Как изглеждат руските монети?

Руснаците използват по-малко пари в брой.

Така че това е вероятно последният ви шанс да видите как изглеждат изчезващите метални рубли.

Русия сече първите си монети през Х в. и е трудно да си представите колко много пъти се променят на външен вид през годините. Дори след като СССР се разпада и се появяват модерните руски рубли, монетите продължават да променят дизайна си и номиналната си стойност. Най-скорошните монети са с дизайн от 1997 г. и се преиздават няколко пъти през 2000-те. Ето как изглеждат руските монети през 2021 година.Владимир Трефилов/Sputnik

Копейки

Една рубла се равнява на 100 копейки. Има четири номинала копейки: 1, 5, 10 и 50 копейки. Лицевата страна изобразява номиналната стойност и флорални орнаменти. Между другото, съветските монети също имат флорални орнаменти, но вместо листа имат житни класове от съветската емблема.

Обратната страна на копейките изобразява как Свети Георги убива змея, думите „Банката на Русия“ и годината на пускане в обращение. Изображението на Свети Георги е дълбоко ценено в Русия от дълго време, за което свидетелства икона от XV век. То е и на герба на Москва и е символ на столицата.Николай Комаров (CC BY-SA 3.0)

Монетите от 1 и 5 копейки са рядко срещани днес и цената им вече не се измерва в номиналната стойност. Чужденците, които са свикнали на еврото и центовете от САЩ ще се изненадат да разберат, че руснаците често получават ресто от 1 или 5 копейки, но дори не си ги вземат! Малко вероятно е да ги използват впоследствие – просто ще заемат място и ще тежат в джоба им (въпреки че тези монети са невероятно леки). Имат сив цвят, направени са от стомана и са покрити с мелхиор.Николай Комаров (CC BY-SA 3.0)

Монетите от 10 и 50 копейки все още се използват и изглеждат подобно на тези от 1 и 5, но имат различни цветове и са направени от други метали: покрити са с месинг или стомана с месинг/червен месинг. И колкото повече е номиналната им стойност, толкова по-голям е диаметърът на монетата.

Рубли

Има четири монети рубли: 1, 2, 5 и 10. Също като копейките, те имат флорални орнаменти и номинална стойност от лицевата страната. Обратната сраната повтаря номиналната стойност в букви, думите „Банка на Русия“ и годината на издаване. Те също изобразяват националния символ на Русия – двуглав орел.

Има популярна стара руска игра на късмет, която се казва „Орьол и решка“ – тя е почти същата като „Ези или тура“. В Русия наричат лицевата страна на монетата решка, докато обратната е орёл, което буквално означава „орел“. Има и популярно ТВ предаване за пътешествия „Орьол и решка“. В началото двама души хвърлят монета, за да изберат кой ще прекара уикенда с неограничено количество пари и кой ще получи само $100.Николай Комаров (CC BY-SA 3.0)

Монетите от 1 и 2 рубли са сребърни на вид и са направени от медно-никелова сплав или стомана с галванично никелово покритие.

Монетата от 5 рубли има бледорозов нюанс към другия си също лъскав сребърен цвят и е изработена от мед и покрита с мелхиор или стомана с галванично никелово покритие.Николай Комаров (CC BY-SA 3.0)

„Златната“ монета от 10 рубли е изработена от стомана и е покрита с поцинкован месинг.

източник: RUSSIA BEYOND

Pin It on Pinterest