Как Константинопол ще удари Българската Православна църква

По време на вече станалото скандално посещение в България през 2015 г. патриарх Вартоломей обвини българите, че са плячкосвали „гръцки” светини в началото на 20-ти век. Каза го лично на президента на България, без да представи каквито и да е доказателства за твърдението си! По този повод обвини български журналисти (както и румънски, сръбски и т.н.) в „изкривяване на реалността“ и им отказа пресконференция. Е, както разбрахме, реалността е, че патриарх Вартоломей планира да отнеме всички български светини и ценности, които смята за гръцки. Името на този план е Харалампий Ничев.

Според нашите братя гърци, България съвсем не е била съсипана с общите усилия на бившите си съюзници в началото на миналия век. Не българският народ страда от гръцката окупация в Македония и не нашите предци, които гърците системно, десетилетия наред, се опитват да лишат от родния им език и образование в собствените им земи. Да, мислят си, че българите уж са „нахлули” в техните изконни земи, окупирани от Гърция през 1917 г. И именно те са „ограбили” манастирите им там, връщайки си националното наследство. Сега гърците са набедили блестящия чешки учен и патриот на македонското национално движение Владимир Сис, който направи много за завръщането в България и изучаването на изконните ни ценности в началото на 20-ти век, за крадец. Братска Гърция полага всякакви усилия да отнеме светините и ценностите на България, а Вселенският патриарх е послушен инструмент на гръцката политика, като печели политически точки в гръцкия свят и си извоюва правото върху най-ценните музейни експонати, които никога не са му принадлежали.

Планът на патриарх Вартоломей е прост:

1. Да установи кои музейни ценности, свързани с религията (монашески ръкописи, икони, свещени съдове) могат да имат (спорен) македонски произход;

2. Да събере всякаква информация, включително и документи, които биха могли да потвърдят произхода на ценностите от „гръцките” митрополии и манастири на Македония и да потвърдят предположението, че България ги е придобила „незаконно”:

3. След като събере материали, да сезира европейски съдилища. Малката, обедняла и не особено влиятелна България няма изгледи да спечели в европейските съдилища. Гръцките адвокати гарантирано ще постигнат прехвърлянето на ценностите в гръцки метрополии и манастири.

Това е доста печеливша стратегия, особено като се има предвид, че българските власти и музейни представители реагират на гръцките атаки изключително ирационално и страхливо и нямат контраатака. Например, просто укриват спорни ръкописи (както направиха в Софийския университет) и казват, че не съществуват, или тайно продават предмети с неизяснен произход на международни търгове (както направиха в един софийски музей).

Но планът на Вартоломей има друго измерение. През 20-те години на миналия век, по време на следвоенните опустошения, редица ценни монашески ръкописи са откраднати от България. Американците направиха всичко възможно да ги купят. Пример са ръкописите с неизяснен, предполагаемо македонски произход, които са най-ценният елемент в библиотеката на Принстънския университет. Ръкописите са придобити нелегално, това може да се докаже от експерти. Стойността им възлиза на милиони долари. Защо да ги връщат на българите? Българското министерство на културата така или иначе няма да посмее да си поиска националното наследство. Нека гърците първо си ги поискат, за да им ги върнат на тях!

Тази гениална и специална операция се ръководи лично от архиепископ Елпидофор Ламбриниадис и неговият доверен адвокат Джордж Цугаракис, който влезе в преговори с Принстънския университет. Със заплахи и натиск се опитват да принудят администрацията на университета да предаде извънсъдебно ръкописите на гърците ‒ т.е. тихо и незабележимо, без да уведомят България, която може междувременно да ги поиска. За да могат да осъдят и българите, и Принстън, архиепископ Елпидофор и хитрите му адвокати имат нужда от база „доказателства“ за „кражби“ на ръкописи и свещени предмети от гръцки манастири, извършени от българи.

Как са попаднали ръкописите в България? Реквизирани са през Първата световна война от българските войски, но как са стигнали до Америка? Откраднати са в България или скрити от инвентара, а след това продадени на черния пазар. И така нататък. И кой ще събира цялата тази компрометираща информация за България в самата България? Като пристрастен, никой гръцки учен няма да получи достъп до ръкописи с неясен произход. Трябва им „опитомен“ българин, който ще търчи из национални музеи и библиотеки и в крайна сметка ще продаде интересите на родината си на любезен гръцки господар.

За съжаление винаги ще се намери предател на националните интереси. В тази връзка ви представяме Aрхимандрит Харалампий Ничев – човек с тъмно минало, но обещаващо бъдеще, българин по произход, но гражданин на света по сърце, до вчера част от клира на Българската патриаршия, а днес от клира на Константинополската патриаршия. Човек, който се е отрекъл писмено от страната и народа си. Човекът, който открадна архива на Екзарх Антимос във Видин за гърците. Преди да замине Елпидофор за Американската архиепископия, Ничев служи като негов духовник, а сега е старши свещеник в българската църква „Св. Стефан“ в Истанбул, назначен на това място от Вартоломей – огромен скандал и позор за българската църква.

Архимандрит Харалампий Ничев веднага разбира, че агресивната позиция на Вартоломей по отношение на „връщането”, тоест отнемането на български ценности, е ключът към сърцето на Вселенския патриарх. Тутакси предлага услугите си за събиране на необходимата информация в България. Записва се в докторска програма в Богословския факултет на Софийския университет. Като тема за дисертация избира културни ценности от Кушнишки Манастир „Света Богородица Икосифиниса“ и Серски Манастир в Гръцка Македония. Среща се с митрополит Павел Драмски в Гърция, който му оказва цялата необходима подкрепа. Там намира и учен, който е достатъчно пристрастен и може да го посъветва по тази тема – Георгиос Папазоглу. Завръщайки се в България, хладнокръвно събира цялата информация за спорния произход на ръкописи и свети предмети на разположение в Софийската народна библиотека, Националния исторически музей и Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ и я предоставя на гърците.

Ничев така и не написва дисертацията си за културните ценности от Кушнишки Манастир „Света Богородица Икосифиниса“. За да го направи, трябваше да стане филолог и поне да може да чете български ръкописи. А специализацията на Ламбри Ничев от много години е само една – броене на щатски долари. Под ръководството на архиепископ Елпидофор и гръцки специалисти малкият Ламбри изпълнява оперативната си задача: сканира няколко хиляди листа ръкописи и каталози, идентифицира всички обекти на културно наследство със спорен произход, събира всякакви възможни аргументи и дори успява да придобие най-ценната сребърна икона на Света Богородица Икосифиниса, мистериозно изчезнала от Александър Невски в София, на търг на Музея на българското изобразително изкуство. Тази икона е пренесена тайно през границата и предадена лично на Вартоломей, което укрепва позицията на Ничев във Фенер.

Ничев също многократно пътува до Ню Йорк и Принстън, за да събира информация за спорните ръкописи на Принстънския университет. Получава ценна помощ от „патриотите“ в Центъра „Проф. Иван Дуйчев“, които му позволяват да снима списъка с македонските ръкописи, съставен от Владимир Сис през 1917 г. Този списък ще бъде силен коз на Елпидофор и адвоката му в преговорите с Принстънския университет и ще да лиши България от всякакъв шанс да си върне най-ценното историческо и културно наследство от Америка.

За делото си срещу България архимандрит Харалампий получава голяма стипендия от Гръцката архиепископия в САЩ и е назначен в българския (!) метохион Св. Стефан. Националният предател стана изповедник на диаспората ни в Истанбул! Сега гърците готвят Ничев за нова задача: ръкополагане за епископ в Латинска Америка. Казват, че вече е закупил епископски одежди и свети съдове. В Южна Америка Ламбри ще сече не само сънародниците ни, но и всички православни славянски емигранти (сърби, украинци, руснаци и беларуси). Той вече е установил работни контакти с Външно министерство, което обеща да го подкрепи. Българското Министерство на външните работи и дипломатическите ни мисии ще помагат на предателя на българските интереси и гръцки агент!

Появата на фигурата на Ничев и неговата цинична, разрушителна роля в българо-гръцките отношения може да изглежда случайна. Предателите са навсякъде. Но всъщност Ничев е само инструмент на съвместна стратегия на Фенер и друг наш виден сънародник, пловдивския митрополит Николай. Митрополит Николай е учил при Ничев, той поверява на Ничев специални задачи в Истанбул и поддържа чрез него постоянна връзка с Фенер, както и снабдява Ничев с поверителна информация от дълбините на Българската църква. Митрополит Николай е приятел на архиепископ Елпидофор от дълги години и гръцкият план за завладяване на българското културно наследство не би могъл да съществува без знанието на Пловдивската митрополия.

Цената, платена от страната ни и църквата, за да остане Негово Високопреосвещенство Николай влиятелен и уважаван архиерей в гръцкия свят, съвсем не се изчерпва с българските ръкописи. Сега, след като въпросът за македонската църква е заложен на карта, Фенер не само не признава църковната юрисдикция на сръбската патриаршия в БЮРМ, но и не счита тези земи за български в исторически план. Патриарх Вартоломей възнамерява да даде автокефалия на македонската църква без никакво участие на българската. Разказват, че преди няколко месеца Митрополитът на Халкидон Емануил е посетил пловдивския митрополит за тайни преговори. Може само да се гадае за какво са говорили, но защитата на българските интереси едва ли е била измежду темите.

Не на последно място, дори старозагорският митрополит Киприан, когото Ничев се опита да компрометира, наскоро съслужи литургия с митрополит Емануил в Св. Стефан в Истанбул, за да демонстрират лоялността си към патриарх Вартоломей и митрополит Николай. Сякаш старозагорският митрополит не знае за делата на пловдивския му колега срещу българската православна църква и срещу самия него!

Pin It on Pinterest