Как изглежда конструктивисткият хлебозавод в Москва след реставрацията
Постройката от началото на 1930-те години отново отваря врати, но вече не като цех, а като културна институция.
Само погледнете тези невероятни снимки от интериора и фасадата!
От 1925 до 1935 г. в Москва са построени 12 хлебозавода. Съветската власт се стреми да оптимизира производството на хляб в гладуващата след революцията и гражданската война страна. Използват най-нови технологии – например кръговият завод, разработка на инженер Георгий Марсаков. Основата на системата е кръгов конвейер, който позволява автоматизацията на процеса по изпичането на хляб. Продукцията се движи поетапно по кръг от горе надолу. Първият въведен в експлоатация проект на Марсаков е построен на ул. „Ходинская“ в Москва през 1931 г. – и получава пореден номер 5. Работи чак до началото на 2000-те.
Пресслужба на Център „Зотов“
Това здание е истински паметник на съветския конструктивизъм. Цилиндричната композиция на завода е обрамчена с кули със стълбища. През 2022 г. приключи реставрацията на хлебозавода, като тя засегна не само конструктивистката архитектура, но и по-късните трансформации на сградата, направени в процеса на експлоатация и смяната на епохите.
Пресслужба на Център „Зотов“
Сега тук ще отвори врати първият в Русия Център за изучаване на конструктивизма. Центърът получи името „Зотов“ в чест на Василий Зотов – министър на хранителната промишленост на СССР (а в миналото обикновен пекар), който организира масовото строителство на хлебозаводи в Москва.
Пресслужба на Център „Зотов“
Пресслужба на Център „Зотов“
Пресслужба на Център „Зотов“
Пресслужба на Център „Зотов“
Пресслужба на Център „Зотов“
Пресслужба на Център „Зотов“
автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА
източник: bg.rbth.com