Как една любима салата от съветските години получи нов живот като предястие

Всеки продукт, който се използва за приготвянето на тази салата, е старателно настърган, което прави текстурата ѝ толкова деликатна и вкусна, че просто не можеш да ѝ се наситиш.

„Мимоза“ е изключително популярна салата в съветска Русия. В наши дни обаче тя постепенно потъва в забвение за сметка на ястия с по-малко холестерол. Причината е количеството майонеза, което се използва в това солено изкушение.

Оригиналната рецепта е създадена преди много години и се превръща в хит на всяка празнична трапеза в СССР. Състои се от няколко пласта – картофи, яйца, моркови, риба и т.н., като всеки от пластовете е богато украсен с майонеза. Името „Мимоза“ идва от цветето мимоза, защото много хора смятат, че горният пласт, който се състои от нарязани на ситно жълтъци и стръкчета копър, прилича на гореспоменатото цвете. Скоро името „Мимоза“ бързо набира популярност из цяла Русия.

Между другото, цветето мимоза, което не се среща в западните държави, печели сърцата на съветските жени, след като любимите им мъже започват да им го подаряват по случай Осми март, международният ден на жените.

С времето нараства и желанието на хората да се хранят по-здравословно и много от тях започват да ограничават приема на мазни храни и продукти с високо съдържание на въглехидрати. Така това старомодно ястие изпада в немилост. Ето защо моята „мисия“ днес е да ви разкрия великолепието на тази любима рецепта от съветската епоха.

За начало предлагам да си приготви нещо като солена торта, наречена „Мимоза“ и понеже се консумира като предястие, трябва да е фина и стимулираща апетита. Ще постигнем това, като намалим количеството на майонезата и вместо това добавим хрупкави блатове. Тестото ще е ронливо и хрупкаво. Естествено, можете да експериментирате с плънката, като използвате кайма, зеленчуци или гъби. Но днес препоръчвам да се придържаме към „златния стандарт“, който включва риба от консерва, яйца и кашкавал. Ще украсим ястието елегантно с ядивни „цветя мимоза“ и пресен копър.

Продукти:

Олга Бровкина

За блатовете (5 блата с размери 30х20 см):

  • 450 г брашно
  • 250 г масло
  • 200 г заквасена сметана
  • 1 яйце
  • 0,5 ч.л. сол
  • 0,5 ч.л. захар
  • 0,5 ч.л. сода за хляб

За плънката:

  • 2 консерви риба от по 250 г
  • 2 сварени яйца
  • 150 г кашкавал
  • копър
  • 1 скилидка чесън
  • майонеза

За украсата:

  • 3 сварени яйца
  • майонеза
  • копър

Начин на приготвяне:

Измерете и подгответе всички продукти. Сварете яйцата за плънката и украсата предварително.

Ще започнем с тестото. Вземете дълбока купа и счупете в нея едно яйце. Добавете захарта, солта, содата и разбъркайте добре.Олга Бровкина

Разтопете маслото в микровълнова фурна и го изсипете в купата. Добавете сметаната и разбъркайте добре.Олга Бровкина

Добавяйте брашното постепенно, докато се получи меко и леко лепкаво тесто.Олга Бровкина

Увийте го в домакинско фолио или го сложете в найлонов плик и го оставете в хладилника поне за 2 часа. Ако нямате време, можете да използвате фризера, където тестото ще се охлади само за половин час.Олга Бровкина

След това извадете тестото и го разделете на пет равни части. Вземете една от тях и я разточете на тънък правоъгълник с размери около 20х30 см. По-удобно е да го разточвате направо на хартията за печене или на незалепваща подложка. Олга Бровкина

Преди да го сложите във фурната, го надупчете с вилица. Печете го в предварително загрята фурна на 180 градуса за 8-10 минути. Извадете блата от фурната, веднага щом крайчетата започнат да покафеняват. Изпечете и останалите четири части от тестото по същия начин.Олга Бровкина

Сега да се заемем с плънката. Изсипете парчетата консервирана риба в купа. Ако има големи кости, ги изчистете. Намачкайте с вилица и добавете от соса на консервата, за да се получи сочна текстура.Олга Бровкина

След това добавете настърганите кашкавал, яйца, чесъна, копъра и майонезата. Разбъркайте внимателно.Олга Бровкина

Поставете първия блат върху подходяща дъска и равномерно разпределете върху него ¼ от плънката.Олга БровкинаОлга Бровкина

По същия начин, подредете цялото предястие.Олга Бровкина

Увийте го във фолио и леко притиснете с нещо тежко. Оставете го да попие за два часа в хладилника.Олга Бровкина

Пригответе продуктите за украсата. Отделно настържете белтъците и жълтъците. Измийте и подсушете копъра.Олга Бровкина

Извадете ястието от хладилника и изрежете сухите крайчета, ако има такива. С четка намажете горния блат с майонеза.Олга Бровкина

Наръсете горния блат със ситно настърганите белтъци. Нарежете ястието на каквито парчета предпочитате. Украсете всяко парче с настърган жълтък и поръсете с копър, за да заприлича на мимоза.Олга Бровкина

Нашата торта „Мимоза“ е готова за сервиране. Да ви е сладко!

автор: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest