Как една руска песен покори света

Никога няма да повярвате, че любимата ви песен от детството всъщност е руска!

„Ла-ла-ла-ла-ла“ – този прост рефрен от мегахита Around the world (2000) на ATC подлуди света през 2000-те години. Песента стана хит номер едно в Германия, Австрия и Швейцария и влезе в Топ 20 на много страни по света, включително Великобритания и САЩ.

Но ето и един неудобен факт, който вероятно никога не сте знаели за хита на младините си. Това е руска песен! Наричана „Песенка“ или просто „Ла-ла-ла“, тя е написана от фронтмена на руската попгрупа „Руки вверх“ Сергей Жуков през 1998 година.

ATC – Around the World

Година по-късно към него се обръщат представители на немската музикална компания BMG. Те молят Сергей да им продаде правата над песента, за да направят англоезичен кавър.

„Тогава се смеехме“, спомня си Жуков, „че са избрали „Ла-ла-ла“ (песента не е много популярна в Русия, в сравнение с другите хитове на групата) и напълно забравихме за всичко това“. Колко изненадан е бил, когато година по-късно от PR-а са му се обадили да му съобщят за възнаграждението което ще получи – $860 000!

„В началото помислих, че по погрешка са добавили допълнителни нули. Но през следващите три години, получихме $1,5 млн. за тази песен“, добавя Жуков.

„Руки вверх“ – „Песенка“

Невероятната история за успеха на песента Around the World също не приключва през 2000-те. Мегахитът, който днес има над 170 млн. гледания в YouTube, се сдобива с над 30 кавъра през следващите 20 години: на английски, френски, полски, в диско, рап и дори в хеви метъл версии.

Подбрахме най-невероятните за вас. Насладете им се!

Carolina Marquez ft. Flo Rida & Dale Saunders – ‘Sing la la la’ (2013)

The Disco Boys – ‘Around the World’ (2012)

Рап версията на Chris Webby – ‘La la la’ (2009)

… и от Chevy Woods (2015)

Слушайте внимателно, за да чуете познатата мелодия във ерсията, изпълнявана от Auburn featuring Iyaz (2011). Повярвайте ни, там е!

Много оригинален кавър, изпълняван от Melanie C от Spice Girls’ заедно с Berlin Orchestra (!) (2018):

Искате го в хеви метъл? Без проблем! Чуйте само това! Naked Round The Block – ‘Around The World’ (2014):

beFour – ‘Magic Melody’ (2007):

Насладете се на френската версия от Monster и Maître Gims (2014):

И на полски от BLANCHE (2018):

А ето и една от последните версии от Dj R3HAB (2019):

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: www.bg.rbth.com

Pin It on Pinterest