Как руските танкове завладяха Близкия изток

Руските бронирани машини започнаха да изместват западните от пазарите в Близкия изток, а успешната употреба на танкове Т-90 в Сирия привлече вниманието на няколко държави.

Някои се отказват от технологиите американско производство в полза на руските аналози. Сред тях са Алжир и дори дългогодишните военни партньори на САЩ, Египет и Ирак. „Армейски стандарт“ обясни защо се случва това.

По-евтино да купите, отколкото да поправите

През втората половина на XX в. арабските държави са най-големите вносители на съветско оръжие. Те го получавали десетилетия – понякога дори безплатно. След разпадането на СССР и поредица американски нашествия Близкият изток преминава към американското оръжие. Но не за дълго, пише „Российская газета“.

Например в Ирак, след свалянето и екзекуцията на Саддам Хюсеин, старата армия е разпръсната и е създадена нова под ръководството на американски инструктори. Напускайки, американските войски оставят няколко стотин бойни машини: БТР M113, бронеавтомобили HMMWV, танкове Abrams. Това беше представено като „жест на добра воля“, но Ирак трябваше да плати $2,1 млрд. за подаръка, пише „Армейски стандарт“. Страната няма пари, плащат в петрол.

Скоро новата иракска армия демонстрира своята небоеспособност в сблъсъци с бойците на „Ислямска държава“ – в техните редици се присъединяват много офицери от армията на Саддам. Американските „подаръци“ отиват при терористите. Ирак отново се връща към закупуването на руско оборудване – предимно танкове Т-90. Освен това се оказва по-скъпо да се поправят американските Abrams (бойци извждат извън строя около 60 машини), отколкото да се купуват нови от Русия.

Изборът пада на Т-90 и защото тези машини се представиха много добре в Сирия. Те бяха замесени в разбиването на блокадата край Алепо през зимата на 2016 година. Иракчаните поръчаха същата версия на танка като сирийците – с бордови противокумулативни екрани. И след това купиха и БМП-3.

Руска Африка

Собственикът на най-големия парк от Т-90 на африканския континент е Алжир. От 2006 г. насам страната е закупила общо 508 танка, избирайки индийската версия на машината. Той е оборудван с климатик, модифицирани сензори за лазерно излъчване, а от 2016 г. на алжирските танкове е монтиран комплекс за оптико-електронно подтискане „Штора“.

Информация, че и Египет ще поръчва руски бронирани машини, се появи отдавна, но подробностите на споразумението станаха известни едва сега. Кайро и Москва са подписали договор за доставка на 500 танка T-90МС „Прорив“, съобщи египетският министър на транспорта генерал-майор Камел ал-Вазир. В страната ще бъде разположено лицензирано сглобяване на бронирани машини – както се случи в Индия.

Египтяните не са чакали напразно – поръчаха най-новата версия на Т-90 с ефективна, високоавтоматизирана система за управление на огъня „Калина“, многорежимни прицели за командира и артилериста. Максималният обхват на кумулативни и бронебойни боеприпаси е 4 км, а на осколъчно-фугасните – 10. Танкът е оборудван със спомагателна силова установка, който значително спестява гориво в пустинята и значително намалява видимостта на Т-90 в инфрачервения сектор.

Прави впечатление, че в Египет е разположено лицензирано сглобяване на американски танкове M1A1 Abrams от 1992 г. насам. Вярно е, че съществува чисто номинално – за обогатяване на местния персонал с технически опит. Египетската сглобка на M1A1 струва повече от M1A1, внесен от САЩ. Американската технология е много скъпа за поддържане, тежка, тромава и ненадеждна – това показа партизанската война в Йемен. Често саудитските танкисти изоставят Abrams дори след незначителни щети поради липсата на тежки влекачи.

А Т-90, известен със своята надеждност, може да бъде транспортиран с редовен трал и струва четири пъти по-малко от Abrams.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest