Общество

Как С-400 се превърна в оръжие на хибридната война

Руският зенитен комплекс С-400 „Триумф“ е не само мощна система за противовъздушна отбрана (ПВО), но и ефективно оръжие за хибридна война.

С негова помощ Русия внесе смут в редиците на НАТО и повиши престижа си на световния оръжеен пазар, пише The National Interest.

Три полка „Триумф“ и четири комплекта зенитни комплекси С-350 „Витяз“, поръчани от руското министерство на отбраната преди дни, ще укрепят вече мощната система за ПВО. „Витяз“ е предназначен за борба с аеродинамични и балистични цели в радиус от 60 км, като всяка пускова установка на комплекса носи 12 ракети, пише „Российская газета“, позовавайки се на статия на The National Interest.

Радиусът на действие на „Триумф“ е много по-голям – до 400 км. А четирите типа ракети, които комплексът използва, му позволяват да изгради ешелонирана отбрана. В арсенала на С-400 има ракети с голям обсег на действие 40N6E и 48N6 с боен радиус съответно 400 и 250 км, ракети със среден обсег 9M96E2 (120 км) и с малък 9M96E (40 км). Комплексът е способен да отразява масирани въздушни атаки и е нечувствителен към радиоелектронното потискане.

Предимствата на „Триумф“ обаче не се ограничават до това. За голямо съжаление на Съединените щати, „Триумф“ много се купува на световния пазар. Санкциите на САЩ срещу купувачите на С-400 не помагат – дузина държави са желаещите да закупят руските оръжия. Пет полка „Триумф“ за $5 млрд. са поръчали Индия, споразумение за доставка на системите е сключено и със Саудитска Арабия. Членката на НАТО – Турция, вече притежава С-400 и въпреки мощния натиск от страна на САЩ, не само не се отказва да пусне руското оборудване в експлоатация, но и води преговори за закупуването на нова партида системи за ПВО.

Успехът на „Триумф“ на международния пазар носи двойни дивиденти за Москва и също толкова значителни щети за Вашингтон. Предприятията на руския отбранително-промишлен комплекс също са под санкциите на САЩ, но получават необходимите средства за развитие, престижът на руските оръжия в света расте, а съюзниците в НАТО се карат. Така че ползата дори не е двойна, а тройна. Освен това президентът на САЩ Доналд Тръмп призна, че програмата за изтребители F-35 е в опасност заради С-400.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest