Общество

Как изглеждат празничните трапези в Руската империя

Вижте традиционните празнични вечери за рождени дни и специални поводи, на които руснаците се отдават в самото начало на ХХ век.

Кой руснак не обича празниците? Просто е хубава традиция да поканиш хора или да ги посетиш с почерпка. Ето как изглеждат празничните вечери в различни региони на Руската империя преди повече от 100 години.

На празничната трапеза на дачата, 1910-те.

На празничната трапеза на дачата, 1910-те.MAMM/MDF/Russia in photo

Винаги има достатъчно причини за голяма вечеря, от семейни тържества на рождени дни или сватби, до религиозни празници.

Юбилеят на актьора Константин Варламов, Санкт Петербург. 1910-1915 г.

Юбилеят на актьора Константин Варламов, Санкт Петербург. 1910-1915 г.Joseph Shnaider/MAMM/MDF/Russia in photo

Домакините винаги готвят най-добрите ястия – и често някои необичайни рецепти, които не биха могли да си позволят в ежедневието.

Празник Масленица, Елец, Орловска област. 1903 г.

Празник Масленица, Елец, Орловска област. 1903 г.Ivan Klimenko/MAMM/MDF/Russia in photo

В Руската империя основният празник на годината е Коледа, а не Нова година, както днес. Украсява се коледно дърво, купуват се подаръци за децата и, разбира се, приготвя се празнична вечеря – дори по-бедните го правят. А коледната трапеза винаги е пълна с гастрономични изкушения: хайвер, пайове, риба, салати, вина и т.н.

Автопортрет на любител-фотограф край коледната елха. Ярославъл. 1910 - 1913 г.

Автопортрет на любител-фотограф край коледната елха. Ярославъл. 1910 – 1913 г.Georgy Nesytov/MAMM/MDF/Russia in photo

За Великден руските семейства пекат традиционни хлябове куличи, осветени в църквата предния ден. На масата също има яйца, боядисани с лукови люспи, сладка извара със стафиди, наречена „Пасха“ под формата на пирамида, и различни сладкиши – в зависимост от богатството на семейството и кулинарните умения на домакинята.

Семейство на великденската трапеза. Муром, Владимирска област. 1900 г.

Семейство на великденската трапеза. Муром, Владимирска област. 1900 г.Муромски историко-художествен музей/Russia in photo

През лятото хората редовно вечерят на дачата. Масата се изнася навън и се слага лека покривка. Центърът ѝ традиционно принадлежи на голям самовар с чай.

Писателят Лев Толстой със семейството и приятелите си в Тулската област, Ясна поляна. 1888 г.

Писателят Лев Толстой със семейството и приятелите си в Тулската област, Ясна поляна. 1888 г.С. Абамелек-Лазарев/Държавният музей на Лев Толстой

Все пак руснаците предпочитат чая пред всякакви други напитки. Сладкишите и сладките разговори винаги следват чаеното парти.

Композиторът Пьотър Чайковски в Тбилиси, Грузия, сред музиканти. Юни-декември 1889 г.

Композиторът Пьотър Чайковски в Тбилиси, Грузия, сред музиканти. Юни-декември 1889 г.Йосиф Андроников/Държавен музей на Чайковски

За по-богатите семейства всички тези празници са просто още една причина да покажат своето богатство. Те могат да получат скъпа храна от Европа и най-често имат готвачи.

Празничната вечеря в имението

Празничната вечеря в имението „Пенати“, Санкт Петербург. 1904-1909 г.Карл Була/Централен държавен архив от кино и фотодокументи на Санкт Петербург

Гала вечерите също не са рядкост в ресторантите на руската столица. А менютата винаги са много елегантни! Ето например ресторант „Мали Ярославец“ на „Большая Морская улица“, където можете да откриете известни писатели (от Чехов до Мамин-Сибиряк), и сервираната им супа от чига и агнешко с елда!

Вечеря в чест на 50-годишнината на Литературен фонд. Ресторант

Вечеря в чест на 50-годишнината на Литературен фонд. Ресторант „Малий Ярославец“, Санкт Петербург. 8 ноември 1909 г.Карл Була/Централен държавен архив от кино и фотодокументи на Санкт Петербург

Младежите, както и днес, предпочитат вечери с музика. Гостите, които свирят на китара и пиано, стават звездите на вечерта.

1910-те

1910-теMAMM/MDF/Russia in photo

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest