Общество

Как раждат руските жени през XIX век?

Работа по време на бременност, раждане в плевня или вана, използване на магии по време на раждане? Руските жени имат от всичко.

За жените в руските села няма „отпуск по майчинство“ до 1917 г. (и дори тогава това е първият подобен указ в света). По време на бременността те продължават да работят. „Тя върши цялата домакинска работа в къщата и на полето – копае с мотика, вършее, насажда или копае картофи, чак до раждането“, пише Олга Семьонова (Тян-Шанская), руски етнограф от XIX век. „Някои жени раждат, докато месят тесто. Някои раждат на полето, други в тресяща се каруца (усещайки приближаването на раждането, някои жени бързат да се приберат вкъщи)“.Сергей Лобовиков/МАММ/МДФ/russiainphoto.ru

Раждане с помощта на билки и заклинания

Руснаците от миналото се женят млади. През XVI-XVII в. възрастта за брака при момчетата е около 15, при момичетата – около 13. Към XIX в. селяните се женят на 18-20 години. И, за съжаление, ранната бременност за тези двойки често завършва с раждане на мъртво дете – младото тяло на момичето не може да износи правилно дете на толкова млада възраст. По-късно в живота ситуацията се облекчава, но детската смъртност е много висока в долекарските времена. Една жена може да роди 10-15 деца, но не всички от тях оцеляват до зряла възраст. Което означаваше, че руските жени раждат много често.

Първият човек, на когото се обаждат, когато една жена започне да ражда, е акушерката. Дори в традиционна Русия, преди да се появи медицинска помощ, във всяко село има повече от една жена, която знае как да помага по време на раждането. Те се наричат повитухи (акушерки).Селянка люлее люлка с дете

Селянка люлее люлка с детеМурмански историко-художествен музей//russiainphoto.ru

Повитухите обикновено са зрели жени с деца, които вече не могат да раждат. И, разбира се, знаят как се израждат бебета. Този занаят е наследствен в руските села – повечето повитухи се учат от майките си. Повитухите, тези, които помагат на децата да излязат на този свят, се смятат за нещо като „добри“ вещици. Те познават много древна езическа магия като заклинания и билки и ги използват в своята „практика“.

Повитухите вярват, че техният „светец-покровител“ е Саломе, жена, която присъства по време на раждането на Христос – но Евангелието не споменава това, така че Саломе е „народна светица“ в Русия. В началото на раждането повитухата обикновено чете заклинанието: „Майко Соломония, вземи златните ключове, отвори костното раждане на Божия раб“ и поръсват родилката с вода от поток или река.

Висят от греда

Ново запознанство

Ново запознанствоКирил Лемох

Руските жени не раждат в домовете си. Избата се смята за духовно чисто място, а раждането е мръсна работа, която обикновено се случва в плевнята (ако сезонът е достатъчно топъл) или баня. Традиционно руските жени раждат изправени, държейки краищата на чаршаф, спуснат от таванска греда. Олга Семьонова пише, че „понякога една жена виси на греда толкова дълго, че ръцете я болят две седмици след раждането“.

Повитухите използват някои остарели методи, за да помогнат за раждането, но съвременната акушерка казва, че тези методи са рационални. Ако раждането върви бавно, повитухата моли жената да стане и да обиколи масата три пъти, или да застане с достатъчно широко разтворени крака, за да може мъжът на жената да пропълзи три пъти под нея. Очевидно тези методи помагат за по-бързо раждане.Петър Коровин

Ако раждането продължи повече от 24 часа, се считано за тревожно (и съвременната професионална акушерка е напълно съгласна с това). В църквата на селото се поръчва молебен и повитухата започва да използва по-тежки методи, за да помогне на бебето да излезе – масажиране на пазвата, къпане на жената в гореща вода и т.н.

Заедно с църковната служба, повитухите могат да използват народна магия, като заповядат на роднините на жената да отключат всички ключалки и всички врати в къщата, да отворят всичко, което е затворено, да развържат всички връзки на обувки, презрамки, колани, плитки – и всички се съобразяват. Строга традиция е да се подчиняваш изцяло на заповедите на повитухата по време на раждането.

След раждането

Родителска радост

Родителска радостКирил Лемох

Когато се роди бебе, именно повитухата прерязва пъпната връв и го къпе за първи път. Повитухата остава в дома дни след раждането, помагайки на майката и бебето. Тя успява да „изправи“ бебето – да оформи „подходящо“ тяло и глава с помощта на прости движения. Повитухата също лекува пролапса на матката, който често се случва след раждането.

След период от няколко дни повитухата се изпраща – обикновено това се случва след кръщението на бебето. Плаща ѝ се под формата на подаръци. Два хляба, кърпичка и 50 копейки (малка сума, с която може да се купи керосинова лампа или тенекиена кофа) са обичайното заплащане за работата на повитухата.Кирил Лемох

Смятало се, че след като се роди, повитухата се свързва с бебето за цял живот. В руските села денят след Коледа е празникът на повитухата – всички ходят по домовете на „своите“ повитухи с малки подаръци – носят палачинки, пайове, кърпи, парчета плат.

Едва през 1757 г. с помощта на Павел Кондоиди (1710-1760), руски лекар от гръцки произход, първите професионални акушерски училища са отворени първо в Москва и Санкт Петербург, а след това и в много други руски градове. В края на XIX в. акушерката вече е официална длъжност в руските градове – а професионалните акушерки формално са подчинени на местната полицейска администрация.

автор: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest