Общество

Как изобретателността помага на руските картечари да свалят дронове

Полковникът и притежател на два ордена за храброст Вячеслав Доцу описа необичайни начини за борба с дронове, които се практикуват в руската армията.

В интервю за „Красная звезда“ полковник Вячеслав Доцу, началник на отдел за бойна подготовка на 41-ва общовойскова армия, разказа как военнослужещите се учат да се борят с безпилотна авиация. Той отбеляза, че този проблем става особено належащ след избухването на военните действия в Сирия, пише „Российская газета“.

„В редовната структура на нашите мотострелкови бригади има зенитни и зенитно-ракетни и артилерийски батальони, предназначени за борба с въздушни цели. Но всички тези средства не са предвидени за унищожаване на БПЛА, защото е неразумно да се стреля с големи ракети по малки дронове. Освен това радиолокационните станции на някои машини не винаги са в състояние да открият приближаването на самоделни дронове на малки височини. Затова в обединението започнахме да създаваме комбинирани единици за борба с БПЛА“, казва Вячеслав Доцу.

Ако е ангажирана рота, тогава на едно от отделенията или взводовете се поставя задачата непрекъснато да следят обстановката във въздуха и, в случай на поява на БПЛА, да открият огън. Освен това тук действа принципът: видиш ли дрон – стреляй, и чак тогава докладвай на командира. В такива ситуации се отчита всяка секунда.

Не само зенитните артилеристи, мотострелковите дивизии, танкистите, но и личният състав на части от всички родове войски се учат да се противопоставят на безпилотна авиация. За това е важно не само да се стреля точно, но и да се знаят добре тактическите и техническите характеристики на дроновете, принципа на тяхната работа.

Методите и видео материали по темата не се ограничават. Бойците имат чудесна възможност от първо лице да разучат противника. Факт е, че 41-ва комбинирана общовойскова армия разполага с широк парк от чуждестранни БПЛА, включително тези, произведени от сирийските бойци по занаятчийски методи.

„Някои от тези дронове са трофейни, други са свалени от зенитни оръдия и огнестрелни оръжия или насилствено отнети на земята от специалисти от станции за радио-електронна борба“, пояснява полковникът.

Те разполагат и с оригинални тренажори. Например конструкция, състояща се от няколко стълба с височина от 10 до 25 м и блокиращи устройства с опънати кабели. На тях са закрепени макети на самолети, които се пускат в движение с помощта на лебедка. Войниците стрелят по тях на различни разстояния от окопите.

Наскоро беше изпробван нов метод, гениален в своята простота. Към квадрокоптера беше прикрепена риболовна корда с дължина 30-40 м, а към нея бяха вързани обикновени балони. По този начин, един дрон може да симулира осем въздушни цели наведнъж – защо не „рояк“ от дронове?

„Както виждате, методът не изисква финансови разходи, но е ефективен при тренировките. Смятате ли, че е лесно да уцелите такава летяща топка с огън от картечница или автомат дори на разстояние от 50 метра? Изобщо не е“, обяснява Вячеслав Доцу.

Не всички методи за борба с БПЛА са посочени в наръчниците. Понякога оригиналните методи са измислени от самите бойци, което се нарича в полеви условия. Наскоро полковник Вячеслав Доцу става свидетел на това на тренировъчния полигон „Кара-Хаак“ в Тува. Картечарът стреля по макета на БПЛА, лежащ по гръб, опирайки краката си в бипода на оръжието. И поразява целта!

„Тогава тествахме този метод на стрелба във всички наши полигони и сега мога да кажа, че е доста ефективен. Просто трябва да се упражнявате. Подготвяйки се да стреля по БПЛА, опитен войник, като този картечар, винаги ще прояви изобретателност, изхождайки от факта на каква височина и на какво разстояние е целта, колко е голяма, в каква посока и с каква скорост се движи“, обобщава Вячеслав Доцу.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest