Как немците използват най-добрия съветски танк

Знаменитият Т-34 служи на Третия райх не само като танк.

Той е преправян в трактори и самоходни зенитни оръдия, както и в компонентни за въоръжение на бронирани танкове.

Т-34 е най-добрият съветски танк през Втората световна война. Добре въоръжен и защитен, маневрен и бърз, той няма равен на бойното поле до 1942 година.

„Танкът Т-34 беше безотказен навсякъде, във всяка местност“, спомня си командирът на групата от армии „Южна Украйна“ генерал-полковник Йоханес Фриснер. „Руските танкове можеха да действат там, където, по нашите стандарти, се смяташе за невъзможно. Въоръжението на Т-34 също беше изключително ефективно. За съветската пехота той беше великолепен инструмент за прокарване на път и безотказно средство за поддръжка“.Немски сапьори разминират пътя пред Т-34, есента на 1941 г.

Немски сапьори разминират пътя пред Т-34, есента на 1941 г.Bundesarchiv

Разбира се, армията на Третия райх намира достойно място за тази страшна машина в редиците си. От трофейните 34-ки немците правят цели батальони, а някои танкисти, удържали десетки победи на тях, се превръщат в истински асове.

Във Вермахта

Първите Т-34-76 се появяват във Вермахта през лятото на 1941 г. с обозначението Pz.Kpfw.T-34-747 (r), където „r“ обозначава руския произход на танка. Около 300 такива танка със 76-мм оръдия воюват за Германия във Втората световна война.Трофейни Т-34 край Москва, късната есен на 1941 г.

Трофейни Т-34 край Москва, късната есен на 1941 г.Bundesarchiv

Трофейните машини са оборудвани с радиостанции и немска оптика. На някои от тях са заварени командирски куполи за по-добра видимост на командирите на екипажите.

В остър проблем се превръща недостигът на боеприпаси и резервни части и това често създава сериозни трудности с обслужването, експлоатацията и бойната употреба на танковете. Понякога се налага някои Т-34 да бъдат напълно разглобявани на части, за да се поддържат в бойна готовност други екземпляри. Снарядите за тези машини се събират от унищожената съветска техника направо по време на битка.Bundesarchiv

За да не попаднат трофейните съветски Т-34 под ударите на собствената си артилерия и „Луфтвафе“, на корпуса и на купола е поставян опознавателният знак на Вермахта Балкенкройц или свастика с голям размер и в големи количества. Въпреки това, в разгорещените битки артилеристите често просто не ги забелязват и откриват огън по омразните силуети на съветските танкове.

Т-34 служи на немците не само в класическата си роля. Тези танкове се преработват в трактори за евакуация или самоходни зенитни оръдия. За втората цел куполът е демонтиран и на негово място е поставян специален въртящ се купол с 20-мм зенитно оръдие Flakvierling 38. Силно повредените Т-34 се складират на платформи на бронираните влакове като артилерийски установки.

Във войските на СС

Немски танкист нанася нацистка символика на Т-34

Немски танкист нанася нацистка символика на Т-34Bundesarchiv

Най-масова е употребата на знаменитите съветски танкове във войските на СС и по-точно в моторизираната (от 22 октомври 1943 г. танкова) дивизия „Райх“. След повторното превземане на Харков на 18 март 1943 г. в ръцете на тази дивизия попадат петдесетина небоеспособни 34-ки, които чакат да бъдат ремонтирани.

С мощностите на Харковския тракторен завод, СС-овците възстановяват няколко десетки танка и сформират от тях отделна рота в състава на своята дивизия – най-голямото подразделение от трофйени Т-34 в германските въоръжени сили.Pz.Kpfw. T-34-747(r)

Pz.Kpfw. T-34-747(r)Bundesarchiv

Общо в строя са въведени 25 танка. Други 12 са изпратени в панцер-гренадерската школа на СС „Киншлаг“, където младите курсанти се учат на тях на противотанкова борба.

Съветските танкове от дивизията „Райх“ участват в решаващата битка при Курск през лятото на 1943 година. Тъй като по онова време Т-34-76 е вече технически остарял, немците го използват не за стремителни танкови пробиви, а като противотанково средство – стрелбата се води основно от място и от засада с възможно най-малък риск за бойците.Химлер разглежда Т-34 на дивизия

Химлер разглежда Т-34 на дивизия „Райх“, април 1943 г.Bundesarchiv

От немските танкисти най-ярко на Т-34 се проявяват командирът на взвод от 9-а танкова рота на дивизията „Райх“ обершарфюрер от СС Йозеф Набер, както и служещият в същата дивизия командир на танк Емил Зейболд. Зейболд става един от най-добрите танкови асове на Втората световна война с общо 69 победи. Няколко десетки от тях са именно със съветските Т-34-ки.

След Курската битка остарелите Т-34-76 постепенно се извеждат от състава на германската армия. Въпреки това някои от тях продължават да защитават Берлин до май 1945 година.Т-34-85

Т-34-85Bundesarchiv

През 1944 г. на въоръжение в Червената армия е приет по-съвършеният Т-34-85 със 85-мм оръдие. Броят на тези танкове, пленени от немците, обаче не надхвърля няколко десетки, като единици от тях са изпратени да се сражават срещу съветските войски.

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest