Общество

Как петролната политика на Саудитска Арабия предизвиква разпадането на СССР?

Саудитска Арабия започна война с цените на петрола, която засяга глобалната икономика.

Преди години обаче същите мерки допринасят за разпада на СССР. Какво е различното сега?

Цената за добив на нефт винаги e била и все още е много ниска в арабските страни – Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Саудитска Арабия, Ирак и Иран. Така че някои членки на ОПЕК винаги са имали възможността да намаляват или увеличават цените на своите петролни продукти на световните пазари, за да повлияят на световната икономика. Саудитска Арабия, като безспорен лидер на добив на петрол, вече е упражнявала тази си възможност в миналото – а веднъж политика ѝ спомага за свалянето на Съветския съюз.

Петролната криза от 1973 г.

Израелски войници си запушват ушите, докато изстрелват снаряди от френска 155-мм гаубица по сирийските Голански възвишения, две седмици след началото на войната от Йом Кипур, 17 октомври 1973 г.

Израелски войници си запушват ушите, докато изстрелват снаряди от френска 155-мм гаубица по сирийските Голански възвишения, две седмици след началото на войната от Йом Кипур, 17 октомври 1973 г.AFP

Настоящият спад на цените на петрола все още не е нищо в сравнение с този от 1973 година. На 17 октомври същата година цялата ОАПЕК, подкрепена от Египет и Сирия, спира да продава нефт на страни, които подкрепят Израел във войната от Йом Кипур срещу Египет и Сирия. Тези страни са Канада, Япония, Холандия, Обединеното кралство и САЩ. Ембаргото е придружено от постепенни месечни съкращения на производството – до декември 1973 г. производството на ОАПЕК стигна нивото на четвърт от септември от 1973 година.

През 1973 г. производството на петрол в САЩ е едва 16,5% от световната продукция; страната е основен вносител на петрол. Въпреки че САЩ и други държави, повлияни от решенията на ОАПЕК, са сериозни клиенти, ниските разходи за добив за страните от ОАПЕК позволяват да се запази платежния баланс, дори без да продава на САЩ, Великобритания и др. Решението на ОАПЕК от 1973 г. предизвиква глобална рецесия и икономическа криза. В края на ембаргото през 1974 г. цената на петрола се повишава от $3 за барел до $12 за барел, а в САЩ е дори още по-висока.

Саудитска Арабия, нефтено находище

Саудитска Арабия, нефтено находищеGlobal Look Press

Саудитските шейхове просперират и бързо печелят огромно богатство. Тази ситуация е изключително благоприятна и за СССР, който увеличава добива на нефт и природен газ и бързо се превръща в един от водещите световни производители на нефт и газ: доходите от нефт и газ сега представляват повече от половината от националния доход.

Междувременно в САЩ нивата на безработица се удвояват, а БВП спада с 6%. Но САЩ подготвят насрещен ход, като убеждават Саудитска Арабия да действа в интерес на САЩ.

Как САЩ печелят Студената война

Директорът на ЦРУ Уилям Кейси минава покрай полицай от Капитолия в петък, 21 ноември 1986 г.

Директорът на ЦРУ Уилям Кейси минава покрай полицай от Капитолия в петък, 21 ноември 1986 г.AP

Кризата от 1973 г. има дългосрочни последици. Японските автомобили, които могат да изминат двойно повече километри с един резервоар с бензин, стават лидери на пазара, докато САЩ и други западни страни започват да търсят нови петролни находища и по-добри техники за добив. Междувременно СССР все още има огромни печалби от петрола си.

През 1979 г. Ислямската революция в Иран предизвиква тежък спад в производството на петрол там. Това води до по-нататъшно покачване на глобалните цени на петрола. Ирано-иракската война започва през септември 1980 г. и изостря ситуацията. Но в началото на 80-те години на миналия век съвместните усилия на САЩ и други страни от „първия свят“ се отплащат: цените на петрола започват да спадат поради свръхпроизводството. През 1981 г. администрацията на САЩ отказва държавния контрол върху цените на петрола и петролните продукти, като в същото време намалява данъците. Цените спадат непрекъснато от 1980 г. насам.

Абадан, Иран: Изглед към нефтопроводи, унищожени от иракски бомбардировки по време на Ирано-иракската война в Абадан, Южен Иран, 1981 г.

Абадан, Иран: Изглед към нефтопроводи, унищожени от иракски бомбардировки по време на Ирано-иракската война в Абадан, Южен Иран, 1981 г.Getty Images

При такива условия всички страни, включително СССР, започват работа по алтернативни енергийни източници, включително ядрена енергия. През 1986 г. се случва катастрофата в Чернобил. Все още се спори дали причината за бедствието е искането на администрацията на СССР да увеличи производителността на електроцентралата, но бедствието нанася силен удар върху икономиката, международния имидж и енергийната индустрия на СССР.

Малко след това – през 1986 г., Уилям Кейси, тогава директор на Централното разузнавателно управление на САЩ, заминава за Саудитска Арабия. Според съветника по националната сигурност на Роналд Рейгън Ричард Алън, Кейси преговаря с крал Фахд какво да се случи по-нататък. За предишните 6 години саудитското правителство ограничава цените на петрола, като бавно увеличава добива на петрол; но след посещението на Кейси през септември 1985 г. Саудитска Арабия започва бързо да увеличава добива си – въпреки че цените все още са ниски!

Бързо падане

Група министри от арабските петролни държави открива конференция в Кувейт на 17 октомври 1973 година. Арабските петролни държави, заедно с Египет и Сирия, се срещат, за да обсъдят използването на нефт като оръжие срещу САЩ в Близкия изток.

Група министри от арабските петролни държави открива конференция в Кувейт на 17 октомври 1973 година. Арабските петролни държави, заедно с Египет и Сирия, се срещат, за да обсъдят използването на нефт като оръжие срещу САЩ в Близкия изток.AP

За четири месеца добивът на Саудитска Арабия нараства от 2 млн. на 10 млн. барела на ден, а цените падат от $32 за барел на $10. За икономиката на СССР, вече свикнала с прекомерни доходи от петрола си, това е смъртоносен удар. Само през 1986 г. СССР губи над $20 млрд. (приблизително 7,5% от годишния доход на СССР) и вече има бюджетен дефицит.

Но икономиката на Саудитска Арабия също е наказана заради ниските цени! Защо го правят? Алън мисли, че Кейси предлага на шейховете финансови репарации в замяна на този ход. Това мнение е подкрепено от факта, че през 1986 г. 80% от саудитския петрол е продаден чрез Exxon, Mobil, Texaco и Chevron – всички те са американски компании.

Съветският съюз изпада в рецесия след петролната криза от 1985-1986 година. Това е достатъчно, за да се разпадне и без това нездравословната съветска икономика. През 1986 г. външните заеми на СССР са около $30 млрд., до 1989 г. те са достигнали $50 милиарда.

Съветският президент Михаил Горбачов говори на втория ден от извънредната сесия на Върховния съвет в Москва на 27 август 1991 година. Горбачов заплашва, че ще подаде оставка, ако републиките откажат да подпишат договор за съюз, за да държат Съветския съюз цял.

Съветският президент Михаил Горбачов говори на втория ден от извънредната сесия на Върховния съвет в Москва на 27 август 1991 година. Горбачов заплашва, че ще подаде оставка, ако републиките откажат да подпишат договор за съюз, за да държат Съветския съюз цял.AFP

Цените на петрола в Саудитска Арабия постепенно се възстановяват до началото на 2000-те, когато най-накрая отново достигат рентабилност, но изглежда, че саудитското правителство не се интересува от това много, тъй като вероятно има масивни държавни средства, спестени от печелившото време на 1970-те години. САЩ предвидимо печелят: през 1986 г. американските бензиностанции дори раздават безплатен бензин за реклама.

Нефтената криза значително помага на САЩ да спечели Студената война срещу СССР: икономическата рецесия кара Михаил Горбачов да вземе изключително недолюбвани политически решения. Опитът да се реформира правителствената система (известен като перестройка) е до голяма степен безнадежден поради липсата на средства.

Популистката реторика на Горбачов не се харесва на обеднялото население. Те искат отговорност за недалновидните действия на правителството и тогава се появява Борис Елцин със суровата си критика на съветската система като цяло. В края на 1980-те години крахът на Съветския съюз е почти неизбежен.

автор: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest