Общество

Как една брутална и кървава обсада дава старт на търговските отношения между Русия и Китай

Последвалият мирен договор превръща Русия в най-големия потребител на чай от Китай.

През 1727 г. руснаците издигат крепост на кръстопътя между Руската империя и империята Цин. Крепостта се разраства в град, който се слива с близкото търговско селище на име Кяхта. С времето Кяхта се превръща в център на търговията между двете империи и спомага за въвеждането на китайския чай сред хората, които живеят в европейската част на Русия.

 Кяхта през 1780-те

Кяхта през 1780-теNicolas Louis de Lespinasse

Век преди това Русия проявява интерес към установяване на търговски отношения с Китай. Първите руски пратеници отиват в Китай през 1618 г., а по-късно страната изпраща мостри на стоки, произведени в Русия, до Пекин. Въпреки многократните опити за разпалване на търговията между двете страни, на нея не ѝ е писано да започне, докато двете страни не се сблъскват за първи път във военна конфронтация.

Сибирски казаци изследват новите земи, Н.Н. Каразин

Сибирски казаци изследват новите земи, Н.Н. КаразинСвободни източници

От 1652 г. започват сблъсъци между руските изследователи, авантюристи и военни и силите на китайската династия Цин. В основата на конфликта е контролът върху районите в Сибир по поречието на река Амур, където имало в изобилие ценни кожи. И двете страни имат свои виждания за региона и не се притесняват да използват местното население, за да си набавят хранителни запаси или, в случая с династията Цин, да събират данъци.

Обсадата на Албазин (1686), гравюра от Н. Витсен в

Обсадата на Албазин (1686), гравюра от Н. Витсен в „Северная и Восточная Тартария“. Амстердам, 1692Свободни източници

Кулминацията на периодичните военни действия настъпва през 1686 г., когато цинските войски обсаждат казашката крепост Албазин. Това е брутална обсада, която отнема живота на много хора и от двете страни. Неспособен да превземе технологично напредналата крепост, един цински генерал решава да умори от глад отбраняващите се руски сили, като блокира достъпа до близката река.

В резултат на това много руски бойци умират от болести като скорбут, тиф и холера. Но цинските войници гладуват и мръзнат извън стените на крепостта до степен, в която някои от тях започват прибягват до канибализъм. В резултат на обсадата загиват около 600 руски мъже и повече от 1500 цински войници.

Руските посланици в Китай, XVII в.

Руските посланици в Китай, XVII в.Свободни източници

За да спре по-нататъшните ненужни страдания, Русия изпраща пратеници в Пекин, които пристигат там през октомври 1686 г. и предлагат мир. В резултат на това император Цин нарежда обсадата да бъде прекратена. На 24-те останали руски защитници на крепостта цинските войски предлагат храна и лекарства.

В резултат на тази битка е сключен договор между Русия и династията Цин, известен като „Нерчински договор“. Руснаците отстъпват Албазин на Цин, но запазват близкия град Нерчинск. Независимо от противоречивите тълкувания на договора от страна на историците, той обикновено се счита за начало на установените търговски отношения между двете държави.

Библиотека на Конгреса

Руснаците и китайците започват да търгуват в град Нерчинск, но постепенно Кяхта измества Нерчинск като най-големия търговски град на руско-китайската граница по това време. Засилването на търговията между двете държави довежда до формирането на северния Пътна чаеното конче – търговски маршрут, простиращ се от Вахан до Санкт Петербург, като по пътя си минава през градове като Кяхта, Красноярки, Нижни Новгород и Москва.

Библиотека на Конгреса

Основната търговска стока, изнасяна от Китай за Русия, е чаят. В замяна на това китайците получават от Русия дрехи, кожи, кожени изделия и други стоки.

В продължение на почти един век Кяхта снабдява други градове в Русия с чай от Китай. До началото на ХХ век Русия се превръща в основен вносител на китайски чай, като получава над 60% от целия изнасян китайски чай.

Библиотека на Конгреса

Когато през 1891 г. руснаците пускат в експлоатация Транссибирската железопътна линия, Владивосток изпреварва Лондон по обем на търговията с чай – което прави последния на практика нерелевантен за китайския износ – защото вече е много по-евтино и бързо да се доставя чай от китайския град Ханкоу до Владивосток и след това до европейските части на Русия.

Библиотека на Конгреса

Болшевишката революция от 1917 г. в Русия слага край на ерата на активна търговия между двете страни. Преди революцията руснаците притежават шест фабрики за чай в Ханкоу и всички те са затворени, когато новото съветско правителство отказва на руските търговци търговски привилегии в района, с които са се ползвали по време на царския режим.

Библиотека на Конгреса

Ефектът от затварянето на руските чаени фабрики е толкова повсеместен, че икономиката на Ханкоу изпада в депресия.

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest