Как Иран кръстосва американска гаубица и съветска БМП-1

Иранската военнопромишлена компания DIO нарича самоходното оръдие Raad 2 („Гром“) собствена разработка.

По повод това дали е „собствена“ обаче има съмнения, отбелязва The National Interest, тъй като иранската САУ е странен хибрид между американската гаубица М109 и верижната основа на съветската БМП-1.

Артилерийската част е много подобна на американската – както външно, така и технически. Оръдието има подобна на М109 цевна спирачка и използва същите 155-мм боеприпаси по стандарт на НАТО. Иранските източници твърдят, че Raad има значително по-голям прототип от американския – с обсег на стрелбата до 30 км (срещу 18).

Ходовата част на САУ е заимствана от верижната бронирана машина Boragh, която от своя страна е копие на съветската БМП-1. Във връзка с увеличеното натоварване веригите на установката са двойни, някои модели са снабдени с украински дизелови двигатели с повишена мощност. Изборът на БМП в качеството ѝ на основа за по-голямата артилерийска система е странно решение, смятат авторите, тъй като бойната машина на пехотата няма достатъчно голямо бойно отделение.

Според други данни обаче при създаването на Raad 2 е използван корпус от БМП Boragh и шаси от Т-72, отбелязва „Российская газета“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest