Общество

Как руското „момче с кучешка глава“ пленява Америка?

Фьодор Евтихиев страда от рядко заболяване – хипертрихоза. През XIX в. той става известен, като се появява в цирка на „изродите“ и показва недъга си пред публика. Организаторът на шоуто дори кара скромното дете да ръмжи, така че медиите му лепват прозвището „момчето с кучешката глава“.

Днес вече са ясни причините за произхода на това рядко генетично заболяване хипертрихоза, или просто прекомерно окосмяване – от хормонални смущения до проблем с нервната система. Но в края на XIX в. няма обяснение за това. Смята се, че това е атавизъм, който доближава „косматите“ хора към животните. Те са наричани „хора кучета“ – най-често с косми е покрито цялото лице, шия, рамене и гръб.Адриан Евтихиев със сина си Фьодор Евтихиев, известен също като Jo Jo, момчето с кучешката глава. Клод-Антоан Люмиер

Адриан Евтихиев със сина си Фьодор Евтихиев, известен също като Jo Jo, момчето с кучешката глава. Клод-Антоан ЛюмиерPublic domain

Космати хора от Кострома

Адриан Евтихиев и същото момче Фьодор Петров са родени в съседни села близо до град Мантурово в Костромска обаст, съобщават от местния краеведски музей. Адриан е женен и има две деца, но те умират рано – не е ясно дали страдат от хипертрихоза. Скандалната слава на необичайния външен вид на Адриан се разпространява в цялата страна и стига и до Москва – изучават го и антрополози от университета.Public domain

„Цялото лице на Евтихиев, включително клепачите и ушите, беше покрито с рошава, тънка, копринено мека вълна със светъл пепеляв цвят, дълга половин пръст и повече“, така описва зоологът Фьодор Бранд Адриан.

Не е известно как точно съдбата среща Адриан и малолетния Фьодор, друг „космат костромчанин“, но някакъв организатор ги кани да участват заедно на панаири. Те се представят като баща и син – и това екзотично дуо жъне невероятен успех сред публиката. Адриан дори дава фамилията си на Фьодор, грижи се за него и става негов приемен родител. Не е ясно какво се случва с истинските родители на Фьодор.

„Косата на главата му беше тъмноруса, на челото – светлорижава и в долната част на лицето бледожълто-сива. По тялото и крайниците, с изключение на ръцете, краката, врата и вътрешната повърхност на ръцете, косата му беше почти безцветна, гъста, дълга около 6 сантиметра“, пише зоологът Брант за Фьодор.

Околосветски обиколки

През 1883 г. Адриан и Фьодор са поканени зад граница: те стават звезди на европейски паноптикуми, изпълнявани в Париж, Берлин и други столици.Public domain

Техните изпълнения носят на собственика на цирка много добри пари. Адриан се държи като истинска звезда и според някои източници условията за изпълненията му са кисело зеле и водка. Скоро той умира от алкохолизъм.

Фьодор продължава да се изявява и дори прехвърля европейския успех – известният американски организатор на представления Финиъс Барнъм кани тийнейджъра в цирка си, където вече има мъж джудже, някаква „русалка“ и сиамски близнаци.

Фьодор се вписва отлично в шоуто, което Барнъм обявява за „най-великото на Земята“. Момчето получава прозвището Jo-Jo, а славата на „човека с кучешко лице“ се разпространява из цяла Америка. Във вестник в щата Кентъки през 1886 г. той е определен като един от най-интересните живи „изроди“.Public domain

Освен това Барнъм измисля цяла легенда за представяне на момчето, за да заинтригува публиката. Твърди се, че Фьодор е намерен от ловци в необятните костромски гори, където той и косматият му баща живеят в дупка като диви зверове. Свирепият баща, който се втурва към ловците, според легендата, е застрелян и момчето е заведено в Америка… Твърди се, че Барнъм лично го опитомява. Като подходящ завършек на легендата Фьодор изръмжава, ухилва се и дори разкъсва сурово месо със зъби – за радост на публиката.

Според думите на хора, които познават Фьодор, в действителност той е възпитан и образован човек, дори знае няколко езика. Така и не създава семейство, скромен е, води тих живот и чете много.

След почти 20 години успешни представления, Фьодор се натъжава и иска да се завърне в родината си – дори изпраща писма чрез консулствата, в които иска да разбере как е майка му. Но организаторът не пуска звездата на шоуто, която му носи много пари, и Фьодор продължава да участва в представления.

През 1903 г., докато е на турне в Гърция, младежът се разболява от пневмония и умира.

автор:

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest