Как местните традиции в Русия си противоречат със самоизолацията?

Русия е дом на над 180 етнически групи, много от които имат свои обичаи и традиции, идващи от далечното минало. За някои спазването на тези традиции е по-важно от разпрострaнението на коронавируса.

Шаман, облечен в кожени дрехи и интересна шапка с еленски рога, държи в едната си ръка гонг, украсен с боядисан плат и козина. В другата той стиска пръчка с предмет с формата на петел на върха.

„Там, където силите бродят, кръгът се върти, където неприятностите и планините ни отвеждат далеч от родната Земя, от родните домове, сега и завинаги“, казва загадъчно шаманът, удряйки гонга с пръчката.

Поне 20 души го наобикалят в малка стаичка, украсена с кожи и платове. Те стоят близо един до друг и внимателно наблюдават процеса; някои дори го снимат с телефоните си. Никой не носи маска или ръкавици.Иля Питалев/Sputnik

Ето как шаманите в Алтайския край отбелязват пролетното равноденствие на 22 март. Такива ритуали се провеждат ежегодно, но тази година е малко по-различна от миналата – местните жители молят главния шаман да защити региона от COVID-19.

Според информационна агенция ТАСС подобни ритуали с танци и тамбури се провеждат и в други руски региони, включително Бурятия и Тува

„Всяка седмица провеждаме церемонии в чест на нашите покровители и божества. Така че кармичната основа на нашето тяло е защитена от всякакви неприятности, включително коронавирус“, обяснява шаманът от Бурят Баир Цирендоржиев.

За съжаление не е възможно регионите да се защитят напълно от заразата. Към 12 май Алтай съобщава за 727 пациенти с коронавирус, Тува – 144 и Бурятия – 659.

Никой не се оплаква

„В други региони събиранията за погребения се провеждат в кафенета или у дома, докато ние разпъваме палатки и слагаме маси за гости на улицата. Не е възможно да се настанят всички у дома“, казва Георги, жител на Владикавказ, столицата на Северна Осетия. Според преброяването от 2010 г. осетинци съставляват почти 65% от населението на тази севернокавказка република.

Георги казва, че погребенията и сватбите в Северна Осетия все още са големи поводи дори по време на карантината. По традиция всички са поканени, дори и почти да не познават булката или младоженеца.

„Преди около три седмици, когато всички кафенета и фризьорски салони бяха затворени, отидох на погребение. Имаше далечни роднини и съселяни. Бих казал, че 500-600 души общо. От тях 5-6 бяха с маски. Това не се прави тук. Истинският мъж не носи маска“, обяснява Георги.Дмитрий Ванин/Sputnik

Не всеки успява да се вмъкне в малкия частен двор, така че всички палатки и маси са изнесени точно по средата на пътя.

„Улицата беше блокирана за погребението. Всички разбират нуждата да изразят съболезнования и най-добри си пожелания към скърбящите, така че домът да не бъде спохождан от още беди. Никой не се оплаква“, казва той.

Подобни са и погребенията в съседната република Ингушетия. Наскоро няколкостотин души се събират за погребението на местния имам и синовете му. Към 12 май в Ингушетия има 1290 заразени, а във Владикавказ – около 1500.

Посещение на починалите

Видео, заснето от жител на Нижни Новгород, показва нисичка жена, облечена цялата в черно, която държи букет цветя с треперещи ръце, да поглежда през рамо. Тя плахо се приближава до висока синя ограда. Навежда се леко надолу, бързо се шмугва през пролука между оградата и земята и продължава да тича. Зад оградата е гробището и в този ден жената просто трябва да бъде там. Независимо дали има или няма пандемия.

Радоница е специален ден в руския православен календар, който се пада две седмици след Великден. На този ден е обичайно да се посещават гробовете на починали роднини. Там хората носят цветя и се молят за мъртвите. През 2020 г. Радоница се падна на 28 април – същия ден, когато повечето руски региони са затворени.Сергей Малгавко/TASS

Поради разпространението на коронавируса, повечето гробища в регионите са затворени за всички, освен служителите и тези, които отиват на погребение. Но забраната не се отразява на хората, отчаяни да изкажат почитта си към близките си. Дупките в оградите не са толкова трудни за намиране.

Нарушители са забелязани в ХабаровскСанкт ПетербургНижни Новгород и др. Те обаче не се смятат за нарушители, вярвайки, че забраната за посещение на близки е обидна и неморална.

„Това е ден на възпоменание, стара традиция, която не може да бъде нарушена. Освен това самоизолацията е доброволен акт и никой няма право да ви забрани да посетите роднините си. Това е домашен арест“, казва Татяна Юдина, жителка на Челябинск, която посещава гробището на Радоница.Владимир Смирнов/TASS

Владимир, друг местен жител, описва забраната като „извън логиката“.

„Гробовете са точното място за „социално дистанциране“. Не мисля, че около тях има тълпи хора. В обществения транспорт и в магазините опасността от заразяване е много по-висока. Трябва ли хората да останат затворени и да се хранят със светия дух у дома?“, възразява той.

Към 12 май в региона на Челябинск има 1 212 инфекции.

Пролетен обред

На 26 април две жени в дома си в горски район близо до Нижни Новгород чуват шум и странни викове.

Те излизат да проверят. Влизайки дълбоко в гората, се натъкват на следната сцена: около сто мъже и жени, без маски, танцуват в кръг и викат нечленоразделни фрази.

Видеото, което заснемат, бързо се разпространява в социалните мрежи и дори намира своя път към националната телевизия. Двамата организатори на събитието са подведени под съдебна отговорност за нарушаване на карантината и им предстои глоба от 1000–30 000 рубли ($13– 400).Владимир Астапкович/TASS

Един от участниците – Олег (това не е истинското му име), обяснява, че групата се е срещнала, за да отпразнува Красная горка – езически фестивал на ранната пролет от времето на Древна Рус.

„Извършихме ритуал за обединение на хората от земите на Нижни Новгород с техните предци и природните сили, както и за събуждане на притъпените сетива на хората, за да спасим нашата Рус и цялата Земя от профанизация и поробителство чрез цифровизация“, обяснява той.

Всеки имаше необходимата защитна екипировка, допълва Олег.

„С нас имаше много вода в случай на пожар. И, разбира се, настроението беше приповдигнато с песни, танци, игри, състезания, ходене по жарава, плуване и вкусна храна. Какво повече ви трябва? Коронавирусът ще отмине сам“, сигурен е той.

Към 12 май в района на Нижни Новгород с COVID-19 са заразени 5087 души.

автор: ВИКТОРИЯ РЯБИКОВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest