Как Путин празнува Нова година?

Мач по хокей на лед няколко дни преди навечерието на Нова година и коледна служба при 46°С под нулата – научете повече за тези и други традиции на празничния сезон, които президентът Владимир Путин спазва, и за това как планира да посрещне предстоящата Нова година.

Владимир Путин, облечен в екипировка за хокей с номер 11, се приближава до малко кафене близо до пързалката на Червения площад. Докато разглежда селекцията от царевица, той казва на джаз музиканта Игор Бутман, който играе за противниковия отбор:

„И така, аз си взех кочан царевица, а [министърът на отбраната Сергей] Шойгу изяде една поничка. Ще ви победим“.

„Да, но и аз изядох една царевица, а Генадий Николаевич [Тимченко, руски милиардер] яде поничка“, отговаря Бутман.

„Наистина – отговаря Путин – но нашата поничка имаше по-голяма дупка в средата“.Владимир Путин взе участие в новогодишен приятелски мач от Нощната хокейна лига на Червения площад.

Владимир Путин взе участие в новогодишен приятелски мач от Нощната хокейна лига на Червения площад.Kremlin.ru

След тази кратка размяна на думи по време на почивката на хокейния мач, Путин вкарва няколко гола, а отборът му печели с резултат 8:5. Ето как преминава традиционният новогодишен хокеен мач на Червения площад декември 2019 г. според журналиста на „Коммерсант“ Андрей Колесников. Президентът Путин играе всяка година от 2017 г. насам. Вече се е превърнало в новогодишна традиция за него. Освен държавния глава, в тези игри обикновено участват министри, бизнесмени и хокейни ветерани. Заедно с Путин преди миналогодишния мач загряваше олимпийският шампион по хокей на лед и носителят на купата „Стенли“ Валерий Каменски.Владимир Путин взе участие в новогодишен приятелски мач от Нощната хокейна лига на Червения площад.

Владимир Путин взе участие в новогодишен приятелски мач от Нощната хокейна лига на Червения площад.Kremlin.ru

„Играем заедно. И се опитваме да накараме президента да играе по-добре. Мисля, че хокеят го е доказал. Президентът игра наистина добре. Предвид графика му му е трудно, но той все още играе добър хокей“, казва Каменски пред „Первый канал“, като коментира представянето на Владимир Путин в играта. След мача Путин се оплака, че не е спал достатъчно през последната седмица, като е успял да си отдели само четири до пет часа сън всяка нощ.Владимир Путин взе участие в новогодишен приятелски мач от Нощната хокейна лига на Червения площад.

Владимир Путин взе участие в новогодишен приятелски мач от Нощната хокейна лига на Червения площад.Kremlin.ru

В края на ноември 2020 г. прессекретарят на президента Дмитрий Песков не изключи, че Путин може да участва и в новогодишен мач по хокей на лед и този декември, въпреки пандемията от коронавирус.

„Обикновено плановете за него се правят доста бързо преди Нова година. Засега обаче няма такива. Но е изключено. Като се има предвид, че се провежда на открито и при условие, че се вземат определени предпазни мерки, е напълно възможно да се направи безопасно“, каза Песков.

Коледни нощи

В навечерието на Коледа Владимир Путин присъства на богослужение в Преображенската катедрала в Санкт Петербург. С Николай Бриндин.

В навечерието на Коледа Владимир Путин присъства на богослужение в Преображенската катедрала в Санкт Петербург. С Николай Бриндин.Kremlin.ru

Заедно с други източноправославни християни Русия празнува Коледа на 7 януари. Друга традиция на празничния сезон, която президентът Путин спазва, е да присъства на коледна служба в различни църкви в страната. На няколко пъти той присъства на коледната служба в Спасо-Преображенската катедрала в Санкт Петербург, където е кръстен на шест седмици. Всяка година Путин присъства на коледна служба с други енориаши, пали свещ и поздравява останалите вярващи за този важен църковен празник.

„Пожелавам ви весела Коледа и щастлива Нова година. Бъдете здрави, бъдете щастливи, весели празници“, каза той на коледната служба на 7 януари 2020 година.

Путин присъства на коледните служби в църквите в Сочи, Тверска област, Костромска област, в Карелия, Суздал и Велики Устюг. През 2006 г. той избира да го направи в църква в Якутия, където температурата по това време е 46°С под нулата.Руският президент Владимир Путин се прекръства, докато присъства на коледна литургия в руския град Якутск в източен Сибир, 7 януари 2006 година.

Руският президент Владимир Путин се прекръства, докато присъства на коледна литургия в руския град Якутск в източен Сибир, 7 януари 2006 година.Reuters

Според журналиста Андрей Колесников Путин пали свещ и стои заобиколен от деца в продължение на 40 минути:

„Какво прави той? – пита ме една стара якутска жена, протегнала врата си, опитвайки се да види президента. – Моли ли се?“

„Той държи свещ“, отговарям аз.

„Е, трябва!“, шепне тя възхитено.

Няколко минути по-късно тя отново започва да протяга врата си:

„Той все още ли стои там?“

„Да“, успокоявам я аз.

„Трябва да му е много топло?“, пита тя развълнувана.Владимир Путин пристигна в Хабаровск, където празнува Нова година с жертви от наводнения в Далечния изток.

Владимир Путин пристигна в Хабаровск, където празнува Нова година с жертви от наводнения в Далечния изток.Kremlin.ru

„Що се отнася до това, не бих могъл да ѝ кажа със сигурност“, спомня си журналистът, като добавя, че президентът е откаран от Якутия с резервен самолет, тъй като основният не може да бъде стартиран поради голямата скреж.

Служебни пътувания и семейни тържества

Руският президент Владимир Путин на посещение в туристически комплекс в ски курорта Красная поляна.

Руският президент Владимир Путин на посещение в туристически комплекс в ски курорта Красная поляна.Михаил Клементиев/Sputnik

В медиите има много сведения, че Владимир Путин не празнува Нова година у дома. Например на 31 декември 2013 г. президентът пътува до Хабаровск, който по-рано същата година е споходен от тежки наводнения, които засягат 135 000 души и налагат евакуацията на 32 000 местни жители, съобщава РБК. Путин пристига в Хабаровск, за да поздрави евакуираните с щастлива Нова година и да инспектира новите жилища, които са им предоставени.Руският президент Путин и Медведев разговарят по време на посещението си в центъра за ски и биатлон

Руският президент Путин и Медведев разговарят по време на посещението си в центъра за ски и биатлон „Лаура“ в курорта Красная поляна близо до СочиReuters

Ако графикът на президента не включва командировки, Путин предпочита да прекара Нова година у дома със семейството си и близки приятели, заявява през 2019 г. прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

По време на новогодишните празници Путин обича да прекарва време в различни спортни дейности – ски, игра на хокей на лед и плуване. Например през 2018 г. Путин прекарва новогодишните празници у дома и след това заминава за Сибир.Владимир Путин кара моторни шейни в руския ски курорт Красная поляна край Сочи

Владимир Путин кара моторни шейни в руския ски курорт Красная поляна край СочиReuters

„Това е просто традиция. Честно казано, не се изкушавам да пътувам никъде (в чужбина). Прекарах новогодишните празници вкъщи и след това отидох в Сибир за няколко дни. Там наистина беше много студено, минус 33 градуса. Но ми харесва“, каза президентът, като коментира ваканцията си тази година.

Настъпващата Нова година Путин най-вероятно ще посрещне у дома, заяви неговият прессекретар Дмитрий Песков на 13 декември 2020 година.

„Е, той така или иначе никога няма хубава почивка, но може би ще си отдъхне“, каза Песков в документалния филм „Опасен вирус. Първата година“, излъчен по канала „Россия 1“.

автор: ВИКТОРИЯ РЯБИКОВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest