Общество

Как изглежда Санкт Петербург по време на революцията от 1917

Тогава градът се нарича Петроград и живее напълно необичаен живот, изпълнен с политически демонстрации и манифестации.

Заради Първата световна война, в която Руската империя воюва с Германия, през 1914 г. Петербург, наречен по немски маниер, е преименуван с по-руско звучене на Петроград. И въпреки че на територията на Петроград няма военни действия, градът започва да се променя. Навсякъде има отряди войници, които отиват на фронта. Много жени се присъединяват към редиците на сестрите на милосърдието и вместо модни шапки започват да носят почти монашески одежди и шалове. Дори главната царска резиденция – Зимният дворец, е превърната в болница за офицери. А в разкошните бални зали са поставени легла за ранени.

Свободни източници

Към цялото това безумие през 1917 г. в града се добавят и революционните вълнения. (Прочетете повече за причините и хода на революцията тук, а ние ще се фокусираме върху атмосферата в обхванатия от революцията Петроград.) Към военните неуспехи на фронта и песимистичните настроения в тила се добавя и продоволствена криза. В града започват хлебен бунт и антивоенни демонстрации.

Свободни източници

Едни от първите, които стачкуват и излизат на демонстрации, са жените работнички в тъкачните фабрики. Масовите женски демонстрации изискват, наред с други неща, и избирателни права за жените. Огромни тълпи от демонстранти се събират в центъра на булевардите „Невски“ и „Литейни“, а отряди от казаци са назначени да потушават безредиците. Те строят барикади и стрелят по тълпата. Наредено е на войниците от Преображенския полк да се включат в потушаването на Февруарската революция. Мнозина обаче преминават на страната на протестиращите.

Свободни източници

На оградата на Зимния дворец е покрит имперският герб – двуглавият орел.

Свободни източници

През март Николай II абдикира от престола и оттогава до лятото той и семейството му ще бъдат държани под стража в резиденцията им в Царско село. След това ще бъдат изпратени на заточение в Урал. След абдикацията на царя много военни части се заклеват във вярност на временното правителство.

Свободни източници

 „Революционният народ“ с радост присвоява царска собственост – колата шейна на Николай II.

Свободни източници

След революцията мерките за сигурност в града са засилени. На булевард „Невски“ се вижда конен патрул.

Свободни източници

Документите на жителите се проверяват на случаен принцип.

Свободни източници

Април 1917 г. болшевиките все още се борят за властта. Те правят демонстрация на Дворцовия площад и продават партийния вестник „Правда“.

Свободни източници

Публичните речи на оратори от различни революционни сили стават популярни. На снимката – демонстрация до Исакиевския събор.

Свободни източници

За първи път толкова мащабна демонстрация се провежда на 1 май в чест на Деня на труда.

Свободни източници

Демонстранти пред хотел „Астория“.

Свободни източници

Демонстранти на Троицкия мост край Нева.

Свободни източници

И на Литейния мост.

Свободни източници

Народът е все по-недоволен от временното правителство, което не слага край на войната и не може да въведе ред в страната. На 1 юли 1917 г. около половин милион души участват в демонстрация срещу временното правителство, мнозина скандират „Време е да сложим край на войната!“, „Цялата власт на Съветите!“.

Свободни източници

Антиправителственото въстание е провокирано и от неуспешното настъпление на руската армия на фронта. И в същото време военни части са призовани в Петроград за потушаване на въстанието.

Свободни източници

Войските насилствено потушават въстанието, като разстрелват мирни демонстранти.

Свободни източници

В Петроград се появяват военни бронирани машини. На подобна кола от марката „Остин“ Ленин, който е пристигнал от емиграция в Русия, говори пред тълпата. „Ленин на бронирана кола“ се превръща в един от символите на революцията, въпреки че някои учени се съмняват в автентичността на този епизод.

Свободни източници

Щурмът на Зимния дворец, където заседава временното правителство, се счита за ключовото събитие от Октомврийската революция. Болшевиките свалят временното правителство и обявяват завземането на властта.

Свободни източници

Отряди юнкери, защитаващи Зимния дворец, преминават на страната на бунтовниците.

Свободни източници

Освен юнкерите, Зимният дворец е охраняван и от женски батальон.

Свободни източници

Войници, матроси, работници влизат в двореца, започват да го ограбват и оставят безпорядък.

Свободни източници

По време на Октомврийската революция има хаос по улиците, хората са разтревожени и излизат да видят какво се случва.

Свободни източници

Патрул на Червения мост.

Свободни източници

Новата главна сграда на града е Институтът за благородни девойки Смолни – истинският символ на революцията. В тази сграда е щабът на болшевиките.

Свободни източници

Охрана на Смолни.

Свободни източници

В града се появяват червеногвардейски отряди, предназначени да възстановят реда.

Свободни източници

Болшевиките извеждат Русия от Първата световна война и сключват дългоочаквания мир. По този повод в Петроград се провеждат демонстрации, приветстващи мира и социалистическата революция.

Свободни източници

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest