Общество

Как съветите превръщат бонбоните „Гъши крака“ в ароматна черешова торта

Тази торта от съветската кулинарна библиотека се състои от пандишпан, череши, накиснати в коняк, и деликатен шоколадов крем – невероятно вкусно!

Едно от водещите и най-известни сладкарски предприятия в Руската империя е фабриката на „Абрикосов и синове“. Тя е прочута не само с висококачествените си печива, но и с иновативния си подход към маркетинга. Основателят – Алексей Абрикосов, наема най-добрите художници, за да създаде специален дизайн на опаковките на бонбоните.

За карамелените бонбони с лешников пълнеж Абрикосов измисля забавно име – „Гъши крака“. Те бързо стават любими на децата.

През втората половина на XX в. съветските сладкари разширяват асортимента си и създават нови видове подаръчни торти и сладкиши. Появяват се над 1000 нови вида торти, сладкиши, бисквити и вафли.

Името на тортата „Гъши крака“ идва от прочутите бонбони. Колкото и да е изненадващо, името не е свързано със съставните продукти. Докато основният компонент на бонбоните са ядките, за тортата сладкарите избират череши и шоколад, а за основа използват лек пандишпанов блат.

Тортата „Гъши крака“ се продава в централните сладкарски магазини; тя е особено желана за трапезата на сватби и годишнини. Тортата има доста необичаен външен вид – тя е във формата на издължен правоъгълник, разделен на секции. Всяка е с шоколадова глазура в различни цветове. Глазурата е с шарка на гъши крака. Една торта може да тежи между 6 и 8 кг.

Да си направим домашен вариант на този вкусен сладкиш от съветските времена.

Продукти (за 8 порции):

Олга Бровкина

За пандишпанов блат с дебелина 20 см:

Тесто:

  • Яйца – 2 бр.
  • Брашно – 60 г
  • Захар – 60 г
  • Ванилова захар – около 10 г
  • Сол – 1 щипка

Крем:

  • Масло – 300 г
  • Захар – 180 г
  • Сметана 35% – 100 г
  • Какао на прах – 35 г
  • Коняк – 30 мл

Черешов пълнеж:

  • Замразени череши – 200 г
  • Коняк – 50 г

Сироп:

  • Вода – 50 мл
  • Захар – 50 г
  • Сок от пияни вишни

Глазура:

  • Шоколад – 100 г
  • Растително олио –40 г
  • Натрошени бисквити за украса – 100 г

Начин на приготвяне:

За начало изсипете коняка върху черешите и ги оставете да покиснат в него за 4-5 часа или за през нощта.

Олга Бровкина

Разбийте яйцата с миксер, като добавите щипка сол. Бъркайте, докато получите абсолютно хомогенна смес. След това добавете захарта и ваниловата захар към яйцата; на висока скорост разбийте сместа до желаната пухкава консистенция.

Олга Бровкина

Сега изсипете пресятото брашно при яйцата и разбъркайте внимателно.

Олга Бровкина

Поставете тестото в подготвената форма и печете тортата в предварително загрята фурна на 180 °C за 20-25 минути. Можете да проверите дали е готова с клечка за зъби. Ако е суха, значи е готово. Извадете от фурната и оставете блата да се охлади.

Олга Бровкина

Тортата трябва да се извади внимателно от формата и да се охлади на стайна температура; след това я увийте в стреч фолио и я оставете в хладилник за няколко часа или за през нощта.

За крема първо направете сиропа: смесете захарта и сметаната в малка тенджера и ги загрейте на котлон, докато захарта се разтопи.

Олга Бровкина

След като сиропът се свари, изключете котлона и добавете коняка; разбъркайте добре и изсипете сместа в купа. Щом сиропът се охлади до стайна температура, го сложете в хладилника за половин час.

Олга Бровкина

Извадете маслото от хладилника и го оставете да се стопли до стайна температура. Разбийте го с миксер на високи обороти за около 2-3 минути.

Олга Бровкина

След това, на малки порции, добавете сиропа от предишната стъпка към сместа с маслото, като бъркате с миксера.

Олга Бровкина

Пресейте какаото в сместа. Разбъркайте с шпатула, а след това и с миксер до получаване на гладка консистенция. Трябва да получите много деликатен и вкусен шоколадов крем.

Олга Бровкина

Да приготвим сиропа за бисквитите: изцедете соса от черешите. Сипете вода в черешовия сос и добавете захар; поставете сиропа върху котлона, докато заври. Махнете го от котлона и го оставете да се охлади до стайна температура.

Олга Бровкина

Нарежете блатовете на половинки и потопете всяка половинка в сиропа. Оставете ги да престоят 30 минути.

Олга Бровкина

Сложете първия блат върху поднос. Наредете черешите върху него.

Олга Бровкина

Вземете ринг за торта, отделете около 5 с.л. сметана за украса на тортата, а останалото разстелете върху блата.

Сложете втория блат и го намажете с още две лъжици сметана. Махнете ринга и намажете тортата отстрани с още две лъжици сметана. Оставете тортата в хладилника за 1 час, за да се стабилизира.

Поръсете тортата отстрани с натрошените бисквити.

Олга Бровкина

Загрейте маслото и шоколада в микровълнова фурна, но много внимателно да не се претопли шоколадът.

Олга Бровкина

Разбъркайте с лъжица. Разстелете отгоре глазурата и я загладете.

Олга Бровкина

Останалия крем сложете в шприц и украсете тортата по краищата. Добавете и следите от „гъшите крака“. Тортата трябва да се охлади за още 20 минути.

Олга Бровкина

Тортата е с основа от маслен крем, която става доста гъста в хладилника.

Олга Бровкина

Преди да я сервирате, е добре да я извадите от хладилника и да я оставите да се затопли до стайна температура за около 30-40 минути. Да ви е сладко!

Олга Бровкина

автор: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest