Как изглеждат тези известни места в Русия преди да станат забележителности

Как стари военноморски складове и рибарски селища се превръщат в съвременни туристически атракции.

1. Паркът „Нова Холандия“, Санкт Петербург

Архивна снимка; Legion Media

Едно от най-известните обществени места в града, „Нова Холандия“ отваря врати през 2016 г. на два изкуствени острова, носещи същото име. Тези острови се появяват в началото на XVIII в. и се използват като складове за корабостроителници. Сградите се използват чак до края на 2004 г., когато мястото е прехвърлено на града и е превърнато в парк. Бившият военноморски затвор се превръща в модерно пространство за хранене и пазаруване, ковачницата и складовите бази стават ресторанти, а в къщата на коменданта днес се провеждат различни уроци за деца.

2. Църквата „Възкресение Христово“, Санкт Петербург

Архивна снимка; Legion Media

Тази църквав руски стил, която е символът на Санкт Петебург, е построена в началото на 1883 г. на брега на канал „Грибоедов“. Император Александър II е покушен тук две години по-рано, като на мястото на трагедията е издигнат параклис.

3. Паметник „Родината-майка зове“, Волгоград

Архивна снимка; Legion Media

Колосалната фигура на Мамаев Курган, посветена на героите на Битката при Сталинград (съветското име на Волгоград), е открита през 1967 година. Тук през 1942-43 г. се водят ожесточени битки на десния бряг на р. Волга. Над 35 000 защитници на града са заровени в гробовете на Мамев Курган.

4. Руски мост, Владивосток

Виталий Анков/Sputnik; Legion Media

Този внушителен кабелен мост, който свързва гр. Владивосток с остров Руски, е открит през 2012 г. преди срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничетво (АТИС). Това е един от на-големите кабелни мостове в света, който се простира на дължина от 1104 метра. В миналото на острова са разположени военноморски сили и той се превръща в популярна нова атракция за туристите, които искат да разгледат старите военни сгради и да се насладят на красивата природа близо до града. Откриването на моста намалява времето за пътуване до острова от 3 часа на 20 минути.

5. Джамията Кул Шариф, Казан

Архивна снимка; Егор Алеев/ТАСС

Главната джамия на Татарстан е построена в Казанския кремъл през 2005 година. Историческата джамия е разрушена в средата на XVI в., когато войските на Иван Грозни нахлуват в Казан. Реконструираната Кул Шариф джамия е разположена на територията на бившо юнкерско училище.

6. Олимпийският парк, Сочи

Михаил Мордасов, Михаил Мокрушин/Sputnik

Преди Зимната олимпиада през 2014 г., това е жилищен район и дом на историческите блата Колхида, които имат своя собствена екосистема. Природният орнитоложки парк тук е създаден през 2010 г., за да се защитят редките птици, обитаващи този район. Хората се местят в съседните райони, а ягодовите полета се превръщат в олимпийско селце. Тук сега има няколко стадиона за зимни спортове, шоу от фонтани, ресторанти и увеселителен парк. Единственият спомен, че не толкова отдавна тук са живели хора, е гробище на староверци, което се намира зад стадиона „Фищ“ и е скрито между високите дървета.

7. Рибарско селище, Калининград

Архивна снимка; Алексей Даничев/Sputnik

Този етнографски комплекс на остров в центъра на Калининград е изграден през 2000-те години. Няколко къщи с хотели и ресторанти, фар с наблюдателница и уютна крайбрежна улица напомнят за пруското минало на този град, който става руски едва след Втората световна война. В миналото тук е имало рибарски селища и стар рибен пазар.

8. Замъкът „Лястовиче гнездо“, Крим

Архивна снимка; Legion Media

Този дворец на скалата, наречен „Лястовиче гнездо“, е една от най-известните гледки в Крим. В края на XIX в. теренът е закупен от доктор Адалберт Тобин и съпругата му Елизабет, които искат да си построят къща и да създадат курорт. Сегашният готически вид на сградата се появява през 1912 г., когато тя е закупена от милионера Сергей Рахманинов. Той нарежда старата сграда да бъде разрушена. В съветските години в района на замъка са построени санаториуми, които работят и до днес.

9. Чкаловското стълбище, Нижни Новгород

Максим Дмитриев; Юрий Лебедев (CC BY-SA 4.0)

Мястото, където са построени тези стълби, в миналото е наричано Склона на Волга и е много популярно сред местните, тъй като оттук се откривала една от най-живописните гледки към Волга. Стълбището, кръстено на пилота Валерий Чкалов, свързва горната и долната крайбрежна улица в историческия център на Нижни Новгород. А ето и нещо любопитно: със своите 560 стъпала, това са едни от най-дългите стълби в Русия!

10. Паметник „Хилядолетието на Русия“, Велики Новгород

Архивна снимка; Константин Чалабов/Sputnik

Паметникът в чест на 1000-годишнината от идването на варягите в Русия (и основаването на държавата) е издигнат през 1862 г. в Новгородската крепост, близо до древната катедрала „Св. София“. Тук преди него има паметник на Новгородските бунтовници от 1812 г., който е преместен на главния площад на града „Софийски“. Болшевиките го унищожават през 1933 г., но „Хилядолетието на Русия“ като по чудо остава непокътнат и до днес.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest