Общество

Как котки служат в руските пожарни служби

В почти всяка пожарна в Русия живеят (или по-скоро работят) котки. Какво правят там?

Вече сме разказвали как работят котки в музеите. А сега ви предлагаме да се запознаете с истински усърдни работници от пожарните части от цяла Русия. Някои от тях не само работят, но и успяват да поддържат собствени блогове в социалните мрежи.

МЧС53 за Новгородска област

1. Семьон

Наталия Горшкова/Sputnik

Най-известният котарак-пожарникар е Семьон от село Боровски, Тюменска област. Член на пожарната го донася в службата преди няколко години, защото у дома някои членове на семейството имали алергия. Той не искал да се разделя с него и така Семьон буквално заживява на работното му място.

Наталия Горшкова/Sputnik

Диспечерът на пожарно-спасителния отдел Олга Зиновиева му ушива униформа, а освен това Семьон се сдобива със собствено място. Не се страхува от шума на колите и сирените, посреща и изпраща колегите си при повиквания. Пожарникарите го смятат за свой талисман.

Семьон е удостоен със специално звание прапоршчик от вътрешната служба. За съжаление през пролетта на 2023 г. той изтичал на пътя и загинал. Но младите котарачета-пожарникари сега се наричат ​​Семьончета в негова чест и публикуват снимки на „новобранци“ на официалната му страница в социалните мрежи.

2. Сеня

„Семён Кот-Пожарный“

В 40-та противопожарна и спасителна служба на град Тюмен в края на септември 2023 г. се появява котенцето Сеня. То ще замести Маруся, която ще се пенсионира след 8 години служба. „В нашия отдел котките живеят и се сменят една друга от десетилетия“, казва ръководителят на отдела Максим Курочкин.

„Семён Кот-Пожарный“

„Така че малкият Сеня ще замени възрастната Маруся. Той е само на няколко месеца и възрастната котка „пое шефство“ над по-младото поколение: показва на котето помещенията на нашето звено, учи го как да защитава територията от гризачи“.

3. Василий

Кот СПСЧ №20 (гр Корольов)

В специалната противопожарна и спасителна част № 20 в град Корольов (Московска област) живее котарак на име Василий (отговаря и на името Кот). Ето какво пише той за себе си в социалните мрежи. „През 2013 г. реших да се откажа от свободния „уличен“ живот. За късмет попаднах на територията на пожарната. Толкова ми хареса тук, че реших да остана. Бях приет в техните редици и дори ми беше присъдено звание (прапоршчик). Въпреки че не разбирам какво означава това, аз се гордея със себе си“.

Кот СПСЧ №20 (гр Корольов)

Има много отговорности: да контролира всеки да е на мястото си, да се разправя с мишки, да охранява колите.

4. Рижий

МЧС на Русия по Пермския край

Вече 8 години котаракът Рижий служи в 6-та пожарно-спасителна част на Перм. Той се появява тук като коте и пожарникарите решават, че ще се бори с гризачи. Оказва се обаче, че Рижий има друго призвание: той става пожарен психолог.

МЧС на Русия по Пермския край

Провежда сеанси за психологическо разтоварване в замяна на храна. Като бонус след работа гледа телевизия с колегите си.

5. Матилда

МЧС53 за Новгородска област

Котката Матилда е назначена за дежурен на пожарната в Новгородска област. В продължение на няколко месеца работа тя успява да се запознае с екипа и да провери противопожарната техника.

МЧС53 за Новгородска област

Обръща внимание на всеки човек и обича да седи в скута. Заради това местни хора вече три пъти са се опитвали да я приберат у дома си, но всеки път тя се е връща в частта. За да не се стига до подобни ситуации, тя се е сдобила с нашийник с телефонния номер на частта.

6. Мария Пална

ГУ на МЧС на Русия за Красноярския край

В пожарната служба в Красноярск живее котката Мария Пална, която е спасена от пожар от служители преди девет години. Тя била бездомна и пожарникарите решили да я приютят.

ГУ на МЧС на Русия за Красноярския край

Станала е психолог на свободна практика на екипа и помага на пожарникарите да се справят със стреса.

7. Лафет

МЧС на Курска област

Тази котка също е спасена от пожарникари, пристигнали на повикване. Лафет живее в пожарната и спасителната служба на град Курск вече повече от година и следи психологическата ситуация в екипа.

МЧС на Курска област

За пожарникарите имат поличба: ако Лафет спи, службата ще бъде спокойна.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest