Общество

Kак съветски танкист впечатлява германците през 1941 година

На 6 октомври 1941 г. близо до Мценск немски танкове, част от групата на Хайнц Гудериан, се сблъскват с командира на съветски танков взвод – старши лейтенант Дмитрий Лавриненко, който по-късно става най-ефективният танкист на СССР.

Битката се състои край селото с красноречиво име Първи воин. Превъзхождащите сили на нацистите успяват да пробият огъня на противотанковите оръдия и доближават пехотните окопи. На помощ идват четири танка под командването на Лавриненко, пише „Российская газета“.

Съветските Т-34 не само внезапно атакуват врага, но и се представят отлично в мобилната битка, като поемат инициативата. Отново и отново те нанасят бързи удари от различни посоки, обърквайки фашистите. Нападателите решават, че им се противопоставят не четири съветски танка, а по-многобройно подразделение. Това фалшиво впечатление е подсилено от загубите, претърпени от германците.

Според съветските данни четирите бойни машини на Лавриненко са успели да унищожат 15 вражески танка. Четири от тях са изгорени от Т-34 и самия командир на взвода. Танкистите също са унищожили две оръдия и четири мотоциклета. В същото време превозните средства, спасяващи пехотата, са изведени като бронята на войниците от позициите, победени от германците. Тази битка прави незаличимо впечатление на германците, както също и други сблъсъци край Мценск със съветски танкове.

„На юг от Мценск 4-та танкова дивизия беше атакувана от руски танкове и тя трябваше да издържи труден момент. За първи път превъзходството на руските танкове Т-34 се прояви в остра форма. Дивизията претърпя значителни загуби. Бързото немско приближаване към Тула трябваше да бъде отложено“, пише Хайнц Гудериан.

Общо Дмитрий Лавриненко унищожава 52 вражески танка за два месеца и половина. Подобен резултат по време на войната не може да се повтори от никой танкист на Червената армия. Как се е борил ненадминатият съветски ас, може да се съди по историята на неговия водач-механик старши сержант Пономаренко:

„Лавриненко ни каза това: ‘Не можете да се върнете живи, но помогнете на минометната рота. Ясно ли е? Напред!’. Изскочихме на хълма и там немски танкове стреляха наоколо като по кучета. Спрях. Лавриненко – удар! По тежкия танк. Тогава гледаме между двата ни горящи леки танка БT, немски среден танк – те също го разбихме. Гледаме и друг танк – той бяга. Изстрел! Пламък… Има три танка. Екипажите им се разпръскват. След 300 метра виждам друг танк, показвам го на Лавриненко, а той е истински снайперист. С втория снаряд разби и този, четвърти по ред“.

Прави впечатление, че танкът на Лавриненко многократно изпълнява сам важни бойни задачи. Например, когато остават в Серпухов, за да се обръснат във фризьорски салон, екипажът на Лавриненко в крайна сметка защитава града.

Когато разбират, че пътят към Серпухов е отворен, натам се придвижва добре въоръжен батальон от германци с мотоциклети, коли и оръдия. Местният комендант може да изправи срещу тях само старци и тийнейджъри от гарнизонния разрушителен батальон. Но в този критичен момент става известно за танка на Лавриненко във фризьорския салон. След като научават за ситуацията, танкистите устройват засада по пътя на германската колона.

Т-34 практически унищожава конвоя и когато германците се опитват да обърнат едно от оръдията срещу него, танкът го смазва. След това пристига гарнизонната пехота. Като трофеи победителите получават не само оръжия и оборудване, но и щабен автобус с важни документи и карти. Няколко германци също са пленени.

Друг път танкът на Лавриненко забавя настъплението на немска танкова колона край село Шишкино. В същото време неговият Т-34 унищожава шест германски танка.

Прави впечатление, че съветският ас загива не в танкова битка, а по време на обстрел – от осколка от мина, пусната от германците. По това време Дмитрий Лавриненко е извън спасителната броня на Т-34.

източник:

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest