Общество

Как изглежда националната бърза храна в руските региони?

В Русия може да пробвате не само шаурма и шашлик.

В Бурятия ще ви предложат хушур на клечка, а в Кабардино-Балкария няма да ви пуснат да си ходите, докато не опитате местните хичини.

1. Ечпочмак, Татарстан

@tubatay.food

В Татарстан има цяла верига заведения за бързо хранене, в които можете да пробвате национални блюда. Триъгълните пирожки с плънка от месо и картофи, наречени ечпочмак, са класика в татарската кухня, която перфектно подхожда на формата стрийт фуд. Близък роднина на ечпочмака е елешът – кръгла пирожка с месна плънка от тесто на основата на сметана. Вместо бургери в Татарстан пробвайте кистиби – прегъната по средата плоска питка с каша или картофки. 

2. Хинкал и чуду, Дагестан

@tokyo_home

В Дагестан е трудно да умрете от глад: кафенетата и заведенията за хранене с традиционна кавказка кухня ви чакат на всеки ъгъл. Това е една от най-мултинационалните републики в Русия (там живеят над 30 коренни народа!) и местната кухня се отличава с разнообразни вкусови усещания. Ако искате да похапнете набързо, ви препоръчваме чуду – тънки и пухкави питки с плънка от месо и зеленчуци, приготвени на сух тиган и намазани с масло.

@hinkalbrothers

Най-дагестанското ястие е хинкалът. Думата прилича на грузинската „хинкали“, но в дагестанския вариант вареното тесто и месото се поднасят отделно. При аварите парченцата тесто са по-големи, а при лакците тестото е под формата на малки лентички. Кумиките разточват тестото на тънки ромбове, а даргинците го завиват на плитки и го готвят на пара. В общи линии си струва да си направите една гастрономична обиколка из заведенията на Дагестан. 

3. Хичин, Кабардино-Балкария и Карачаево-Черкезия

@hichin.loft

Това е ястие, което ще накара сърцето ви да бие по-бързо и да не мислите за фигурата си. В съседните републики Кабардино-Балкария и Карачаево-Черкезия царят на всяка маса е хичинът – много питателна питка с разнообразна плънка. Предлага се в ресторантите и в уличните будки. Балкарските хичини са тънки питки, а карачаевските са по-пухкави и са направени от тесто с кефир или с мляко. Плънката и при двата варианта е богата. Най-често хичините се готвят с картофи, подправки, месо и извара. Тук се срещат и сладки питки с ягоди.

4. Хингалш с тиква, Чечня

@hingal_cham

В Грозни не можете да минете покрай заведение за бързо хранене, без да усетите аромата на хингалш – питки от пшенично или царевично брашно с плънка от тиква, нарязани на парченца. Тестото на тези питки е много тънко, на практика въздушно, а плънката е ярка и сочна.

Друга необичайно вкусна питка в чеченската кухня е чепалгашът с плънка от извара и подправки, който също се продава в нарязан вид.

5. Хушури на клечка, Бурятия

@buuzabao

Такова нещо не сте опитвали! Бурятската улична храна се състои от пържени буузи, бургери с традиционни питки на пара и хушури на клечка. Това е нещо като малък чебурек с месо или сирене, приготвен във фритюрник. А клечката е за удобство, за да не се опарите и да не си нацапате пръстите.

6. Перепечи, Удмуртия

@perepechkin.18

В парковете на Ижевск, столицата на Удмуртия, можете да видите мобилни печки на дърва на колела, където се пекат перепечи. Това са пирожки под формата на кошнички от ръжено или пшеничено тесто с богата плънка: зеле, кайма, зелен лук, извара. Необичайното им име идва от израза „пред печката“ – тези пирожки се пекат на силен огън и така стават много вкусни.

На тези мобилни печки се готвят и табани – удмуртски питки със сос, които на вкус приличат на руските оладушки. 

7. Шанги, Пермски край

@lavkaperm

Отворените кръгли пирожки с картофи можете да срещнете във всеки град в Урал също толкова често, колкото шаурмата в Москва – т.е. буквално на всеки ъгъл. Шангите са най-известното блюдо в коми-пермската кухня, което на външен вид прилича на руските ватрушки. Най-вкусни са горещи със сметана.

8. Осетински пирожки, Северна Осетия-Алания

@fiddjintae_vladikavkaz

Да стигнете до Северна Осетия и да не похапнете истински осетински пирожки е истинско гастрономично престъпление. Къде другаде можете да видите такова огромно разнообразие от форми и плънки? Да вземем за пример фидджините – затворени пирожки с накълцано телешко месо и бульон, които се предлагат както в голяма, така и в мини версия. Или уалибах – с домашно осетинско сирене. Тук пекат и пирожки с тиква, с картофи, с боб – и за всяка, естествено, си има различно име. Осетинските пирожки се предлагат на практика във всяко заведение в тази кавказка република.

9. Хуурсн махн, Калмикия

@dayanapluscafe

Традиционната калмицка кухня се характеризира с много месо и тесто. Зеленчуците в степите са си екзотика. Хуурсн махн е едно от най-популярните ястия в кафенетата на Елиста, столицата на Република Калмикия. Той представлява нещо като нарязани късчета овче или говеждо месо, печени с лук и моркови и поднесени с домашни спагети.

10. Баурсаки, Башкирия

@pishkaufa

Всички обичат башкирските понички, наречени баурсаки. Тези продълговати късчета тесто, които се пекат във фритюрник, се потапят в меден сироп и се редят на купчинки. В миналото всяка невеста трябвало да ги приготвя за родителите на жениха си на собствената си сватба (името означава „кръвни роднини“), а днес можете да ги пробвате не само по време на празници. Традиционните понички се продават на практика във всяка пекарна или сладкарница в Башкирия.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest