Общество

Как руският княз Феликс Юсупов печели дело срещу Холивуд

„Всички имена и събития са измислени, а всяко съвпадение с реални хора и събития е случайно“ – фраза, която често се появява в началото на холивудски филми. Тя се появява благодарение на… един руснак!

Този руснак е един от най-известните емигранти на Запад – княз Феликс Юсупов. Представител на най-богатата фамилия в Русия, съпруг на племенницата на Николай II, той е смятан и за едно от главните действащи лица в убийството на царския любимец, шарлатанина Григорий Распутин.

Свободни източници

След революцията двойката напускат Русия и се установяват в Париж. През 1932 г. Юсупови завеждат дело за клевета срещу холивудската филмова компания Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) след излизането на филма „Распутин и императрицата“.

Князът е обиден не от това, че в героя на убиеца на Распутин явно е познал себе си – това той не отрича. Чувства, че накърняват честта на съпругата му: в историята съпругата на княза е изнасилена от Распутин и става негова любовница.

Topical Press Agency/Getty Images

Студио MGM публично се извинява и заявява, че това е измислен персонаж и няма нищо общо с княгиня Юсупова. Но заседателите на лондонския съд застават на страната на Юсупови – признават студиото за виновно и го осъждат да плати 25 000 паунда обезщетение.

Hulton Archive/Getty Images

След това MGM плаща още едно възнаграждение за разрешение да разпространява филма (обидните сцени са изрязани). Като цяло MGM плаща на Юсупови 100 000 паунда (приблизително 3 млн. долара!) – и оттогава винаги поставя уговорката, че всички съвпадения са случайни.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest