Общество

Как изглежда Русия през 1923

Да надникнем в миналото с тези зашеметяващи снимки, които изобразяват младата съветска държава, която вече не съществува, – с нейните демонстрации, авангард и още много!

М. Поляновски/МАММ/МДФ/Russia in photo

Гражданската война, избухнала след Революцията от 1917 г., към 1923-та вече е приключила. Останали са само малки конфронтации в Сибир и Далечния изток. Това означава, че болшевиките са поели контрол над властта в страната.

П. Жуков/Частна колекция на С. Бурасовски/Russia in photo

На 30 декември 1922 г. официално е формиран Съюзът на съветските социалистически републики – СССР – което означава, че официално тече първата година от създаването на новата държава.

МАММ/МДФ/Russia in photo

Тази държава включва професионални съюзи, власт на Съвети, които се състоят от работници, селяни и войници и много други нови неща, включително организирани масови манифестации.

Международния ден на младежта

Международния ден на младежтаКузнецов/МАММ/МДФ/Russia in photo

От миналата година на 23 февруари официално е обявен като Денят на Червената армия (днес все още е празник, наречен Ден на защитника на Отечеството). Снимката долу показва как кавалеристи и скиори се забавляват по време на празненствата в Москва.

Владимир Лобода/МАММ/МДФ/Russia in photo

Празненствата за Деня на Червената армия включват парад, на който участват и учениците във военните училища.

Свободни източници

Много селяни от всички части на страната стават доброволци в редиците на Червената армия.

Свободни източници

През 1923 г. е формирано пролетарското спортно общество „Динамо“. То е първо по рода си, но скоро след него идеята се разпространява из СССР.

Свободни източници

Болшевиките организират много активности, за да се отърват от всичко, което напомня стария режим и царските времена. От 1919 г. болшевиките са заети с масовите си кампании по елиминиране на неграмотността. Правят ограмотяването задължително за всички граждани на възраст между 8 и 50 години. Отварят много нови училища за деца, докато възрастните посещават учебни часове в работнически клубове например.

МАММ/МДФ/Russia in photo

Друга болшевишка инициатива е борбата срещу религиите и изземането на църковните богатства.

Частна колекция на С. Бурасовски/Russia in photo

Основана е специална организация, наречена „Гохран“, която се занимава с формирането, отчитането, съхранението и сигурността на благородни метали и скъпоценни камъни. Те отговарят за църковните ценности, както и за наследството и бижутата на Романови.

Руски държави филмови и фотографски архиви, Красногорск/Russia in photo

Някои от безценните съкровища са продадени зад граница. Болшевиките оправдават това с нуждите на държавата и недостига на средства след революцията и гражданската война.

Руски държави филмови и фотографски архиви, Красногорск/Russia in photo

„Гохран“ привлича чуждестранни гости от приятелски страни, на които е разрешено дори да пробват короните на руските императори и да подържат основните им символи на властта – скиптъра и кълбото.

Руски държави филмови и фотографски архиви, Красногорск/Russia in photo

И все пак икономическата ситуация е извънредно сложна и държавата започва да страда от беднотията и глада.

Свободни източници

След Първата световна война и Гражданската война много деца остават в приюти.

Исторически музей на Южен Урал/Russia in photo

За да се справят с икономическата ситуация, болшевиките предприемат неочаквана стъпка. Въвеждат наново частния сектор в сферата на малкия и среден бизнес. Тези облекчения влизат в историята като „Новата икономическа политика“ или НЕП (НЭП).

Михаил Смордор/В. „Комсомолска старина“/Russia in photo

Като невероятно чужд на комунизма, духът на епохата на НЕП прониква и в културата, пренасяйки традициите на авангарда. Художници, дизайнери, музиканти и режисьори правят дръзки експерименти… На снимката по-долу са членове на авангардната пропагандна група, които съобщават новини на неграмотните хора.

Държавен централен музей на театъра „А.А. Бахрушин“/Russia in photo

По-долу са изобразени студенти от „Вхутемас (Висши художественно-технически работилници), основани от съветските власти.

Колекция на М. Леонидова/Russia in photo

По-долу дама от времето на НЕП позира за снимка.

Михаил Смодор/“Комсомолска старина“/Russia in photo

Бившите благородници някога трябва да продават вещите си и дори дрехите си, за да си купят храна.

Свободни източници

За да помогнат на съветска Русия да се справи с масовия глад, от Конгреса на САЩ създават мисия, наречена „Американска администрация за помощ“. А с цел надзор над активността на мисията, сенатор Хайръм Джонсън и група американски чиновници заминават за Русия. Те са изобразени по-долу на Червения площад заедно с водещите болшевики Семьон Будьони и Михаил Калинин.

Пьотр Отсуп/МАММ/МДФ/Russia in photo

През май британското правителство изпраща протестна нота до болшевиките, известна още като „ултиматума на Кързън“, която предизвиква протести в съветска Русия. Кързън обвинява СССР в провеждане на антибританска политика в Иран и Афганистан и изпраща редица политически искания, включително спиране на тези действия на Изток и прекратяване на религиозните преследвания в Съветския съюз. Въпреки призивите на хората да се противопоставят на британските капиталисти, съветското правителство решава да преговаря с Обединеното кралство и прави известни отстъпки.

Пьотр Отсуп/МАММ/МДФ/Russia in photo

През 1923 г. Москва е домакин и на първото селскостопанско изложение, което показва техническите постижения. В бъдеще то ще се превърне в „Изложба за постиженията на народното стопанство“ или ВДНХ, за която ще бъде изграден гигантски парк, включващ отделни павилиони на всички съветски републики.

Свободни източници

На 21 октомври 1923 г. първият самолет, създаден от легендарния Андрей Туполев, извършва първия си успешен полет. „АНТ-1“ на Туполев е експериментален самолет, който за първи път използва метална (от алуминиева сплав) конструкция.

Свободни източници

Същевременно през 1923 г. вождът на революцията Владимир Ленин вече е сериозно болен и битката за властта между болшевиките вече е започнала.

М. Улянова/Свободни източници

Един от най-очевидните претенденти за водещата роля в страната е Лев Троцки, който е един от главните командири на Червената армия в Гражданската война и всъщност вторият отговорен човек в страната след Ленин (на снимката по-долу с членовете на 12-ия партиен конгрес в Кремъл с акцент върху Троцки).

Свободни източници

И все пак Йосиф Сталин е сериозен претендент за властта (по-долу Сталин с Алексей Риков, Григорий Зиновиев и Николай Бухарин на 12-я конгрес на партията).

МАММ/МДФ/Russia in photo

Новата съветска държава в началото на 1920-те може да бъде наречена страна с относителна свобода, включително сексуална. Има революция и в отношението на хората към телата им, както и в отношенията между хората преди брака. По-долу е просто случайна сцена на плажуващи московчани (както можете да забележите, много от тях са голи). И все пак този период не трае дълго и до края на 1920-те СССР „се отказва от секса“.

Джон Грауденз/Архив на Карел Леоноро/Russia in photo

И тук виждаме портрет на семейство, което се радва на почивката си в Крим.

МАММ/МДФ/Russia in photo

По-долу виждаме стилни работници в търговската камара на ваканция край Петроград (дн. Санкт Петербург), които позират за групова снимка.

Централен архив за кино- и фотодокументи на Санкт Петербруг/Russia in photo

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest