Как Илон Мъск иска да купи руските ракети за SpaceX?

Учудването от неуспеха бързо e заменено от амбициозна идея – защо, ако не можете да си купите ракета, да не си я построите сами?

В биографията на американския предприемач и покорител на космоса Илон Мъск има няколко неочаквани обрата. Един от тях е пътуване до Москва с цел придобиване на няколко руски ракети. Ако то не бе приключило така, както става, полетите на Мъск в космоса може би изобщо нямаше да се случат,  смятат от ТВ „Звезда“

Планирано е той да напусне Русия с 3 ракети. Страните обаче не стигат до съгласие по условията на сделката. Владимир Михайлов – пълноправен член на Руската академия по космонавтика и бивш представител на компанията „Космотранс“, която участва в преговорите, си припомня, че те продължават около час и половина.

Страната-продавач обявява цена от $8 млн. за една ракета, а в същото време Мъск иска да похарчи тази сума за две ракети. Консенсус не е постигнат.

„По принцип да се продаде е невъзможно. Какво е това ракетен комплекс? Това е позиционираща зона с огромно подземно съоръжение, в което лежи ракета. Тя се поставя в завода и никога повече не се взима“, казва Михайлов.

Преговорите се провалят. Учудването, с което Мъск си тръгва от Москва, бързо обаче е заменено от друга амбициозна идея – защо, ако не може да купи ракетата, да не си я построи сам?

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest