Общество

Как еврейските партизани всяват ужас сред нацистите в Съветска Беларус

Братята Белски отказват покорно да мрат в гета и концентрационни лагери.

Взели оръжие в ръце, те започват да спасяват други евреи от смърт и безмилостно да мъстят на нацистите.

„Не се страхувахме от германците. Бяхме на собствена земя. С братята ми израснахме на село. И там важи една проста философия: защо някой трябва да дойде и да вземе това, което сме изработили?“, казва Арон Белски от партизанския отряд на братята Белски, който действа на територията на Съветска Беларус, окупирана от германците.

Братя Белски

Братя БелскиСвободни източници

Трябва да се отбележи, че това формирование е изцяло от евреи. Те не искат да мрат мъчително в гетото или смирено да отидат на екзекуция и, като вземат оръжие в ръце, дават на нацистите твърд отпор.

В СССР десетки еврейски партизански отряди се бият срещу германците, а отрядът на Белски е един от най-многобройните и ефективни.

На прага на смъртта

Михаил Трахман/Sputnik

Врагът окупира Станкевичи, родното село на семейство Белски, в Западна Беларус, само две седмици след началото на войната. Жителите му бързо разбират какво е Холокост.

Още през лятото няколко членове на семейство Белски загиват от ръцете на нацистите, а в началото на декември става ясно, че германците възнамеряват да унищожат напълно местното еврейско население. След разстрела на родителите и сестра им, братята Тувия, Асаел и Зус отвеждат останалите роднини в гората.

Скоро към тях се присъединява по-малкият им брат Арон, който по чудо избягва гибелта си, но Зус не успява да спаси от смъртта младата си съпруга и новородената им дъщеря.

Yad Vashem

Двадесетима оцелели се заселват близо до родното си село и на първо време мислят само как да не умрат от студ и глад. След като се нагаждат към новите условия, те започват да спасяват други евреи – проправят си път до гетата на близките градове и убеждават хората да избягат и да се присъединят към тях.

„Нищо не мога да ви гарантирам“, обръща се Тувия към оцелелите. „Опитваме се да оцелеем, но всички можем да умрем. И ние ще се стараем да спасим възможно най-много животи. Приемаме всички и не отказваме на никого, нито на старци, нито на деца, нито на жени. Очакват ни много опасности, но ако ни е писано да умрем, поне ще умрем като хора“.

Едни от хората, които намират убежище при Белски, са Рая и Сейдел Къшнър, бабата и прадядото на бизнесмена Джаред Кори Къшнър, зет, съветник и доверено лице на Доналд Тръмп.

„Горският Йерусалим“

Yad Vashem

Белски не планират просто да се скрият в гората. Те организират партизански отряд, ръководен от по-големия брат Тувия, а братята му стават младши командири (Арон поради младостта си играе ролята на свръзка с други партизански отряди). До пролетта на 1942 г. числеността на формированието достига 80 души.

Партизаните, които се сдобиват с оръжие, започват редовно да извършват акции срещу германските гарнизони по селата, да прекъсват вражески комуникации и безмилостно да унищожават колаборационисти. Нацистите пък от своя страна провеждат наказателни акции срещу тях, принуждавайки ги да се оттеглят все по-навътре в гората.

В крайна сметка еврейските бойци се заселват в самите дълбини на Налибокската пуща – най-големият горски масив в Беларус. Тук отрядът, който през лятото на 1943 г. вече наброява осемстотин души (заедно с хората, които не са бойци), дори основава свой собствен „град“.

United States Holocaust Memorial Museum

В така наречения „Горски Йерусалим“, освен землянките, където живеят хората, има щаб, ковачница, затвор, складове за храна и оръжие, мелница, пекарна, сапунджийница, училище, два медицински пункта (за ранени и за болни от тиф) и работилници за ремонт на оръжие и шиене на дрехи. Този Йерусалим има дори собствена синагога с равин.

Скрит в гъсти гори, „Горският Йерусалим“ на практика не може да бъде видят от самолет. Дори обаче и да бъде открит, врагът ще трябва да преодолее множество блата, а през зимата да гази през сняг с дълбочина два метра.

„От гората ние не се страхувахме толкова, колкото германците от нея. Гората е нашата свобода и спасение!“, казва Арон.

Мъст

United States Holocaust Memorial Museum

По време на войната партизаните на Белски унищожават около 250 вражески войници, взривяват 20 моста и дерайлират шест влака. Само в актива на Зуся има 47 германски войници, офицери и колаборационисти. Врагът обявява висока награда от 100 000 райхсмарки за главата на командира.

През февруари 1943 г. бойците от Белски официално стават част от отряда „Октябръски“ на партизанската бригада „Ленин“ и формално вече са подчинени на централния щаб на партизанското движение в Барановичи. На практика обаче те запазват голяма свобода на действие.

От време на време партизаните на Зуся действат съвместно с други съветски партизански отряди. Една от тези съвместни операции е засада в село Василевичи.

Еврейски бойци влизат във Василевичи, като се преструват на пияни. Те демонстративно пият алкохол (в бутилките е сипана вода) и вдигат шум, привличайки вниманието на жителите. В същото време селото безшумно е обкръжено от няколкостотин партизани.

Както и се надява командването на двата отряда, някой от местните жители съобщава за пияните евреи на германците, които са в съседното село. Скоро във Василевичи пристигат няколко коли с германски войници и колаборационисти, които веднага попадат под кръстосан огън и са унищожени.

United States Holocaust Memorial Museum

Забравените герои

След освобождението на Западна Беларус през лятото на 1944 г. партизанският отряд Белски, наброяващ вече близо 1000 души, окончателно напуска своето убежище и излиза от гората. Повечето партизани се връщат към мирния живот, но някои са мобилизирани в Червената армия. Сред последните е и Асаел, който загива в битките в Германия малко преди Победата.

Скоро след края на войната братята емигрират в Израел, а оттам в САЩ. Тувия си намира работа като шофьор на камион, а Зус и Арон се захващат с бизнес.

Общо Белски спасяват от смърт 1230 евреи. И самите спасени, и техните деца винаги помнят на кого дължат живота си. Те постоянно поддържат връзка с братята и периодично организират банкети и други тържествени събития в тяхна чест.

В СССР не е прието да се говори за дейността на еврейските партизански отряди по време на войната. Братята не са удостоени с никакви награди, а техните подвизи стават известни едва след разпадането на страната.

Edward Zwick/Paramount Vantage, 2008

Светът пък се запознава с Белски през 2008-а, когато излиза на екрана биографичният филм на Едуард Цвик „Съпротива“, който разказва историята на отряда. Ролята на Тувия изпълнява актьорът Даниъл Крейг, изиграл шестия агент 007.

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest