Общество

Как руските мъже си търсят втора жена?

„Търся си втора жена – славянка, със сини очи, от многодетно семейство, с желание да роди толкова деца, колкото е рекъл Бог“.

Такива обяви могат да се срещнат в руската социална мрежа „ВКонтакте“. Разказваме ви как е устроен руският аналог на Tinder за търсене на втора жена, защо някои руски мъже искат да имат няколко спътници в живота и как успяват да живеят заедно с всички тях като едно семейство.

Иван е 46-годишен мъж от подмосковския град Сергиев Посад. На страницата си в социалната мрежа „ВКонтакте“ той показва снимки на мотори и на жена си. Женен е от шест години. Според самия него има щастливо семейство, но през май 2021 г. се включва в малката група „Търся си втора жена“ и публикува там обява, че иска да си намери още една жена, като в замяна ще ѝ осигури пълно финансово обезпечение.

„Предлагам ви жилище, храна, дрехи, козметика и, при желание, покриване на разходи за козметик и други процедури. Що се отнася до подаръците – те са индивидуални и по желание. За живеене има отделна стая, както и съвместна. В дома има кинотеатър и басейн“ – пише Иван в отговор на мое запитване.Legion Media

Официално в Русия многоженството е забранено, но не е наказуемо, обяснява юристът и специалист по семейно право Юрий Капщик.

„В Семейния кодекс от 1969 г. за доказано многоженство се предвиждаше наказание затвор за срок до 2-3 години в зависимост от броя на браковете, но после то беше отменено. Сега този въпрос изобщо не е отразен в Семейния кодекс“, обяснява Капщик.

В същото време в социалните мрежи „ВКонтакте“ и Instagram има над 10 рускоезични групи, посветени на полигамните бракове. Там мъже и жени обсъждат и защитават идеята за груповите отношения и си търсят втори и трети жени. Допълнителни жени си търсят не само мъжете, но и „първите“ им съпруги.

Човек би си помислил, че повечето участници в тези групи са мюсюлмани, тъй като ислямът позволява на мъжете да имат до 4 жени, но основните участници в групата са православни руснаци. Според тях многоженството е древен славянски обичай, който трябва да се спазва и днес.

На всяка жена – по мъж с жена

Legion Media

Една от най-старите групи за многоженството е „Многоженство – как оно есть“. Тя е създадена от Олег Покровски от Санкт Петербург през 2013 година. Той е женен от 1982 г. и засега не се занимава с търсене на втора жена – според него е правил опити, но те не са били успешни по „физически причини“. От дете обаче се увлича по арабските приказки, в които мъжът се жени наведнъж за няколко жени – от 13 години тази идея го вълнува и живее в него цял живот.

„Когато има дълъг брак, у мъжа настъпват кризи – иска му се промяна. В същото време той обича жена си и не смята да се разделя с нея. Оттам се поражда и мисълта ‘дали да не поканя някого в семейството?’. Имам много женени приятели и разговорите ми за многоженството много им допадат – затова създадох и групата“, обяснява Олег.

Девизът на групата е „Добър мъж за всяка жена, дори да е един за две или три жени“. Голяма част от аудиторията на групата са жени (55%) на възраст между 21 и 24 години, както и между 30 и 35 години, а останалите са мъже от 30 до 45 години и по-възрастни.

От 1990 до 2019 г. раждаемостта в Русия е паднала с 34,2%, сочи статистика на Росстат. В същото време в Русия на 1000 жени се падат 866 мъже. В постовете си администраторите на групата твърдят, че многоженството може да подобри демографската обстановка в страната, да ощастливи самотните жени, които също си търсят мъж, да реши въпроса с изневерите на мъжете и да победи женската ревност и егоизма – на тази теза Олег дори е посветил трактат от 12 страници.

„Жените могат напълно да се приспособят към съвместния живот една с друга, ако се чувстват като сестри. Освен това женската бисексуалност дава отговор на въпроса как така жените могат да делят един мъж. Не е задължително те да са любовници, но за тях не бива да има проблем с движенията и докосванията. За всички мои познати мъже най-доброто лекарство срещу женската ревност е да спят под едно одеяло в тройка“, разказва Покровски.

Според твърдения в групата многоженството се е практикувало в Древна Рус чак до началото на управлението на Петър I. Ако се вярва на книгата на кандидата на историческите науки Наталия Мицюк „Помитане на забраните: очерци за руската сексуална култура през XI-XX век“, свидетелства за многоженство действително се срещат в много исторически източници, но те са прекалено откъслечни, за да може да се твърди, че то е било масово разпространено в Рус, а и двуженството е заклеймено от църковниците.

Според самия Покровски липсата на многоженството в съвременното общество е своеобразен световен заговор. Компаниите имат изгода от единичните потребители, за да може всеки човек да купува за себе си отделно жилище, техника и други вещи за бита, а корпорациите изкарват от самотните хора няколко пъти повече, отколкото от семействата, където жилището и техниката са общи.

„При това аз не пропагандирам полиаморните отношения (за разлика от многоженството, полиаморията допуска любовни отношения без сключване на официален брак и раждане на дете, като жената също има право на няколко любовници – бел.ред.), защото това усложнява живота още повече – трябва да си голям авантюрист, за да се решиш на това, макар че някои хора имат нужда и от подобни експерименти. Привърженик съм на многоженството в случаите, когато хората мислят за децата, за подрастващото поколение и за подобряването на демографската обстановка в страната“, заключва Покровски.

„Дълг пред небесата“

Вершинин/Getty Images

В повечето групи, посветени на многоженството, потребителите, най-често мъже, публикуват обяви, в които разказват за себе си и описват изискванията си към бъдещата си втора или трета жена.

Олег Димковец е 42-годишен специалист по демонтаж на сгради от Краснодар. От януари 2021 г. той си търси трета жена в семейството – „славянка“ от многодетно семейство със сини очи и дълга коса, която умее да върти домакинството и е готова да роди „здраво потомство“. Сред допълнителните му желания са невестата да умее да пее и да свири на музикални инструменти.

Според Олег реакциите на двете му предишни жени към решението му да си вземе трета са били „различни“. Той обаче не разкрива как ги е убедил да приемат втория и евентуалния му трети брак. Откакто търси третата си избраница, Николай е отказал на около 40 жени, а два пъти самият той е получил отказ.

„Смятам, че в едно семейство трябва да има много деца – 20 и нагоре. В Русия хората още не са готови да разберат многоженството правилно. Повечето хора смятат, че многоженството просто осигурява повече секс. Но на практика полигамният съюз е свят, в който всеки живее само по своята воля – иначе подобно семейство не би могло да оцелее. Едно такова семейство може да е здраво, ако се основава на честност, истина, ред, строгост, чистота, уважение“, разсъждава Олег.megaflopp/Getty Images

37-годишният фермер от Витебск Николай Кузнецов също си търси втора жена, независимо че има щастлив 15-годишен брак със съпругата си и 4 деца – три дъщери и един син.

„Искам много деца, 10 – смятам, че това е мой дълг пред небесата. И не искам да си прецакам живота, а накрая да кажа, че съм се изплашил. Естествено, на жена ми тази идея не ѝ хареса, но реакцията ѝ се променя, тъй като разбира, че тя самата не може да роди толкова деца. Търся по интернет, но досега не съм намерил жена, която да не ревнува от първата ми съпруга и да се отнася сериозно към децата“, разсъждава Кузнецов.

Една от участничките в групата Ирина Ушакова е майка на две деца и трета жена в семейството си. Тя се запознава с мъжа си през 2020 г., когато е на 36 години. Работи в градския стол (предпочита да не разкрива в кой град живее), а бъдещият ѝ съпруг е един от посетителите. Влюбват се от пръв поглед и скоро след като се запознават, бъдещият ѝ съпруг ѝ съобщава, че в семейството му живеят още две жени и предлага на Ирина да стане третата.

„Мъжът ми ме постави пред избор. Любовта и уважението към избора му надделяха над ревността и гнева. Но и аз самата водих морална борба със своята ревност. В крайна сметка стигнах до мъдрото решение да не се съпротивлявам, а да го приема за даденост“, разсъждава Ушакова.

Първата жена ражда на мъжа си дъщеря, но в крайна сметка не успява да издържи третата жена в семейството и се развежда, а втората умира от инсулт. Ирина сама търси на мъжа си нови съпруги, но опитите ѝ за момента са неуспешни – според нея попада или на прекалено меркантилни, или на извратени жени.

„На силните и умни мъже им се падат жени, които не са подходящи и са възпитани в матриархат. Те искат напълно да владеят и да командват мъжа си и не могат да го делят с никого. Така че бедните мъже страдат, макар и да могат да направят щастливи много жени“, жалва се Ирина.

„С времето свикваш с всичко“

Legion Media

Многоженството се практикува и от мюсюлманите, които живеят в Русия. На снимки в историите на 29-годишната Аниса в Instagram се виждат цветя, шарени шалове, а понякога и щастливата ѝ усмивка. Лицето ѝ обаче винаги е скрито. Преди 4 години Аниса става втора жена, като за този период е родила на мъжа си три дъщери.

„Работех в ателие в Чечня. С колежката ми излязохме на улицата на пазар и бъдещият ми мъж ме забелязал в тълпата. Той се приближи към колежката ми, разбра къде живея и няколко пъти идва, за да ме иска за жена. Едва след няколко срещи разказа, че вече има жена и деца. Бях в шок и казах, че не искам да наранявам първата му жена и го помолих повече да не ме безпокои“, спомня си Аниса.

Според Аниса той все пак продължил да я търси и успял да убеди семейството ѝ да му я даде за жена, като първата му съпруга също дала съгласието си за сватбата.

Аниса и първата жена живеят в различни къщи, а мъжът ходи при всяка от тях през ден. В свободното си време Аниса възпитава децата, шие дрехи по поръчка и изкарва пари от реклами в Instagram.

„Когато мъжът ми е при първата жена, се старая да не мисля за това. Лягам си по-рано, за да дойде утрото по-бързо. С времето свикваш с всичко“, разказва Аниса в блога си.

Хадиджа Уткина е автор на блог за исляма в TikTok. Тя става мюсюлманка през 2020 г., след като в продължение на няколко години търси най-подходящата за нея религия. Започва да учи исляма, но скоро се разболява от коронавирус. Докато е тежко болна, приема исляма, след което, според нея, бързо оздравява.

„Скоро у мен се появи желание да се омъжа и започнах да си търся мъж мюсюлманин. Обявих намеренията си в своя TikTok. Писаха ми над 1000 мъже, които искаха да се оженим. Сред тях беше и Сулейман Полищук, който ми беше лектор на курсовете по популяризиране в интернет. След това семействата ни се запознаха – трябваха ни няколко срещи, за да обсъдим всички нюанси“, разказва Уткина за това как е станала втора жена.

Хадиджа още не се е срещала с първата жена, тъй като временно тя живее в друг град със своето семейство, но си говорят по телефона и вече са си поделили женските задължения.

„Иска ми се всички да живеехме заедно. На първо място, и мъжът ми, и моята сестра-другарка ще са до мен. На второ, ще имам повече време за творчество и лично развитие. Освен това Саида е много талантлив човек в различни сфери. Ако е рекъл Всевишният, скоро ще започнем не само семейния, но и творческия ни съюз; ще старираме нови общи проекти“, споделя плановете си Хадиджа.Legion Media

Според 27-годишния практикуващ мюсюлманин Али Курбанов, който също си търси втора жена, жените трудно се съгласяват на втори брак, но ако жената успее да преодолее своята ревност, то след това ще бъде „възнаградена от небесата“ – ако бъде разрешен вторият и третият брак, мъжът носи отговорност за всички жени, с които прави секс и освен това утолява сексуалният си апетит, без да изневерява.

„Мъжът може да си вземе втора жена в два случая – ако първата му жена има заболяване в интимната част, поради което не може да задоволи похотта на мъжа си, или ако Нашият създател е създал мъжа толкова похотлив, че той не може да контролира своята страст и да спи с една жена цял живот“, разсъждава Курбанов.

„А при вас какъв е случаят – първия или втория“, питам аз.

„Вторият“, отговаря той.

Без забрани

PeopleImages/Getty Images

Предложения за въвеждане на многоженството в Русия и в отделни нейни региони са правени няколко пъти – от главата на Чечня Рамзан Кадиров през 2015 г., от Мюфтията на Москва Илдар Аляутдинов и от лидера на партията ЛДПР Владимир Жириновски през 2019 година.

Всички герои в този текст, с които разговаряхме, приветстват узаконяването на многоженството в страната, но нямат директни изисквания – според тях най-важното е държавата да не меси в семействата им.

Ако няма директна забрана и углавна или административна отговорност, мъжете могат да не регистрират брака си и да живеят и да спят с няколко жени едновременно, наричайки това брак. Това цели и Иван, който споменахме в началото на този текст.

„Едно от изискванията ми е да спазва чистотата и да готви заедно с първата ми жена и понякога с мен“, казва Иван за втората жена, която търси.

„А сексът?“, питам го аз.

„Сексът може да го правим в тройка, може и подред с всяка – устройват ни и двата варианта, та нали сме свободни хора“, отговаря Иван.

автор: ВИКТОРИЯ РЯБИКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest