Общество

Как Русия планира да се справи с проблема си с боклука

Всяка година човечеството произвежда над 2 милиарда тона домакински отпадъци, които заплашват да превърнат планетата в един голям контейнер за боклуци.

В Русия проблемът с домакинските отпадъци също е актуален, особено като се има предвид, че страната изостава в преработването и рециклирането. Но има нови регулации и инициативи, които целят да се справят с този проблем.

Сергей Ведяшкин/Агенция „Москва“

В Русия годишно се изхвърлят около 70 милиона тона боклук – количество, съизмеримо с 12 големи пирамиди в Гиза. Площта на официалните сметища се увеличава с 400 000 хектара годишно, което е повече от териториите на Москва и Санкт Петербург, взети заедно. Ако не бъдат предприети мерки, до края на десетилетието площта ще е с размерите на две Азовски морета.

Сергей Ведяшкин/Агенция „Москва“

За щастие, изглежда правителството се е заело сериозно с решаването на този проблем: през 2018 г. бе стартиран проектът „Екология“. Най-важният елемент на плана е създаването на устойчива система за справяне с общинските твърди отпадъци. Планира се до 2024 г. да бъдат изградени 220 нови съвременни комплекса за обработка, съхранение и унищожаване на отпадъци. Освен това, до 2030 г. количеството боклук в сметищата трябва да бъде намалено наполовина, като 100% от него ще бъде сортирано. Това ще е стъпка към налагането на една по-добра система за рециклиране.

Сергей Ведяшкин/Агенция „Москва“

До края на десетилетието над 1/3 от домакинските отпадъци трябва да получат втори живот и да се превърнат в суровина за нови полезни предмети. Например, от 400 алуминиеви кенчета може да се направи детски велосипед, а от 25 пластмасови бутилки излиза едно поларено яке. В момента, обаче, едва 5-7% от боклука в Русия се рециклира.

Максим Мишин, пресслужба на кмета и правителството на Москва/Агенция „Москва“

В близко бъдеще проектът „Екология“ ще изготви карта с информация за най-близките пунктове за събиране на отпадъци, за да може всеки човек бързо да намери къде близо до него се изхвърлят стъкло, хартия, батерии и т.н. Освен улесняването на рециклирането от страна на гражданите, „Екология“ иска и да образова руснаците колко важни са понятия като устойчива консумация, кръгово потребление и нулеви отпадъци, за да може да се намали обемът на произвеждания боклук.

Дълъг път за правилното унищожаване на електронните отпадъци

Максим Мишин, пресслужба на кмета и правителството на Москва/Агенция „Москва“

Електронните отпадъци представляват различните видове електрически и електронни уреди, които вече не са нужни на потребителите им. Този боклук е резултат от напредването на технологиите и остаряването на компютрите, лаптопите, телевизорите и други електронни устройства, изискващи специални начини на рециклиране заради токсичните вторични продукти в тях. Повечето електронни отпадъци в света се рециклират в развиващите се страни, където незаконните и опасни начини за добиването и продажбата на метали са често срещани.

Максим Мишин, пресслужба на кмета и правителството на Москва/Агенция „Москва“

От 1 март 2022 г. в Русия е забранено домакинските електроуреди, комютърните системи и техните елементи да бъдат изхвърляни в нормалните контейнери за отпадъци. Тези предмети вече трябва да се рециклират. Инфраструктурата, обаче, все още не е изцяло готова, за да може тези нови регулации да бъдат спазвани.

Максим Мишин, пресслужба на кмета и правителството на Москва/Агенция „Москва“

„В регионите на Русия има много малко пунктове за рециклиране, където се събират домакински електроуреди. Днес срещаме някои трудности с изпращането на предмети като телевизори, хладилници, компютри и други уреди за рециклиране. В Русия има няколко предприятия, които се занимават с това – те разглобяват уредите, отделят ценния метал от пластмасата и предават всички останали части за рециклиране“, обяснява Юлия Тоцкая, главен редактор на ecowiki.ru (онлайн платформа, която популяризира екологичния начин на живот и възпитаването на екологично общество в Русия).

Максим Мишин, пресслужба на кмета и правителството на Москва/Агенция „Москва“

Властите на общинско ниво трябва да осигурят пунктове за събиране на електронни отпадъци. Според Тоцкая 1-2 такива пункта на район са напълно достатъчни. Ако инфраструктурата за правилното изхвърляне на електронни отпадъци е налице, хората ще разберат къде да носят старите си електроуреди, без да рискуват да бъдат глобени.

Пластмасата може да е фантастична

Сергей Ведяшкин/Агенция „Москва“

Докато справянето с електронните отпадъци в Русия все още е проблем, с пластмасата руснаците се справят доста хитро и креативно. Има много стартъпи и компании, които доказват, че боклукът за един е съкровище за друг.

„Умная среда“ (Умна среда) е компания, която произвежда улични мебели като кофи за боклук, кашпи и пейки от използвани найлонови пликове, опаковъчно фолио и пясък. В Екатеринбург заводът „Уралтермопласт“ пък преработва пласмасата в полимер, който получава втори живот като цветни настилки за детски площадки, огради и градински мебели.

Агенция „Москва“

Московската компания „Аксион Рус“ произвежда иновативни материали за жп траверси, направени изцяло от рециклирана пластмаса, както и материал за ремонт на композитни и дървени спални вагони – за всеки километър траверси се използват около 170 тона материал! Суровината се осигурява от партньорски фирми на компанията от цялата страна.

Галина Ларина е графичен дизайнер, еко активист и създател на марката „Plasticdoom“. Тя сама си е направила машина за топене на пластмаса, с чиято помощ найлоновите пликове се превръщат в дъждобрани, раници, чадъри и панамски шапки.

Кирил Зиков/Агенция „Москва“

И все пак, това е само капка в океана. Според руското министерство на промишлеността и търговията в Русия всяка година се произвеждат около 3,6-5 милиона тона пластмасови отпадъци.

По пътя към една Русия без отпадъци

Инициативи като националния план „Екология“ със сигурност са добре дошли в Русия. Тоцкая, обаче, предупреждава, че по отношение на амбициозната цел целият боклук във всички региони на Русия да бъде сортиран до 2030 г., има няколко фактора, които не я правят особен оптимист.

Кирил Зиков/Агенция „Москва“

„На първо място, трябва да помислим за модерна инфраструктура. Количеството отпадъци, които се произвеждат из цялата страна, е огромно. За да може те да бъдат рециклирани на 100%, трябва да бъдат построени стотици заводи за преработване на отпадъци. Вторият елемент е качеството на сортирането на отпадъците. Често това са заразени рециклирируеми материали, които могат да бъдат сортирани, но въпросът е в какво могат да бъдат превърнати. Трябва да се създадат вериги за производство, доставка и закупуване на рециклирани продукти. Третата точка е засилването на мерките за превенция и намаляване на генерирането на отпадъци. Отговорно пазаруване, преминаване към алтернативи за многократна употреба и разделянето на боклука, преди той да попадне в смесените отпадъци – всичко това са важни стъпки, които можем да предприемем индивидуално. Например, дрехите: ако ги изхвърляме заедно с другите видове боклук, те ще се изцапат и след това ще бъдат годни само за горене или заравяне“, казва Тоцкая.

Артьом Коротаев/Агенция „Москва“

За щастие, когато има воля, има и начин. Руското общество е готово за промените в управлението на отпадъците. Хората се интересуват от състоянието на околната среда. Според проучване на „Грийнпийс“ от 2020 г. пластмасовите отпадъци са сред петте най-тревожни проблеми с екологията за руснаците. И макар че все още има какво да се желае по отношение на изграждането на нужната инфраструктура за сортиране и рециклиране на отпадъци в Русия, през последните години много руснаци решават да вземат нещата в свои ръце и стават все по-отговорни към околната среда, като възприемат философията на съвестната консумация.

автор: МАРИЯ СТАМБЛЪР

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest