Общество

Как изглеждат народните носии в Съветския съюз?

15-те нации, които са част от Съветския съюз, считат тези носии за културно наследство, което трябва да бъде почитано.

Руска носия

Руски народен хор, 1970 г.

Руски народен хор, 1970 г.Александър Невежин/Sputnik

Това, което днес познаваме като традиционната руска носия, идва от дрехите, които селяните носят преди векове. В миналото руснаците използват много видове дрехи, които или се премятат през главата, или се закопчават.

Участници на Владимирския държавен вокално-хореографски ансамбъл

Участници на Владимирския държавен вокално-хореографски ансамбъл „Рус“Б. Елин/Sputnik

Мъжките и дамските дрехи се различават много: вместо панталони и кафтани, жените носят рокли и дълги ризи, като трябва и да покриват косите си.

Архивна снимка

Традиционните руски дрехи имат уникална цветова схема, която е много отличителна: преобладават червени и бели цветове, с нишки от синьо, златно, пурпурно и лилаво.

Украинска носия

За неопитното око украинската носия може да изглежда идентична с руската или беларусата. Въпреки че трите наистина си приличат и имат някои общи черти, украинската притежава някои уникални характеристики.

Изпълнители от фолклорния ансамбъл

Изпълнители от фолклорния ансамбъл „Юност“ в украински носии, 1988 г.Александър Поляков/Sputnik

Една от тези особености е на мъжката риза. Кройката отпред е украсена с бродерия. Ризата също е прибрана в мъжките панталони – нещо, което рядко се среща в руската традиция. Същевременно мъжките панталони обикновено са много широки. И жените често украсяват косите си с пъстри панделки.

Цветовата палитра също е много отличителна: въпреки че червеното и бялото са основните цветове, синьото е много по-разпространено.

Беларуска носия

Артисти от ансамбъла за песни и танци

Артисти от ансамбъла за песни и танци „Лидчанка“ в национални беларуски носии, 1988 г.Александър Поляков/Sputnik

Както споменахме по-горе, тази носия също има много сходни характеристики с руските и украинските, но притежава своите уникални детайли. Мъжката носия на Беларус се състои от панталон и риза, като е украсена с орнаменти. Ризата пада свободно над панталоните. А коланите са неразделна част от облеклото.

Жените носят ризи, поли и престилки. И мъжките, и женските дрехи имат украшения. Докато бродериите са предимно червени нишки върху бяла тъкан.

Казахска носия

Националната носия на Казахстан е богато бродирана. Една от най-разпознаваемите части на мъжкия костюм е робата, украсена със златни орнаменти и голяма шапка в същия стил.

Фолклорно-етнографски ансамбъл

Фолклорно-етнографски ансамбъл „Сазген Сази“ 1986 г.Йосиф Будневич/Sputnik

Зимните дрехи са изработени от кожа и също са украсени с детайли в златисти цветове. Вълнените шапки се носят както от мъжете, така и от жените.

Джамбул и Таир Жароков, 1940 г.

Джамбул и Таир Жароков, 1940 г.Долганов В./TASS

Младите жени носят леки и ярки рокли с предимно бели и сини цветове. Богато украсената шапка е още една част от носията на младата жена.

Солисти на Държавния ансамбъл за песни и танци на Казахска ССР в национални носии

Солисти на Държавния ансамбъл за песни и танци на Казахска ССР в национални носииЮрий Куйдин/Sputnik

Узбекска носия

В основата на узбекската национална носия стои т.нар. чапан – ватирана роба, вързана с пояс на талията. Робата се прави лека или топла, в зависимост от сезона.

Узбекски носии

Узбекски носииЕтномирски етнографски парк-музей

Дрехите за мъжете и за жените са много цветни. Дамските облекла също са изработени в пъстри цветове на райета.

Public domain

За мъжете тюрбанът е важна част от облеклото – пряка препратка към мюсюлманската им култура.

Туркменска носия

Туркмените правят своите национални костюми най-вече в червено, черно, жълто и бяло, но основният цвят, който доминира, е зеленият. Жените украсяват яките, ръкавите и ръбовете на дрехите си с бродерии.

Годишният фестивал на реколтата

Годишният фестивал на реколтата „Пахта-Байрам“. Младите колхозници от артел „Коммунизм“ на фолклорен фестивал.Яков Рюмкин/Sputnik

В сравнение с казахстанските и узбекските премени, туркменските дамски тоалети са по-тесни.

Солистка на Ансамбъла за народни танци на Туркменската ССР Светлана Джафарова

Солистка на Ансамбъла за народни танци на Туркменската ССР Светлана ДжафароваЮрий Каплун/Sputnik

Мъжката шапка, изработена от овча кожа, е основният знак за достойнството на туркменския мъж. Да я издърпаш предизвикателно винаги се е смятало за голяма обида – обида, която може да се отмие само с кръв.

Ансамбъл за народни танци на Туркменска ССР

Ансамбъл за народни танци на Туркменска ССРФред Гринберг/Sputnik

Таджикска носия

Мъжкото и женското национално облекло на таджиките много си приличат – наподобява туника и e широко, така че да прикрие добре формата на фигуратa. Това e важна характеристика на облеклото, тъй като повечето таджики са привърженици на исляма и не одобряват твърде разголените или прилепнали дрехи.

Изпълнители на Ансамбъл за песни и танци

Изпълнители на Ансамбъл за песни и танци „Гуня“ от Кургано-Тюбинска област в носия на Таджикистан, 1988 г.Александър Поляков/Sputnik

Таджикското национално облекло традиционно се състои от много ярки цветове. Костюмът отразява състоянието на собственика му и неговото благополучие. Колкото по-луксозен е тоалетът, за толкова по-богат се счита собственикът му.

Киргизка носия

Традиционната киргизка носия е изработена от естествени материали като вълна, филц, кожа и други тъкани. По отношение на орнаментите и декорациите, тя е много подобна на казахстанската носия.

Момиче и момче в киргизки носии, 1983 г.

Момиче и момче в киргизки носии, 1983 г.Мамадалиев/Sputnik

И все пак, уникалната част от националния мъжки костюм на Киргизия е удължената бяла шапка, изработена от кожа, – известна като калпак – елемент от облеклото, който и до днес е много популярен в страната.

Грузинска носия

В Грузия мъжкият национален костюм е известен като чоха. Той има много отличителна форма и цветова схема – нещо, което го прави добре разпознаваем в много части на света. Дрехите на жените може да се различават по цвят: сватбената чоха е бяла или бежова, докато черната чоха се счита за по-ежедневна.

Мъжка група на Държавния ансамбъл за народни танци на Грузинска ССР, 1965 г.

Мъжка група на Държавния ансамбъл за народни танци на Грузинска ССР, 1965 г.Едуард Песов/Sputnik

Според грузинците чохата е символ на смелостта и храбростта. За грузинския мъж носенето на националния костюм е знак за престиж и статут, но е доста скъпо удоволствие, дори и днес.

Народен ансамбъл

Народен ансамбъл „Нино“,1990 г.Датикашвили Малхаз/TASS

Нож и масреби – декоративни джобове на гърдите, използвани за съхраняване на барут, а сега имитации на истинските хартиени патрони, използвани в ерата на мускетите преди векове – две основни характеристики на този национален костюм.

Арменска носия

Арменската носия е известна като тараз. Състои се от риза, жилетка, кожено палто и панталони. Яката на ризата е украсена най-вече с бродерия. Женското облекло е направено от памук и козя кожа.

Танц

Танц „Лястовица“. Държавен заслужен ансамбъл за народни песни и таниц на Арменска ССР, 1972 г.Валерий Генде-Роте/Sputnik

Състои се от поли, жилетки, връхни дрехи и е изработена от сатен, коприна и кадифе. Жените украсяват облеклото си с бродерии, докато представителките на по-висшите класи използват златни и сребърни нишки.

Азербайджанска носия

Държавен ансамбъл за песни и танци на Азербайджан по време на представление, 1979 г.

Държавен ансамбъл за песни и танци на Азербайджан по време на представление, 1979 г.Валерий Шустов/Sputnik

Националната носия на Азербайджан е подобна на грузинската, но по-цветна. Младите жени носят рокли в по-ярки тонове, докато по-възрастните предпочитат по-скромните цветове.

Public domain

За мъжете коланът и ножът са задължителни атрибути. Шапката е изработена от овча кожа.

Молдовскa носия

Ансамбъл за народни танци на Молдова

Ансамбъл за народни танци на Молдова „Жок“Семьон Мишин-Моргенштерн/МАММ/МДФ

Основната особеност на молдовската носия е богатата украса с флорални орнаменти от различни видове. И мъжките, и женските костюми са предимно бели и черни, но винаги са украсени с фигурки на листа, цветя и плодове.

Латвийска носия

Самодейни артисти от Латвия, 1971 г.

Самодейни артисти от Латвия, 1971 г.Алексей Бушкин/Sputnik

Латвийската народна носия се състои от риза и панталони за мъжете и рокли за жените. Освен това има жилетка или яке с дълги ръкави, чорапи и дълго палто. В сравнение с повечето други народни носии, тази е много балансирана по форма и цвят.

Литовска носия

 Държавния ансамбъл за народни песни и танци на Литовска ССР

Държавния ансамбъл за народни песни и танци на Литовска ССР „Летува“Александър Невежин/Sputnik

Литовците се обличат по различен начин от регион до регион, но въпреки това има някои общи черти на литовските народни носии. Жените носят дълги поли: на места те са бели и украсени с орнаменти, докато в други региони полите са оцветени в червени или черно-бели ярки цветове. Мъжете носят палта, колани и шапки.

Естонска носия

Естонска ССР. Танцов фестивал в Талин. Самодейни състави изпълняват народни танци, 1970 г.

Естонска ССР. Танцов фестивал в Талин. Самодейни състави изпълняват народни танци, 1970 г.Александър Макаров/Sputnik

Естонките носят дълга свободна риза с подпухнали ръкави. Украсеният колан е важна част от облеклото. Омъжените жени покриват главите си по специален начин с кърпа.

Мъжете носят панталони, колани и ризи. Като цяло мъжкото облекло е по-сдържано по стил и цвят от женското.

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest