Общество

Как поп-ММА промени бойния бизнес

Как поп-ММА се появява в Русия и става световно явление.

Смесените бойни изкуства (ММА) са световна спортна индустрия за милиарди долари. В тях професионални бойци с различни стилове и култури (от кунгфу до бокс и борба) се изправят един срещу друг, за да покажат чий стил е най-добър.

Преди няколко години в Русия възникна нов феномен на име „поп-ММА“. През 2019 г. и 2020 г. почти десет лиги се появиха на сцената и буквално завоюваха симпатиите на милиони фенове, които по-рано нямаха нищо общо със спорта или с борбата.

Да видим какво е „поп-ММА“ и какво общо има той с истинския спорт?

Какво е поп-ММА

Акаб vs Пираев

Акаб vs ПираевHardcore Fighting Championship/Youtube.com

Казано простичко, това е борба между непрофесионални бойци. Нещо повече – повечето участници нямат никакво формално обучение по ММА или други бойни спортове. Това са хора, които срещаме в ежедневието си, – електротехници, инженери, готвачи, студенти и т.н. Хора с обикновени професии, които искат да се пробват на ринга или в клетката.

Правилата на лигите са близки до тези в класическия ММА или бокса с минимални разлики.

Например понякога боевете се организират между опоненти от различни теглови категории и с различно ниво на трениране. През 2020 г. дори се проведе мач между 240-килограмов блогър и 62-килограмово момиче.https://www.youtube.com/embed/sk9KXUoxGXw

Тези схватки се публикуват в YouTube и обикновено след тях се организират поредица от пресконференции с много мръсни думи, скандали и тренировки във фитнеса.

След като тези представления започнаха да набират милиони гледания в YouTube, към поп-ММА общността се присъединиха известни блогъри и аматьори в борбата. Дори и такива, които никога не бихте очаквали да видите на ринга – като 18-годишните Хасбула и Абдурозик, които страдат от рядко заболяване, заради което не могат да растат.https://www.youtube.com/embed/LJ0SNRxo8Z8

Пресконференциите им преди боевете вече набраха над 12,1 милиона гледания само за две седмици. За сравнение, най-гледаната пресконференция между Хабиб Нурмагомедов и Конър Макгрегър има само 7 милиона гледания за три години.

Корени на поп-ММА и организации

Да сравняваш поп-ММА с професионалните и олимпийски спортове е като да сравняваш поп песните с класическата музика. Те привличат внимание, но качеството е на напълно различно ниво.

Поп-музиката е обичана и разбираема за повечето хора. За да разбереш класиката (или бокса и ММА в нашия случай), трябва да знаеш малко повече за музиката. Вася

Вася „Пелмен“ vs Корней ТарасовPunch Club/Youtube.com

„Поп-ММА произлиза от филма ‘Боен клуб’, където обикновени хора се бият нощем в полулегални подземни клубове. Хората се чувстват близки и виждат подобни на тях хора, които се карат и се бият в клетката. Освен това да попаднеш там е лесно – достатъчно е да попълниш документите, да минеш онлайн кастинг и си готов“, разказва Арсений Милов, аматьор от поп-ММА бойната лига „Наше дело“.

Той разкрива, че в Русия има пет водещи поп-ММА лиги – Punch Club, Hardcore Fighting, Top Dog, Our Cause и „Стрелка“.

„Хората в тези лиги не печелят много пари, но получават популярност в медиите и в Instagram. Най-големите звезди получават по около 25 000 евро на мач, но хората, които вземат такива пари, са малко. Повечето от нас вземаме от 400 до 3200 евро на среща“, разкрива боецът.

Той казва, че борбата в лигите е основният им източник на доходи.

„Хората идват, за да спечелят последователи в социалните мрежи и да станат звезди в Instagram, YouTube и TikTok. Това е“, отбелязва Милов.

Бивши UFC и боксови звезди в поп-ММА

Въпреки това в поп-ММА индустрията има доста сериозни спектакли и организации с много пари.Артьом Лобов

Артьом ЛобовJeff Bottari/Zuffa LLC/Getty Images

Например американският клуб Bare Knuckle, който се появи през 2018 г. и вече има в редиците си бивши жени и мъже, състезавали си в UFC. Като Артьом Лобов – руски ирландец от екипа на Конър Макгрегър, Пейдж Ванзант – секси блондинка с 2,8 милиона последователи в Instagram, и Рейчъл Остович – друга секси бивша състезателка от UFC със 756 000 последователи в Instagram.

Според Лобов, в Bare Knuckle той получава по около 120-160 000 евро на мач, което е много повече от парите, които са му плащали в UFC.

Сумите, които ще получат Пейдж Ванзант и Рейчъл Острович от предстоящата им среща, ще бъдат съобщени преди мача на 23 юли.Флойд Мейуедър vs Логан Пол

Флойд Мейуедър vs Логан ПолCliff Hawkins/Getty Images

Сред тях се нарежда и водещият P4P боксьор от последните 25 години Флойд Мъни Мейуедър. Той изигра мач срещу YouTube звездата Логан Пол, като се очаква да спечели около $100 милиона от спектакъла. Съперникът му вероятно ще изкара също толкова от гледанията в интернет.

„Поп-ММА е една от най-бързо развиващите се спортни индустрии в момента. Допреди няколко години на него се гледаше като на подигравка с професионалните боеве, а сега вече е мултимилионна индустрия с потенциал да достигне комерсиалните върхове на UFC, Showtime и други професионални спортни бизнеси. Ще видим след 5-10 години“, казва мениджърът на поп-ММА бойци Аркадий Мелцер.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest