Общество

Как руснаците воюват срещу Източната Римска империя?

„Северните варвари“ с лекота стигат до самото сърце на империята – Константинопол, всявайки ужас сред народа и управниците на Византия.

Руси под стените на Константинопол (860)

Руси под стените на Константинопол (860)Свободни източници

„Това варварско племе винаги е таяло яростна и бясна омраза към хегемонията на ромеите; при всяка възможност, измисляйки едно или друго обвинение, те създаваха претекст за война с нас“, така византийският писател Михаил Псел пише за русите, които в продължение на няколко века измъчват Източната Римска (Византийска) империя със своите нашествия.

Константинопол по времето на византийската епоха

Константинопол по времето на византийската епохаСвободни източници

Владетелите на Киевска Рус са привлечени от лукса и богатството на далечната столица на ромеите – Константинопол, който наричат Цариград. Князете обаче не се ограничават с грабителски набези и от време на време влизат в ожесточена борба с византийските императори (василевси) за сфери на влияние в Черноморския регион.

Олег Вещий под стените на Цариград. Миниатюра от Радзивиловския летопис (XIII век)

Олег Вещий под стените на Цариград. Миниатюра от Радзивиловския летопис (XIII век)Свободни източници

Руските кампании срещу Византия започват през първата половина на IX век. Князовете се опитват да атакуват в най-неудобния за империята момент, когато нейната армия и флот са въвлечени в един от безкрайните конфликти в Азия или на Балканите. За мащабни кампании обикновено се събират внушителни сили. За похода на княз Олег през 907 г. „Повесть временных лет“ съобщава, че той „взе със себе си много варяги, и славяни, и чуди, и кривичи, и мери, и поляни, и северяни, и древляни, и радимичи, и хървати, и дулеби, и тиверци … И с всички тези Олег отиде на кон и на кораби; и имаше две хиляди кораба“.

Гръцки огън при обсадата на Константинопол от Игор. Гравюра Ф. А. Бруни, 1839

Гръцки огън при обсадата на Константинопол от Игор. Гравюра Ф. А. Бруни, 1839Свободни източници

Въпреки това дори за огромна армия да превземе Константинопол, който се смята за непревземаем, с високите си мощни стени, е изключително трудна задача. Прекрасно разбирайки перспективите за обсада, русите предпочитат да разграбят и опожарят околностите на ромейската столица. Ето как летописите разказват за похода на княз Игор срещу Константинопол през 941 г.: „А онези, които бяха заловени, едни бяха разпънати, а в други, като си поставиха за цел, стреляха със стрели, като извиха ръцете им назад, връзваха ги и заковаваха железни пирони в главите им. Много от светите църкви бяха опожарени и … заграбени много богатства“.

Византийска свита при Олег. Летопис от XVI в.

Византийска свита при Олег. Летопис от XVI в.Свободни източници

Понякога, когато нямат сили да се противопоставят на „дивите скити“, византийците предпочитат да им платят. Княз Олег постига от империята плащането на данък и предоставянето на търговски привилегии за руските търговци чрез проста демонстрация на силата си. След края на преговорите той дори закова щит на портите на града в знак на победа.

Игор приема византийските и руските посланици и обсъжда мирен договор

Игор приема византийските и руските посланици и обсъжда мирен договорСвободни източници

Въпреки успешния старт на кампанията на княз Игор през 941 г., тя завършва с пълен провал и три години по-късно киевският владетел започва да подготвя нова мащабна експедиция. Константинопол обаче, без да дочака пристигането на русите, изпраща посланици при него с предложения за богати дарове. В крайна сметка князът и дружината му решават да отменят военната кампания: „Без бой ще вземем злато, сребро и скъпи платове! Кой може да узнае кой ще спечели, ние или те? В крайна сметка е невъзможно да се уговаряш с морето предварително, ние не ходим по суша, а в морските дълбини, една е смъртта за всички“.

Княз Светослав разбива византийците, художник Н. Павлович

Княз Светослав разбива византийците, художник Н. ПавловичСвободни източници

Далеч невинаги въпросът се ограничава до грабителски кампании. През 968-971 г. Киевска Рус и Византийската империя водят мащабна война за Българското царство, което василевсите смятат за сфера на своите интереси. Княз Святослав покорява няколко десетки български града. „Казват, че след като превзел град Филипопол по жесток и нечовешки начин, той набил на кол двадесет хиляди пленници и като ги уплашил изключително много, се принудили да се подчинят“, пише византийският писател Лъв Дякон. Но военният късмет в крайна сметка предава пълководеца и той е принуден да сключи мир с империята, изоставяйки всичките си завоевания.

Василий II българоубиец и Константин VIII убеждават Анна да се омъжи за Владимир

Василий II българоубиец и Константин VIII убеждават Анна да се омъжи за ВладимирСвободни източници

При сина на Святослав Владимир започва активно сближаване на двете сили. Киевският княз се жени за сестрата на Василий II българоубиеца Анна, подкрепя го в борбата срещу бунтовния командир Барда Фока, а също така инициира широкомащабен процес на християнизация на своята езическа държава според византийския обред през 988 г. което позволява на константинополските патриарси да разширят влиянието си върху Рус.

Ослепяването на руската войска през 1043 година

Ослепяването на руската войска през 1043 годинаСвободни източници

Духовният съюз на русите и византийците изобщо не означава край на политическото съперничество. Така през 1043 г. синът на княз Ярослав Мъдри, Владимир, предприема кампания срещу Византия, причината за която е убийството на руски търговец в Константинопол. Извиненията на императора са игнорирани. Кампанията завършва с пълна катастрофа: в морска битка при фара Искрест, близо до ромейската столица, целият руски флот е унищожен, а повечето от осемстотинте пленени войници са ослепени от византийците.

Съвет на Владимир Мономах с бояри и князове

Съвет на Владимир Мономах с бояри и князовеСвободни източници

През 1116 г. киевският княз Владимир Мономах се решава на дръзка авантюра срещу Византия. На негово разположение е самозванец, представящ се за Лъв, отдавна мъртъв син на сваления василевс Роман Диоген. Признавайки правата на измамника върху византийския престол, давайки дъщеря си Мария за негова жена и отстъпвайки му армията си, Мономах изпраща лъжливия Диоген да се бие срещу войските на Алексей I Комнин в България, която по това време твърдо е станала част от империята.

„Битката на новгородци и суздалци през 1170 г.“ фрагмент на икона от 1460 годинаСвободни източници

Управляващият василевс е сериозно притеснен от нашествие. Той изпраща двама наемни убийци на противника си, които успешно изпълняват задачата си. Малко след това руската армия, която не е постигнала особени успехи, напуска пределите на Византия. Така приключва последният голям въоръжен конфликт между двете държави. В средата на XII век започва процесът на разпадане на някога могъщата Киевска Рус на отделни княжества, които вече не мечтаят за кампании в далечния Цариград.

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest