Общество

Как са украсени руските градове за Новата 2024 година

Ярки светлини и празнична украса създават новогодишно настроение дори в най-мразовития ден.

А първата коледна елха по традиция е запалена в Якутск!

Вадим Скрябин/ТАСС

На 1 декември в столицата на Якутия на площад „Орджоникидзе“ палят първата коледна елха – с нея се открива фестивалът „Зимата започва с Якутия“. Той се провежда в Якутск от 2011 г. насам. Главни герои на церемонията са пазителят на световния студ Чисхаан (якутският Дядо Мраз) и главният руски Дядо Мраз от Велики Устюг. Коледната елха се украсява с национални якутски орнаменти.

Владимир Смирнов/ТАСС

През 2024 г. правото да се счита за новогодишна столица на Русия преминава към древния руски град Суздал. Във всеки празничен ден вечерта гостите на града ще могат да се насладят на светлинно шоу, което показва историята на Суздалската земя. „Екран“ е Рождественският събор и камбанарията.

Максим Богодвид/Sputnik

Пешеходната улица „Бауман“ е самият център на Казан. В тези новогодишни дни тук се появиха множество елхи, фигури на герои от приказката „Лешникотрошачката“ и светлинни арки. Вече няколко години подред главната новогодишна елха заема своето почетно място край Казанския семеен център.

Алеся Химич

Полярен Норилск е украсен с ледени скулптури с осветление и светлинни арки. А за децата и тийнейджърите в града са поставени няколко пързалки. Те ще останат на разположение на жителите на Норилск до пролетта.

Министерство на информационната политика на Мурманска област

В центъра на Мурманск вече е запалена главната коледна елха и е открит голям новогодишен панаир. Тук се провеждат и всички основни празнични тържества. Подобно на Норилск, в Мурманск по това време е полярна нощ и яркото осветление повдига настроението.

Юрий Лаймин/pro калининград

Навечерието на Нова година в Зеленоградск е просто прекрасно! По витрините на магазините блещукат гирлянди и необичайни играчки, а по улиците сияят коледни елхи. Този курортен град на брега на Балтийско море, много популярен сред туристите, е прието да се украсява в единен стил и без разноцветни гирлянди.

Дмитрий Феоктистов/ТАСС

Сочи е един от най-топлите градове в Русия. Тук можете да видите невероятна комбинация от коледни елхи и южни палми. Главната коледна елха на града е монтирана на площад „Флаг“ и е украсена с почти 500 топки и светлинни гирлянди. Тази година основните цветове на украсата са бяло, златно и бордо.

Кметство на Магадан

В далекоизточния град Магадан главната коледна елха е украсена не само с традиционни играчки, но и със самоделни такива. На площада са монтирани и ледени фигури със северен привкус и ледени пързалки. Въпреки студа, има много желаещи да се попързалят.

Ханти-Мансийск|Онлайн

Ханти-Мансийск е новогодишната столица на Сибир. Започват да украсяват този северен град в средата на ноември, защото тук вече е зима. Основната коледна елха е изкуствена, висока 33 метра и се допълва от ледени градове на тема съветски анимационни филми и многобройни светлинни украси.

Владимир Смирнов/ТАСС

Е, и в старинния търговски град Рибинск в Ярославска област по новогодишните улици се разхожда колона от Дядо Мразовци и техните приказни помощници.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest