Общество

Как и защо руснаците погребват брадите си?

След като цар Петър заповядва на руското дворянство да обръсне брадите си, много възрастни боляри и князе изпадат в отчаяние – брадите им са символ на тяхното благородство и мъжественост.

Някои руснаци запазват отрязаните си бради, за да бъдат погребани заедно с тях и да не се явяват пред Всевишния с „голо лице“. Не само благородниците правят това. Английският корабен инженер Джон Пери, който служи във Воронеж през 1703 г., записва, че един местен дърводелец, на когото било наредено да си отреже брадата, я запазил, „за да може по-късно да я сложат в ковчега с него и да я погребат заедно с него, така че когато дойде на оня свят, да може да даде отчет за това на свети Николай“.

Семейството на Иван Александрович Наришкин (1761-1841 г.) съхранява ковчег, в който дългата сива брада лежи върху копринена възглавничка, бродирана с кръст. Най-вероятно брадата е принадлежала на някой от предците на Наришкин, живял през XVII в., и е трябвало да бъде погребана с него. Но по някаква причина това не се случило и брадата се превърнала в реликва, с която се свързвала семейна легенда.

В семейството вярвали, че брадата принадлежи на юродивия Тимофей Архипич, който се явил по време на молитва на бабата на Иван Александрович Наришкин, Анастасия Александровна (1700-1773). Като ѝ подарил брадата, юродивият ѝ предсказал, че докато брадата се пази в семейството, родът ѝ няма да бъде отлъчен и ще бъде верен на православието.

Иван Александрович изгубил брадата по време на едно от пътуванията си – може би е изядена от домашните му мишки, които по невнимание сложил в същото чекмедже, в което била кутията с брадата. Във всеки случай през XIX в. мъжката линия на рода на Иван Александрович наистина е прекъсната, а внучките му преминават от православието към католицизма.

автор: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest