Как Хитлер губи битката при Курск, а с нея и последната надежда за победа

Преди 75 години, в битката при Курск, нацистите губят стратегическата си инициатива. След това поражение Вермахтът отстъпва, докато Хитлерова Германия не е напълно разбита през 1945 година.

Битката при Курск (5 юли – 23 август 1943 г.) е една от най-големите и кървави битки в човешката история. Два милиона души, 6000 танка и 4000 самолета взимат участие в сражението на 8500 км южно от Москва. Руските жертви възлизат на около четвърт милион, а нацистите губят 500 000 войници.

Шагин/Sputnik

След тежката загуба в Сталинград Хитлер отчаяно иска да си възвърне позициите. Планът му за лятото на 1943 г. е едновременен удар в южните и северните части на Курск, за да успее да обгради Червената армия. Операцията носи кодовото наименование „Цитадела“.

Войници от Вермахта

Войници от ВермахтаБундесархив/Волф/Алтватер

Същевременно съветските военни лидери планират лятна офанзива, за да се възползват от успеха в Сталинград. Но когато научават за операция „Цитадела“, те сменят тактиката, като отлагат офанзивата и решават първо да се преборят с германската атака.

Армейски генералЙосиф Апасаненко, генерал-майор Александър Родимцев и генерал-лейтенант Павел Ротмистров, юли 1943 г.

Армейски генералЙосиф Апасаненко, генерал-майор Александър Родимцев и генерал-лейтенант Павел Ротмистров, юли 1943 г.Sputnik

Предвиждайки атаката, съветските войски засилват защитата си, което я прави многопластова и почти невъзможна за проникване: построени са 8 добре укрепени отбранителни линии.

Getty Images

Когато германците започват нападанието си на 5 юли, те успяват да постигнат известен напредък на юг, но на северния фронт атаките им затъват в съветската отбранителна линия. В същото време Червената армия постига основната си цел – да не позволи на двете германски армии да се срещнат и да я обкръжат.

Getty Images

Прочутото танково сражение при Прохоровка (12 юли), в което участват по 1000 танка от всяка страна, е част от германското нападение от юг. Битката завършва патово: германската атака е спряна, но Червената армия не успява да заобиколи и унищожи врага си.

Съветски войници до нацистки танк

Съветски войници до нацистки танк „Пантера“, разрушен от съветската артилерия в ПрохоровкаРюмкин/Sputnik

При Прохоровка германците използват най-новите си тежки танкове – „Тигър I“ и „Пантера“ с надеждата, че ще могат да победят съветските Т-34 и КВ. Тези надежди обаче не се оправдават. Новите танкове не успяват да се превърнат в решаващ фактор в битката.

Немски танк. Битката при Курск

Немски танк. Битката при КурскБундесархив/Волф/Алтватер

Скоро след сражението при Прохоровка съветските войски започват операции на стратегическа офанзива в южните и северните части на Курск. И двете извършени операции са успешни. До края на август 1943 г. Червената армия е завлядала територии с фронтова линия от близо 2000 км. В резултат на битката при Курск германците губят способността си да извършват стратегически офанзивни операции и започват отстъпление, което ще завърши с пълното им поражение и безусловно падение.

Нацистки пленници от битката при Курск

Нацистки пленници от битката при КурскНаталия Боде/Sputnik

автор: АЛЕКСЕЙ ТИМОФЕЙЧЕВ

източник: www.bg.rbth.com

Pin It on Pinterest