Общество

Как Жаклин Кенеди се сприятелява със съветски поет?

Едни от водещите и най-популярни фигури в съответните страни са близки приятели и се срещат редица пъти от двете страни на океана.

Носят се дори слухове за любовна връзка.

Жаклин Онасис в Ню Йорк, 7 октомви , 1971 г.

Жаклин Онасис в Ню Йорк, 7 октомви , 1971 г.Ron Gallela, LtdWire Images

Жаклин Кенеди за първи път вижда съветския поет Андрей Вознесенски да рецитира стиховете си в залата на Общото събрание на ООН в Ню Йорк през 1967 година. Тя не разбира думите, но ритъмът, мелодията и непреодолимата харизма на оратора наистина я завладяват. Самата Първа дама е библиофил и издател, проявява интерес към всички руски неща, по-специално към историята и балета, и се сприятелява с руските емигранти. Но Вознесенски, на когото по чудо е разрешено да посети Америка в разгара на Студената война, скоро става неин водач в съвременните руски реалности и истински приятел.

Ученик на Пастернак

Андрей Вознесенски, началото на 1970-те

Андрей Вознесенски, началото на 1970-теАлекс Готфрид/Corbis via Getty Images

Вознесенски принадлежи към поколението на съветските поети от 1960-те години наред с Евгений Евтушенко, Роберт Рождественски, Бела Ахмадулина, Василий Аксьонов и Булат Окуджава.

Литературният „старт“ в живота му дава не друг, а легендарният Борис Пастернак – именно на него 14-годишният Вознесенски изпраща първите си стихотворения. Възхитеният Пастернак дори кани младия поет да го посети и му става истински наставник.

До 25-годишна възраст Вознесенски вече е много търсен, популярен поет. Русия винаги е обичала своите писатели, но това е нещо друго (и вероятно никога няма да се повтори). Рециталите му пълнят цели стадиони, а стихосбирките му се разпродават за броени дни.

След това, през 1961 г., името му неочаквано се появява в списъка на членовете на делегация от съветски писатели, планираща да посети Америка. Да стигне до САЩ е най-голямата мечта за всеки съветски човек. Това е и годината, в която Жаклин Кенеди става Първата дама на САЩ.

Пътуване до Америка

Вознесенски превъзходно владее английски език (казва на всички, че този факт се дължи на добрите му отношения с учителя му в гимназията). Това му позволява да разговаря свободно с „оксфордски акцент’, както пишат местните вестници.

Андрей Вознесенски и Алън Гинсбърг

Андрей Вознесенски и Алън ГинсбъргФонд „Андрей Вознесенски“

И до ден днешен библиотеката на Конгреса съхранява часове от незашифровани видео и аудио архиви на изказванията на Вознесенски и на срещи с американския културен и интелектуален елит. Поетът се сприятелява с драматурга Артър Милър, писателя Кърт Вонегът и хипстърския поет Алън Гинсберг (който дори му завещава чашите си, негова запазена марка). Много от тях по-късно го посещават в Москва.

Боб Дилън и Андрей Вознесенски

Боб Дилън и Андрей ВознесенскиФонд „Андрей Вознесенски“

Той се радва и на специално приятелство с известния поет Уистън Хю Одън, който съставя предговора към първото американско издание на стиховете на Вознесенски „Антимирий“. „Сигурен съм, че г-н Вознесенски е добър поет, защото, макар да не знам руски и никога да не съм бил в Русия, стиховете му, дори в превод на английски, имат много да ми кажат“, пише Оден.

Андрей Вознесенски и Робърт Кенеди, 1967 г.

Андрей Вознесенски и Робърт Кенеди, 1967 г.Фонд „Андрей Вознесенски“

Поетът е удостоен с най-високата чест – среща със семейството на президента Кенеди на прием с милиардера Питър Г. Петерсън.

Пеперудата на Джаки

Жаклин Онасис в офиса на издателство Viking Пресс, представя книгата си

Жаклин Онасис в офиса на издателство Viking Пресс, представя книгата си „В руски стил“, 1976 г.Getty Images

„Русия беше нейната страст“, ​​пише Вознесенски за Джаки Кенеди в мемоарите си. Той също е нейната страст, или по-скоро неговата поезия. След първата им среща в ООН тя не пропуска нито едно от изпълненията му в Ню Йорк.

Андрей Вознесенски и Жаклин Кенеди

Андрей Вознесенски и Жаклин КенедиФонд „Андрей Вознесенски“

Както си спомня съпругата на Вознесенски, Джаки от време на време идва специално, за да слуша четенията – независимо дали е в САЩ или в Европа. Винаги седи на първия ред „с кожено палто или пелерина“ и слуша в захлас.

Андрей Вознесенски и Жаклин Кенеди Онасис, Ню Йорк, 1990 г.

Андрей Вознесенски и Жаклин Кенеди Онасис, Ню Йорк, 1990 г.Фонд „Андрей Вознесенски“

„Жаклин, вече не Кенеди, а Онасис [след като се омъжва за гръцкия милиардер Аристотел Онасис], беше за мен една от най-скъпите и най-необходимите фигури на западната култура. Изискана европейска дама, със звездно качество и невероятен вкус…“, пише самият Вознесенски за своята почитателка.

Жаклин Онасис на откриването на изложението

Жаклин Онасис на откриването на изложението „Мода от епохата на Хабсбургите“ в музей „Метрополитен“, Ню Йорк, 1979 г.Ron Gallela; Ron Gallela collection via Getty Images

През 1991 г. в галерията Sperone Westwater в Ню Йорк се провежда изложба на творчеството на Вознесенски, представяща оригинални колажи от неговите стихотворения, рисунки и снимки (самият поет измисля жанра). Жаклин толкова харесва „Пеперуда“ на Набоков, че поетът ѝ я подарява.

„Пеперудата“ на ЖаклинФонд „Андрей Вознесенски“

„Пеперудата“ виси във всекидневната на къщата ѝ на Пето авеню, където самият Вознесенски я посещава. По-късно поетът си спомня, че я моли да вземе назаем „Пеперудата“ за други изложби, а тя не отказва. Но точно когато се кани да я върне, Жаклин почива.

Изложба, посветена на историята на отношенията на Кенеди и Вознесенски в писма, фотографии и видео инсталации, може да бъде видяна в Центъра на Вознесенски в Москва до 29 март 2020 година.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest