Общество

Как китайците оценяват руския ЗРК С-350?

Разгръщането на най-новия зенитен ракетен комплекс С-350 „Витязь“ ще позволи на руската система за противовъздушна отбрана да увеличи ефективността на огъня на малки и средни разстояния (50-100 километра).

Освен това способността за отблъскване на масивни атаки от крилати ракети значително ще се увеличи.

Това заключение направи китайското издание People Daily, като нарече С-350 основната новост на парада в чест на 75-годишнината от Победата, състоял се на Червения площад на 24 юни, пише „Российская газета“.

Според авторите на материала „Витязь“ постепенно ще замени системите С-300, които в момента са в експлоатация, тъй като новата система за ПВО е не само по-ефективна, но и значително по-евтина от предшественика си. Достатъчно е да се каже, че С-350 е в състояние едновременно да носи 12 ракети с активна насочваща глава срещу четири от предишното поколение системи. В този случай е възможно комбинирано зареждане на различни ракети, предназначени за различни видове цели. Техническите възможности на радиолокационните системи (РЛС) и машините за управление позволяват едновременно да се обстрелват по 16 цели, насочвайки по две ракети на всяка.

Максималният обсег на комплекса е 60-120 км, а максималната височина на поражението е 25 км (според други източници – 30). По този начин „Витязь“ може ефективно да атакува и прихваща различни видове маневрени цели и балистични ракети. Смята се, че ефективността на прихващането на крилатите ракети ще нарасне до 2,5 пъти в сравнение със С-300.

В случай на мащабна война, авторите на китайското издание смятат, че в бъдеще ще се предпочита по-евтината и по-модерна система С-350. Един батальон С-350 в комбинация със зенитната ракетна система „Панцирь-С“ ще бъде достатъчен, за да устои на атаката на авиационната бригада.

В допълнение, разполагането на С-350 ще засили допълнително руските сили за противовъздушна отбрана в Арктика и ще засили контрола на Русия над региона и над Северния морски път.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest