности. Дори в най-висшите кръгове политици и дипломати го правят! И те сами могат да си приготвят шашлик и да се забавляват.Северен Кавказ. Председателят на Съвета на министрите на СССР Алексей Косигин и президентът на Финландия Урхо Кеконен пекат месо на скара. 1969

Северен Кавказ. Председателят на Съвета на министрите на СССР Алексей Косигин и президентът на Финландия Урхо Кеконен пекат месо на скара. 1969Яков Халип/ТАСС

Всичко, от което се нуждаеш, за да направиш шашлик, можеш да си купиш в най-близкия магазин: преносима скара, малко шишчета и въглища, за да запалиш огъня.Алма Ата, Казахстанска ССР. Членовете на националния отбор на СССР за кънки бягане Людмила Фечина и Валери Каплан по време на почивка в Медео. 1970

Алма Ата, Казахстанска ССР. Членовете на националния отбор на СССР за кънки бягане Людмила Фечина и Валери Каплан по време на почивка в Медео. 1970Виктор Шандрин/ТАСС

Освен че можеш да си го направиш сам, шашликът е една от най-популярните храни, които в Съветския съюз можеш да намериш от Прибалтика до Далечния изток и дори във високопланински кафенета.Таджикската ССР. Продавач на шашлик в град Нурек, 1973

Таджикската ССР. Продавач на шашлик в град Нурек, 1973Йосиф Будневич/ТАСС

За хората, които не могат да излязат на открито, съветската индустрия създава електрическата скара, която не пуши. Има хора, които приготвят скара на балконите си – и това е толкова широко разпространено, че подобни сцени дори присъстват в съветските филми. Между другото, закон, забраняващ да се прави барбекю на балкона на апартамент, е приет едва през 2019 година!Сцена от филма

Сцена от филма „Когато настъпи септември“, 1975Едмонт Кеосаян/“Мосфильм“, 1975

автор: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest