Как изглеждат руските градове година след ограниченията заради коронавируса

Стъпка по стъпка, хората се завръщат към живота си преди COVID, но изглежда, че дезинфектантите и маските ще останат с нас още известно време.

В края на март 2020 г., заради пандемията от коронавирус, повечето области в Русия наложиха режим на „самоизолация“. Хората бяха принудени да останат вкъщи за няколко месеца, като излизаха единствено, за да си купят „жизненоважните“ храна и лекарства. Година по-късно режимът е смекчен, а из цялата страна са отворени много места за безплатна ваксинация. Хората обаче все още трябва да спазват някои ограничения.

Грозни

Елена Афонина/ТАСС

Преди година Чеченската република затвори границите си за всички влизащи и излизащи. В целия регион имаше само няколко случая на коронавирус. В края на юни 2020 г. местните власти отмениха забраната за влизане в страната. След това, през януари 2021 г., кината и басейните отново отвориха врати, а през февруари носенето на маски и ръкавици на обществени места стана препоръчително, не задължително. Възрастните хора над 65 г. обаче все още трябва да спазват режим на „самоизолация“. Към края на март 2021 г. в страната са регистрирани 11 500 случая на коронавирус, като 11 200 са излекувани.

Казан

Максим Богодвид/Sputnik; Getty Images

За да напуснат домовете си, хората в Казан трябваше да получат разрешение по СМС с идентификационен номер, място на „изолация“ и „валидна“ причина за излизане. Тези разрешения обаче бяха отменени в средата на май 2020 година. В момента важат правила, които ограничават зрителите в театрите и стадионите до 50% капацитет, а кафенетата и ресторантите трябва да затварят от полунощ до 6 ч. сутринта (разрешена е единствено доставката на храна за вкъщи). Местните са задължени да носят маска на публични места. Миналия март в Татарстан имаше около 40 случая на коронавирус. Досега има 19 000 регистрирани, като 16 000 са излекувани.

Сочи

Артур Лебедев/Sputnik

Празни крайбрежни улици, затворени хотели, спрени лифтове – преди година този обичайно популярен черноморски курорт престана да приема туристи. По онова време в Краснодарския край имаше 85 случая на коронавирус. В края на юни 2020 г. плажовете на Сочи отново се напълниха с хора.

Междувременно местните санаториуми канят руснаците на рехабилитация след коронавируса. Отново се провеждат бизнес и спортни събития, като естествено броят на присъстващите и на публиката е ограничен. До момента в Краснодарския край са регистрирани 41 000 случая на коронавирус, като 36 000 са излекувани.

Нижни Новгород

Роман Владимиров/Sputnik; Reuters

Жителите на този град можеха да напускат домовете си само с разрешение по СМС: те имаха 30 минути да си хвърлят боклука и 3 часа за покупка на хранителни стоки. Тогава в региона имаше 80 случая на заразени с вируса. В момента броят на регистрираните вече е 105 000, като 99 000 са излекувани. В Нижни Новгород кафенетата и ресторантите работят с ограничено работно време – те трябва да бъдат затворени от 3 до 6 ч. сутринта (могат да предлагат само храна за вкъщи).

Броят на участниците в обществени събития също е ограничен. Например на сватби са разрешени не повече от 20 гости.

Екатеринбург

Донат Сорокин/ТАСС

Когато столицата на Урал затвори моловете и парковете си, в района имаше само 50 случая на коронавирус. В момента броят на регистрираните е 80 000, като 73 000 са излекувани. В Екатеринбург носенето на маски продължава да е задължително. Нощните клубове все още са затворени. А на фирмите е препоръчано да оставят една трета от служителите си да работят от вкъщи.

Владивосток

Дмитрий Ефремов; Юрий Смитюк/ТАСС

Излизане от вкъщи със СМС разрешение и следене на режима на самоизолация с помощта на дронове – така жителите на този далекоизточен град прекараха първите седмици на коронавируса, въпреки че там имаше само 15 регистрирани случая. Но салоните за красота отвориха отново в средата на април 2020 г., а в края на май примера им последваха и плажовете. Постепенно бяха вдигнати и останалите ограничения. В момента броят на гостите, позволени на частни събития, не бива да надхвърля 50 души. Досега тук са регистрирани 42 000 случая на коронавирус, а броят на излекуваните е 38 000.

Красноярск

Иля Наймушин/Sputnik

В началото на февруари 2021 г. на сибирските ученици им бе позволено да се върнат в класните стаи, но само ако носят маски по време на уроците. Нощните клубове в Красноярск все още са затворени, а театрите и стадионите имат право да работят на 75% от капацитета си. Преди година в Красноярския край имаше 30 регистрирани случая на коронавирус. В края на март 2021 г. те са 65 000, като излекуваните са 61 000.

Якутск

Руски пощи; Градска администрация на Якутск

В края на март 2021 г. за офисите в Якутия все още е препоръчително да оставят 50% от служителите си да работят от вкъщи. Спортните събития все още се провеждат без публика, а ресторантите не могат да организират банкети за повече от 15 гости. Преди година в Якутия имаше 10 случая на коронавирус. Днес регистрираните са около 33 000, а излекуваните – 32 000.

Санкт Петербург

Руслан Шамуков; Алексей Даничев/Sputnik

Най-посещаваният град в Русия изглеждаше толкова празен без туристи. Когато бе въведен режимът на „самоизолация“, в града имаше около 300 случая на коронавирус. Сега те са 39 000, а излекуваните са 37 000. Нощните клубове все още са затворени, а броят на гостите на партита е ограничен. Маските във фитнес залите и салоните за красота също са препоръчителни.

Москва

Reuters; Bai Xueqi/XinHua

Москва е градът с най-много случаи на коронавирус в страната: над 5000 към края на март 2020 г. (от общо 8500 в страната) и над 1 милион към края на март 2021 г. (от над 4,4 милиона в страната). Преди година офисите, училищата и университетите в Москва минаха на „онлайн“ режим. Всичко беше затворено, с изключение на магазините за хранителни стоки, а хората отчаяно купуваха елда и тоалетна хартия.

В продължение на няколко седмици напускането на дома беше възможно единствено със специален QR код. Ограниченията започнаха да се вдигат през лятото на 2020 година. В момента единствено носенето на маски и ръкавици е задължително на публични места, а на обществени събития трябва да има 50% капацитет на присъстващите. В Москва работят центрове за безплатна ваксинация в поликлиниките, моловете и дори в театрите.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest