Общество

Как кагорът от Франция става основното църковно вино в Русия

Кагор е основната алкохолна напитка, която православните свещеници използват при религиозни церемонии, а миряните се черпят с него по празниците.

Именно такова вино пият вярващите в Русия на Коледа, Великден и в умерени количества в определени дни дори по време на Великия пост.

Вино с наситен, сладък, плодов вкус с горски плодове и шоколадови нотки – така експерти описват кагор. Това вино, което не е аскетично по описание, е избрано за православните религиозни обреди, в които то се асоциира с „кръвта на Христос“.

Папа Йоан XXII получава скапулира, 1679 г.

Папа Йоан XXII получава скапулира, 1679 г.Scuola Grande dei Carmini/Свободни източници

Причастието с червено вино се споменава в руските летописи от XIII век. Защо столетия по-късно изборът на църквата пада върху кагор? Не става въпрос само за богатия вкус на виното.

Според църковните правила за причастие може да се използва само некисело вино от грозде. Това вино не трябва да съдържа захар или билков екстракт. Заради използването на сортове грозде с високо съдържание на захар кагор е идеален за тези цели.

Сладкото вино е избрано за причастие по практични причини – бебетата са по-малко склонни да го изплюят рефлекторно по време на причастие. Освен това кагорът, дори след силно разреждане с вода, а това се изисква в някои църковни тайнства, остава тъмночервен.

Историята на виното кагор във Франция

Икона

Икона „Троица“, 1425 – 1427, Андрей РубльовСвободни източници

Думата „кагор“ идва в руския език от Франция. Кагор е произведен за първи път в малкото френско градче Каор, което се намира на 160 км от Бордо, известно с любовта си към винопроизводството. През XVII-XVIII век в Каор са засадени няколко сорта грозде, които не са особено популярни в Бордо: Малбек, Мерло и Танат. Производството на вино от тези сортове грозде позволява на Каор да продава вино, без да се конкурира с Бордо.

С течение на времето виното от Каор започва да се нарича каор (или „кагор“ по руски маниер, както е известно и в България – бел. ред.) по мястото на производство. А заради богатия си рубинен цвят дори не го наричат червено, а черно вино. То се произвежда по класическа технология – чрез ферментация на смачкано тъмно грозде. Особеността на кагора е, че се произвежда от ограничен брой сортове добре узряло грозде със захарно съдържание най-малко 180 грама на литър мъст.

Звезден час на местното вино става сватбата на европейските наследници Алиенор Аквитанска и Хенри Плантагенет, на която то е сервирано на трапезата, както и по-късното избиране за папа на Йоан XXII, родом от Каор. Той активно рекламира виното от родните си места като най-доброто за меси.

Иля Питалев/Sputnik

В началото на XX в. местните лозя са нападнати от вредители и повечето лозя загиват. Само половин век по-късно производството е възстановено, а през 1971 г. е регистрирана търговската марка „кагор“.

Според френската система за Контрол на произхода (Appellation d’origine contrôlée (AOC)), французите наричат кагор само червеното вино, произведено в Каор, от не по-малко от 70% от гроздето от сорт Малбек и 30% – от сортовете Мерло и Танат.  

Как кагор се появява в Русия

В Русия дълго време за църковните нужди вина се доставят от Гърция, Италия и Франция. Според една легенда руският император Петър I бил посъветван да пие френски кагор като лек за стомашни язви. Императорът харесал виното и в продължение на няколко столетия то активно е доставяно в Русия, но транспортирането на виното не било евтино.

Дмитрий Коробейников/Sputnik

През 1706 г. Петър I издава указ за отглеждането на лозя в южната част на страната (в долината на река Дон) и кани чуждестранни специалисти да развиват винарския бизнес. Църквата използва както местни, така и вносни вина. През 1733 г. Светият синод (висшият ръководен орган на Руската църква през 1721-1917 г.) въвежда правило за използването на църковен кагор при религиозни ритуали.

След спирането на производството на кагор във Франция през XX век, руското вино се оказва особено търсено. Счита се, че руският кагор се появява през 1902 година.

В Русия започва да се произвежда кагор от сортове грозде каберне и саперави, но по различна технология. Първо, пулпата – раздробените плодове – се нагрява и след това се охлажда, поради което всички вещества преминават в мъстта – гроздовия сок. След като ферментира, към нея се добавят гроздов спирт и кондензиран гроздов сироп. След това виното отлежава няколко години в бъчви. Вината, приготвени по тази рецепта, имат кадифен вкус с аромат на касис. Някои ценители долавят в тях нотки на шоколад.  

С какво се пие кагор

Михаил Терешченко/ТАСС

В църквата на православната служба заедно с хляб се дава кагор – това е препратка към тялото и кръвта на Исус Христос. Извън църквата си струва да се обърне внимание на факта, че кагор е сладко вино и е подходящо за несладки десерти, плодове, сушени плодове и шоколад или като дижестив. Кагор подхожда и на месни, и зеленчукови ястия.

автор: МАРИЯ БУНИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest