Общество

Как изглеждат православните църкви в Япония

Японската православна църква получава автономия от Руската православна църква през 1970 г. и същата година нейният основател, руският мисионер Николай Касаткин, е канонизиран.

Службите в японските православни църкви се изнасят предимно на японски, а църквите са отворени за молитва не само за православните, но и за други християнски изповедания.

  1. Събор на Светото възкресение (Николай-до), Токио, 1891

Sekicho/Wikipedia

Най-известният православен храм в Япония е разположен в оживен район на Токио и е наречен в чест на Николай Касаткин (Николай Японски), руски мисионер от XIX век, който започва неговото строителство. М.А. Шчурупов, професор по архитектура от Санкт Петербург, прави проекта за храма, а В.М. Пешехонов, придворен художник от Санкт Петербург, изрисува иконите за дървения иконостас на три нива.

Камбаните също са докарани от Русия. Храмът е силно повреден при земетресението в Канто през септември 1923 година, което отнема живота на много хора. Камбанарията рухва и пада през купола, а страшен пожар разрушава вътрешността на църквата. За щастие обаче по-късно храмът е възстановен. За първи път през последните 90 години нови камбани, които са отлети в  Ярославска област, са монтирани на камбанарията.

  1. Църквата „Възкресение Христово“, Хакодате, 1859

Legion Media

Това е първата православна църква в Япония. През 1858 г. тя  е построена като параклис за първото руско консулство в Япония. Николай Японски служи тук от 1861 до 1869 година. Заради звука на камбаните му, който е бил толкова необичаен за Япония, местните жители започват да го наричан „Ган Ган-дера“ или „Църквата дин-дон“. През 1907 г. църквата изгаря до основи по време на опустошителния пожар в Хакодате, но благодарение на Николай Японски на нейно място, малко преди смъртта му, е построена нова църква от тухли.

  1. Благовещенски събор, Киото, 1903

663highland/Wikipedia

Интериорът на този събор на практика не се е променил от 1903 г. и се отличава с елегантен бял иконостас. В събора има икони на Николай Чудотворец, подарени от руски военнопленници, които са били тук по време на руско-японската война, а също и реликви, подарени от Йоан Кронщадски.

  1. Църквата „Преображение Господне“, Сапоро, 1971

google.maps

Тази църква  може да се гордее с най-голямата колекция от икони на японската иконописка Ямашита Рин (1857-1939, кръстена Ирина). Рин произхожда от семейство на самураи и е първата японка, която се учи в Русия, където овладява тънкостите на иконописта в работилницата за икони на  ​​Санкт Петербург. През живота си Рин е създала много творби, включително и иконата, която е подарена на престолонаследника Николай Александрович  по случай визитата му в Япония през 1891 година. Нейни работи могат да се видят в много православни църкви из цяла Япония.

  1. Църквата „Свети апостол и евангелист Матей“, Тойохаши, 1915

Lombroso/Wikipedia

Църквата „Свети апостол и евангелист Матей“ в префектурата Аичи изпъква благодарение на интересните архитектурни детайли. Например, декорът на части от фасадата, където пиластърът се пресича с вертикалната колона, е характерен за традиционния японски стил. Интересен факт е, че тази църква е била построена от същия архитект, който е създал и църквата в Хакодате, Моисей Кавамура.

  1. Църква „Свето Богоявление“, Нагоя, 2010

WSK/Wikipedia

Първата постройка на тази църква, издигната през 1913 година, изгаря до основи при въздушно нападение по време на Втората световна война. Новата каменна църква е изградена в традиционен руски стил и напомня средновековните храмове в Суздал.

  1. Църквата „Слизането на Светия Дух“, Токошима, 1980

google.maps

Църквата е разположена на остров Шикоку, традиционна будистка крепост. Тук също могат да се видят икони на Ямашита Рин.

  1. Източноправославна църква в Чузенджи, светилище Кеней, полуостров Идзу, 1912

Abasaa/Wikipedia

Полуостров Идзу, известен сред туристите със своите горещи термални извори, има и православна църква. Тя е построена през 1912 г. само за три месеца и половина. По това време Николай Японски вече е сериозно болен и местните вярващи се опитват колкото се може по-бързо да построят църквата, за да се молят за неговото здраве. В храма са  монтирани иконостасът и полилеят от бившата военна църква в Порт Артур. Тук също могат да се види изображение на разпятието на Ямашита Рин.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest